
Pesto på morotsblast – klimatsmart och gott
Några trötta tomater? En bortglömd yoghurt? Rakt ner i soporna. Visste du att en person i Sverige slänger i genomsnitt 33 kilo mat per år? Matsvinn är ett globalt problem som har stor påverkan på klimatet och miljön – och även på plånboken.
Men det finns mycket du kan göra själv för att minska matsvinnet i vardagen. Har du till exempel testat att göra pesto på morotsblast?
1,3 miljarder ton mat. Så mycket mat slängs globalt varje år, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Det är en siffra som är svår att ta in. Hur mycket mat har du slängt de senaste dagarna? I Sverige slängs 33 kilo mat per person och år. 15 kilo av detta är ätbar mat. Resterande 18 kilo är flytande livsmedel, som exempelvis mejeri, kaffe och juice. För en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år, enligt Livsmedelsverket.
För att uppmärksamma det globala matsvinnet instiftade FN den internationella matsvinnsdagen. Den infaller den 29 september varje år. Matsvinnsdagen finns sedan 2020 och uppmärksammas världen över. För varje år som går får den ett större genomslag.
Hur kan jag själv minska mitt matsvinn?
Det är i hushållen som den största delen av matsvinnet uppstår. Orsakerna är många: vi handlar för mycket, glömmer vad som finns i kylskåpet, missförstår datummärkningar eller slänger mat som egentligen är fullt ätbar.
Hållbarhet börjar redan i köket. Genom att minska matsvinnet kan vi både spara pengar, bevara resurser och bidra till en mer hållbar framtid – och dessutom är det roligt att vara kreativ i köket.
Ta tillvara på hela råvaran
Trots att det känns självklart att ta vara på maten slänger vi ändå enorma mängder mat varje dag. Ett tips för att inte slänga så mycket är att se till att använda hela råvaran. Om du exempelvis kokar jordgubbssaft kan du efteråt använda bärmassan för att göra sylt. Ska du ha broccolibuketter i woken? Släng inte stammen. Den är lika nyttig som buketterna och passar utmärkt i en soppa.
Släng inte morotsblasten
Morötter är något vi ofta har i kylskåpet. Den orangea rotfrukten har många användningsområden, inte minst i grytor och sallader. Men visste du att du även kan äta blasten på knippmorötter? Prova att göra en smarrig pesto på morotsblasten. Den passar fint både till pasta och som dipp.
Recept på pesto på morotsblast
Ingredienser:
- Blast från 1 knippe morötter
- 1 ½ dl lagrad ost
- 1 dl rapsolja
- ½ dl solroskärnor
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 msk färskpressad citronjuice
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
Hacka blasten och mixa alla ingredienser till en pesto. Servera direkt – och njut.
Fakta om morötter
Vad innehåller morötter?
Morötter innehåller bland annat:
- Betakaroten (A-vitamin)
- Vitamin K, C och B6
- Kalium
- Antioxidanter
- Kostfiber
- De består till stor del av vatten och har ett lågt kaloriinnehåll,
Källa: Livsmedelsverket
Hur förvarar man morötter?
Morötter förvaras bäst i kylskåp, gärna i grönsakslådan. De trivs i låg temperatur och håller sig fräscha längre om de ligger i en plastpåse eller lufttät behållare. Morötter kan också frysas in efter att ha förvällts (kokats lätt), enligt Livsmedelsverket.
Är morötter nyttigt?
Morötter är mycket nyttiga! De är rika på betakaroten, som kroppen omvandlar till A-vitamin, som är viktigt för synen, huden och immunförsvaret. Morötter innehåller också kostfiber, vilket är bra för matsmältningen, samt flera andra vitaminer och mineraler. Att äta mycket grönsaker, inklusive rotfrukter som morötter, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer, enligt Livsmedelsverket.
Flytta ditt bolån – bo kvar!
Du kan spara en hel del på att byta bank och det är enklare än du tror. När du flyttar ditt bolån till oss vet du redan på förhand vilken ränta du får utifrån hur stort ditt lån är i förhållande till bostadens värde.
Bolån