Trädgårdsmästaren André Strömqvist: Jag gillar växter med en historia

Som liten strosade han runt i villakvarteret och tittade på historiska hus och fick med sig gamla växter hem från de som bodde där. Idag kombinerar André Strömqvist, författare och trädgårdsmästare, sina två största intressen genom att arbeta som trädgårdsantikvarie och byggnadsantikvarie.

André Strömqvist växte upp i Falun, i ett villaområde precis på kanten till gruvan.

– I området där jag växte upp fanns många äldre hus. Jag brukade gå runt och titta på husen och så fick jag med mig gamla växter hem från de som bodde där. Jag tror att det är därför jag är så intresserad av historia, berättar André Strömqvist.

Intresset för odling började alltså tidigt för André och redan som femåring tog han hand om sticklingar. Även intresset för historia var starkt.

– När jag var ungefär 12 år tvingade jag mina föräldrar att stanna varje gång vi körde förbi en kyrka, jag var så fascinerad av gamla hus och byggnader, berättar André.

Men Andrés odlingsintresse avtog när han kom in i tonåren eftersom det ansågs som töntigt. Det var först när han var ungefär 18 år som han tog upp intresset igen.

– Då blev jag en riktig odlingsnörd och hade koll på exakt namn på arten och ville leta upp ovanliga växter. Vid ett tillfälle mejlade jag Kew Gardens i London för att få frö av en ovanlig art av Clivlia. Idag är jag mer intresserad av berättelsen bakom. Jag gillar växter med en historia, berättar André.

André förklarar att botaniskt är det så att om man delar en växt så är det fortfarande samma individ. Alltså är det möjligt att ha samma planta som någon historisk person haft för hundra år sedan.

Vad är det bästa med att odla?

– Det finns så många saker. Jag tycker om att hela trädgården är ett kretslopp – att allt hänger ihop. Jag gillar att föröka växter. Jag ger gärna bort plantor. Varför ska man köpa massa nya saker? Om man köper en planta kan man ha 20 plantor året efter. För mig är det som en investering, lite som aktier fast med garanterad utdelning, säger André skämtsamt.

André tycker också det är viktigt för andra att lära sig om odling.

– Jag tycker att alla borde odla i skolan och få förståelse för hur naturen fungerar, varifrån vi får vår mat och att förstå kretsloppet. I trädgården återanvänds allt.

André odlar mycket hemma och driver tillsammans med Andreas Graveleij trädgårdsbutiken Kniva trädgård på hemmaplan i Kniva en mil utanför Falun.

– Vi har många som kommer hit. Ibland får jag lite konstiga frågor. Det var en som undrade vad som var upp och ner på en lök. Då blir jag lite ledsen, det är så viktigt att veta vad man äter.

André har gett ut flera odlingsböcker bland annat boken Odlarens handbok som är en grundbok i odling.

– I boken finns allt du behöver veta om odling, det finns inget som heter gröna fingrar. Gröna fingrar får man genom kunskap och erfarenhet, avslutar André.

Var med och tävla om ett signerat exemplar av boken Odlarens handbok här.