Familjen Fors valde mer svängrum och egna fruktträd framför storstadens utbud

En undersökning som Landshypotek lät göra under våren visar att hälften av de som bor i storstäder och storstadsnära kommuner kan tänka sig att flytta längre bort från staden. Några som gjort slag i saken är familjen Fors. De hittade sitt drömboende i Odensala utanför Märsta. Nu ser de fram emot att komma på plats i den röda villan och gå på upptäcktsfärd i de nya omgivningarna.

Längtan tillbaka till landet

Anna Fors, som till vardags jobbar på Landshypotek Bank, är inte någon storstadsbo i grunden. Både hon och hennes man Gustav är uppvuxna på landsbygden. De flyttade till en hyreslägenhet i Stockholm för nio år sedan eftersom Gustav kom in på en utbildning där.

  – Vi har alltid längtat tillbaka till lugnet utanför storstaden och att ha ett eget hus har vi fantiserat om så länge jag kan minnas. Under coronapandemin, när vi varit mycket mer hemma i vår lägenhet, har det blivit än mer viktigt för oss. Nu har vi också ekonomin att köpa det vi har sökt efter, så drömmen om ett mer lantligt boende är äntligen verklighet, säger Anna.

Vad var viktigt för er i valet av ny bostad?
  – Att det känns som landet; med skog, åkrar, hagar och grusvägar nära inpå och en egen trädgård där det både finns plats för växthus, pallkragar, bärbuskar och fruktträd. För oss var ett villaområde, där alla villor ser likadana ut och står tätt på rad, inte ett alternativ. Samtidigt var det viktigt med närhet till Stockholm också eftersom vi båda har våra jobb centralt i stan. En svår ekvation med andra ord! Vi har letat länge efter rätt hus. Vi har hittat några få som vi har blivit intresserade av, men konkurrensen har varit stenhård och det märks att fler letar efter samma sak som vi just nu.

Dubblerar bostadsytan genom att flytta från stan

Det är mycket familjen Fors nu ser fram emot med det nya huset och att bosätta sig på en mindre ort.

  – Nu till sommaren ser jag mest fram emot trädgården och det extra utrymme som den ger oss. Vi har en snart två-årig son som helst vill springa runt utomhus hela dagen, och det är en utmaning när man bor i lägenhet i stan. Men jag ser också fram emot att få breda ut mig på större ytor i hemmet. Huset är mer än dubbelt så stort som vår förra lägenhet och det känns så lyxigt med all plats vi får nu! Sen ser jag fram emot att njuta av lugnet på landet, att lära känna det nya samhället och de som bor här, promenera i skogen intill huset, börja odla lite för husbehov och slappna av med en kopp kaffe på altanen, säger Anna.

Och Anna tror inte att det kommer att sakna något särskilt när de flyttar från storstaden. Snarare uppväger fördelarna.

  – Nej! Jag tror faktiskt inte att vi kommer sakna stan i sig. Möjligtvis kommer jag känna mig lite mer isolerad från vänner och familj som bor där. Det blir ju lite bökigare för dem att hälsa på oss när vi flyttar ut på landet. Men även om de spontana besöken minskar har vi ju å andra sidan plats för flera att sova över. Så det är möjligt att vi kommer umgås på ett annat sätt framöver.

Hur ser ni på pendlingsavståndet till era arbeten?
  – Vi kommer få en lite längre restid till jobbet nu, men inte jättemycket mer än vad vi hade innan. Ett av kraven när vi letade efter hus var att det skulle gå att ta sig till jobbet på under en timme. Vi har båda möjlighet att jobba hemifrån ett par dagar i veckan och det gör också att pendlingen känns mindre besvärlig. När vi nu möblerar huset känns det självklart att planera för två arbetsplatser. Då kan vi båda jobba hemma samtidigt om det behövs. Jag är övertygad om att jobb hemifrån kommer vara en naturlig del för oss och många andra även efter coronapandemin är över, avslutar Anna.

Många kan tänka sig att flytta från stan

Hälften av de som bor i storstäder och storstadsnära kommuner kan tänka sig att flytta längre bort från stadskärnan. Och bland dem som upplever sig som trångbodda är det ännu fler som är öppna för att bosätta sig mindre centralt framöver. Det visar en undersökning som Landshypotek Bank låtit göra under våren 2021.

Ta del av undersökningsresultatet "Många kan tänka sig att flytta från storstan" 

 

Läs mer

Mer än varannan bor i sin drömbostad – en villa på landsbygden

Läs mer
Läs mer Vit villa med trädgård i förgrunden

Trädgårdens betydelse växer i coronatider

Läs mer
Läs mer

Fastighetsmäklaren tipsar inför gårdsköpet

Läs mer