Vi erbjuder:
- bolån till hus (villa, radhus eller fritidshus)
- möjlighet att låna upp till 75% av husets värde
- 200 000 kronor som lägsta lånebelopp
Vi erbjuder i dagsläget inte bolån till bostadsrätter, byggnadskreditiv, lånelöften, handpenningslån eller överbryggningslån.
Vem kan ansöka om bolån?
Hos oss kan du ansöka om bolån till hus (villa eller fritidshus) om du är:
- myndig och folkbokförd i Sverige
- har inkomst i svenska kronor
- har en privatbostad (villa eller ett fritidshus) som säkerhet för lånet
När du skickat in din ansökan om bolån genomför vi en sedvanlig kreditprövning. Har du, eller din medsökande, en betalningsanmärkning kommer vi inte kunna bevilja ansökan.
Hur ansöker jag om bolån?
Du ansöker om bolån direkt här på webbplatsen. Påbörja ansökan genom att logga in med ditt BankID. Sedan fyller du i ansökan, steg för steg, och skickar in den till oss. När du vill flytta ditt bolån till oss behöver samtliga lån på fastigheten flyttas.
Ansök om att flytta ditt bolån till oss
Har du redan ett bolån hos oss och vill ansöka om att utöka ditt lån?
För att utöka ditt befintliga bolån loggar du in med BankID och påbörjar en ny bolåneansökan. I ansökan väljer du "Utökning av befintligt lån".
Rätt tidpunkt för när du ska öppna ditt skogskonto bygger på att vara ute i god tid och samtidigt veta sitt resultat från inkomståret. Exempel: När du gjort bokslutet för 2023 vet du hur mycket du kan sätta in på skogskontot och kan då öppna ett skogskonto för beskattningsåret 2023.
Tänk på:
- Gör din insättning till skogskontot i samband med att deklarationen lämnas in.
- Öppna både skogskonto och sparkonto i förväg, så att du är redo när insättningen kan göras.
- År för avverkning = inkomstår. Exempel: Sker avverkningen 2023, så är det för inkomstår 2023 du öppnar ditt skogskonto.
- Har du hjälp med deklarationen av en redovisningsbyrå och har byråanstånd deklarerar du senast den 17 juni (kan vara tidigare). Det innebär att skogskontot ska vara öppnat och medel ska vara överförda senast det datumet.
Tänk på! Ha tidsmarginal för själva överföringen. Bankerna kan ha handläggningstider på just skogskonton i deklarationstider.
Hos oss kan du ansöka om bolån för hus i Sverige med fastighetstyp 220, 213, 223 (Småhusenhet bebyggd). Vi erbjuder också bottenlån till lantbruksfastigheter med fastighetstyp 100. Du hittar fastighetsbeteckningen för ditt hus hos Lantmäteriet. Det kan också finnas i det prospekt du fick av mäklaren i samband med husköpet. Vi belånar i dagsläget inte bostadsrätter.
Du hittar alltid dina låneavier i Internetbanken. På avin ser du bland annat belopp, förfallodag, OCR-nummer och bankgiro för inbetalningen. För bolån publicerar vi avin i mitten av varje månad och för lån till lantbruksfastigheter publiceras dem i början av mars, juni, september och december (kvartalsvis).
Gör så här för att komma till avin:
- Logga in med ditt BankID i Internetbanken
- Välj Mina dokument i menyn. Använder du mobilen? Tryck på pilen till höger om Mina dokument för att se nästa steg.
- Välj Avier.
- Klicka på den blå pilen för att se dina avier.
Vill du spara ner eller skriva ut avin?
- Klicka på nedladdningsikonen, pilen, bredvid din avi eller öppna avin och spara som vanligt.
Relaterat
Som låntagare inom jord och skog i Landshypotek Bank är du också medlem i Landshypotek Ekonomisk Förening och har en medlemsinsats på minst 500 kronor i föreningen . Det är utifrån den insatsen du som medlem kan ta del av bankens vinst. För att öka din insats (upp till 4 % av ditt totala lånebelopp) gör du en överföring till Insatskapitalet i Internetbanken. Där ser du också vilket belopp du har möjlighet att investera. Tänk på att Insatskapitalet är bundet riskkapital.
Så här gör du:
När du vill öka din insats finns två sätt. Välj det som passar dig bäst.
