Skydda dig själv

Våra tjänster håller hög säkerhet. Men det är lika viktigt att du själv tänker på säkerheten genom att skydda och vara rädd om dina inloggningsuppgifter. Här har vi samlat fem tips som gör dig tryggare i digitala banksammanhang. 

1. Meddela oss direkt om något är fel

Om du misstänker att någon har tillgång till ditt BankID måste du genast spärra detta. Meddela utfärdaren av ditt BankID och Landshypotek Bank.

2. Välj ett säkert lösenord

Det är viktigt att välja en pinkod till ditt BankID som andra inte kan ta reda på. Annars finns risken att andra människor tar sig in på Internetbanken i ditt namn. Tänk på att: 

  • Skapa inte en pinkod med personliga datum eller tal.
  • Memorera din pinkod, så slipper du skriva ner den.
  • Ändra din pinkod regelbundet

Tänk på att behandla din pinkod som en värdehandling. Var uppmärksam på personer som kan titta över din axel och då får tillgång till dina personliga uppgifter, precis som då du döljer din bankomatkod vid kontantuttag.

3. Logga ut

Avsluta varje session på Internetbanken med att logga ut och stänga webbläsaren. Har du varit inaktiv under en längre tid kommer du att bli automatiskt utloggad av säkerhetsskäl. Detta för att förhindra att någon annan ska ta din plats vid datorn och då ha tillgång till dina konton. Vill du fortsätta med dina bankärenden på Internetbanken är det bara att logga in på nytt.

4. Undvik bedrägeri och Phishing

För att inte drabbas av bedrägeri är det viktigt att aldrig ge ut sina personliga bankuppgifter eller koder - inte ens om det är till någon du känner och litar på. Bedragare kan utge sig för att ringa från banken, polisen, annan myndighet eller liknande och be dig att bekräfta din identitet med BankID. Vi på Landshypotek kommer aldrig att efterfråga och be dig över telefon att identifiera dig via BankID om du inte själv kontaktat oss. Vi ber dig heller inte att skicka känsliga uppgifter till oss via mejl. Mottar du ett mejl, sms eller blir uppringd med instruktioner att identifiera dig med BankID -följ dem aldrig. Misstänker du att du blir utsatt för bedrägeri, kontakta oss på Landshypotek direkt. 

Om Phising

Phishing är en typ av internetbedrägeri där bedragarna försöker lura till sig andra människors personliga uppgifter. Detta inkluderar lösenord, kreditkortsnummer, kontouppgifter eller annan konfidentiell information. Det sker ofta genom falska meddelanden (till exempel mejl eller sms) från banker, leverantörer eller andra organisationer där bedragarna uppmuntrar mottagaren att avslöja sin personliga information, som de sedan kan använda för att tjäna sina egna syften. 

5. Kontrollera signeringstexten i BankID

När du legitimerar dig med BankID, exempelvis för att logga in eller signera en överföring. Läs noga igenom vad som står i signeringstexten innan du skriver in din kod för att försäkra dig om att BankID-signeringen godkänner det du tänkt att den ska göra. 

Läs mer på Svenska Bankföreningens hemsida om Banksäkerhet