1. Fastränteplacering, minst 10 000 kronor
En fastränteplacering är en insättning på ett inlåningskonto där pengarna är bundna till en fast ränta, om 5,50 %. Räntan gäller från startdatum då kontot öppnas, senast den 2 december 2024, och under hela löptiden dvs fram till 27 december 2024.
- Ladda ner blanketten "Ansökan Investera i Landshypotek" (pdf)
- Fyll i dina uppgifter, ange önskat belopp för insättning och signera blanketten.
- Posta blanketten till oss. Du hittar adressen på blanketten.
- När vi mottagit blanketten genomför vi din fastränteplacering. Den 27 december 2024 avslutas fastränteplaceringen varpå hela kapitalet och upplupen ränta automatiskt förs över till ditt Insatskapital och blir då utdelningsgrundande för 2024.
eller
2. Gör överföring direkt till Insatskapitalet (valfritt belopp upp till 4% av ditt totala lånebelopp)
- Logga in i Internetbanken på landshypotek.se med ditt BankID.
- Välj ”Investera” i menyn. Du ser då ditt insatskapital och ditt utrymme att investera.
- Klicka på knappen ”Investera nu”. Ange valfritt belopp du vill investera från ditt Medlemskonto eller Sparkonto i Landshypotek till ditt Insatskapital. Vill du föra över kapital från ett konto i annan bank? För först över det till ditt Sparkonto i Landshypotek och därifrån till ditt Insatskapital.
- Signera överföringen med ditt BankID. Du har nu ökat din insats med motsvarande belopp på överföringen.
Tänk på! För att insatt belopp ska vara utdelningsgrundade för 2024 måste det finnas tillgängligt på ditt Insatskapital den 31 december. Gör därför din överföring i god tid före sista bankdagen i december.
Med guiden "Så gör du för att investera" får du steg för steg-guidning för att göra en investering på egen hand.
Se filmen:
Läs mer om möjligheten att öka din insats och investera i Landshypotek
Du som är enskild näringsidkare kan binda räntan på ditt rörliga lån direkt i Internetbanken.
Så här gör du:
- Logga in i Internetbanken och välj Lån > Bind räntan under menyn.
- Gör ditt val. De lån som är möjliga att binda visas och du kan enkelt göra ditt räntebindningsval.
- Godkänn med BankID. Tänk på att alltid inhämta medlåntagares godkännande innan du gör ditt val.
Tips! Om du använder mobiltelefonen när du ska göra ditt val behöver du scrolla åt höger alternativt vända mobiltelefonen vågrätt för att se alla löptider som är aktuella för ditt lån.
Önskar du guidning? Se filmen:
Hur vet jag vilken ränta jag får när jag binder mitt lån i Internetbanken?
När du gör ditt val i Internetbanken ser du direkt vilken din individuella ränta blir. Det är den räntan som du godkänner i samband med att du signerar med BankID.
När får jag bekräftelse på den nya räntan?
När du gör ditt val i Internetbanken ser du direkt på skärmen din individuella ränta och vald bindningstid. Ca 24 timmar efter att du bundit din ränta skickas en bekräftelse på ditt nya val av bindningstid. Dessa dokument skickas digitalt och du hittar dem i Internetbanken under Mina dokument.
Ett skogskonto är ett konto som används för att sprida ut intäkterna från din skog under flera år och därigenom undvika en hög marginalbeskattning. Vi erbjuder även Skogsskadekonto om din skog har drabbats av skada och du tvingas avverka i förtid. Ett skogskonto öppnas för varje inkomstår och är aktivt i maximalt 10 år.
Vid uttag från fastränteplaceringen innan den 27 december 2024 utgår ingen ränta på insatt kapital. Vid förtidslösen av Fastränteplacering debiteras en avgift om 500 kr såvida förtidslösen inte faller under ångerrätten i de allmänna villkoren.
Är det möjligt att ta ut en del av pengarna från fastränteplaceringen?
Nej, det är inte möjligt att göra ett deluttag, utan då måste fastränteplaceringen avslutas i sin helhet. Vid förtida avslut debiteras en avgift om 500 kr. Vid uttag från fastränteplaceringen i förtid, innan 27 december 2024, utgår ingen ränta på det kapital som varit insatt under perioden fram till uttaget.
Ditt årsbesked för 2023 finns nu publicerat i Internetbanken. Du hittar det under Mina dokument > Generella dokument > Årsbesked. Där kan du själv spara ner det till din dator eller skriva ut det om du önskar.
Som juridisk person behöver ni ha en behörighetsadministratör för att nå Internetbanken. Här har vi samlat allt ni behöver veta om det
Vissa, såsom förmyndare och dödsbon, får sina årsbesked på posten i slutet av januari.
I Internetbanken har du alltid fri tillgång till ditt årsbesked. Önskar du en postal kopia på framtida årsbesked (från och med årsbesked för 2024) väljer du det i Internetbanken under Inställningar uppe till höger. För kopia på årsbesked tillkommer en kostnad enligt aktuell prislista. Se prislista
En fastränteplacering är en insättning på ett inlåningskonto där pengarna är bundna till en fast ränta, om 5,50 %. Räntan gäller från startdatum då kontot öppnas, senast den 2 december 2024, och under hela löptiden dvs fram till 27 december 2024. Du hittar mer information på landshypotek.se/fastranteplacering och på bifogad blankett.
- Ladda ner blanketten "Ansökan Investera i Landshypotek" (pdf)
- Fyll i dina uppgifter, ange önskat belopp för insättning och signera blanketten.
- Posta blanketten till oss. Du hittar adressen på blanketten.
- När vi mottagit blanketten genomför vi din fastränteplacering. Den 27 december 2024 avslutas fastränteplaceringen varpå hela kapitalet och upplupen ränta automatiskt
förs över till ditt Insatskapital och blir då utdelningsgrundande för 2024.
Fastränteplaceringen är ett inlåningskonto med fast ränta under en begränsad period. Pengarna är bundna på kontot under löptiden till en fast räntesats under hela bindningstiden. Fastränteplacering är ett placeringsalternativ som är knutet till investeraerbjudandet och insatskapital.
När löptiden passerat avslutas fastränteplaceringen varpå hela kapitalet och upplupen ränta automatiskt förs över till ditt Insatskapital. Insatskapitalet är bundet riskkapital i Landshypotek Ekonomisk Förening och återbetalning regleras av gällande stadgar för Föreningen och regelverk för karenstid vid lösen av lån.
Fastränteplaceringen omfattas av insättningsgarantin. Men insatskapitalet omfattas däremot inte av insättningsgarantin.
Vem kan öppna fastränteplacering i Landshypotek?
Fastränteplacering kan öppnas av dig som:
- är medlem i Landshypotek, det vill säga är jord- och skogsbrukande låntagare
- har utrymme att investera upp till motsvarande 4 % av ditt totala lånebelopp i Landshypotek.
- har utrymme att investera minst 10 000 kronor upp till 4 % av ditt totala lånebelopp i Landshypotek.
Det då det är ett placeringsalternativ knutet till Landshypoteks investeraerbjudande och insatskapital.
Vad är det för ränta på fastränteplacering i Landshypotek?
Räntan på kontot är 5,50%. Räntan gäller från startdatum då kontot öppnats (senast 2 december 2024).
Hur många insättningar kan jag göra?
Du kan göra en insättning per fastränteplacering. Om du vill göra flera insättningar under året behöver du öppna ytterligare en fastränteplacering. Beloppet som ska placeras på kontot sätts in vid ett och samma tillfälle. Minsta belopp att öppna fastränteplacering är 10 000 kr och insättningen måste föras över från konto i Landshypotek Bank till fastränteplaceringen. Hela beloppet som ska sättas in på fastränteplaceringen behöver finnas på kontot vid tidpunkten fastränteplaceringen ska öppnas.
Som medlem i Landshypotek hittar du ditt utdelningsbesked under Mina dokument > Generella dokument > Övrigt i Internetbanken. Utdelningsbeskedet publiceras i anslutning till att stämman fattar beslut om utdelning.
Utdelningens storlek bestäms årligen av Landshypotek Ekonomisk Förenings årstämma. De senaste åren har Landshypotek Ekonomisk Förening totalt delat ut drygt 1,5 miljarder kronor till medlemmarna, men årlig utdelning är ej garanterad. Utdelningen sker genom koncernbidrag från banken till föreningen. Bankens mål är att det långsiktigt ska motsvara 40-60 procent av bankens redovisade resultat. Enskilda år kan dock avvikelse ske. För att insatskapitalet ska vara utdelningsgrundande ska beloppet vara bokat på insatskapital senast den sista bankdagen i december.
Hur betalas min utdelning ut?
Har du investerat fullt, det vill säga fyra procent av ditt totala lånebelopp, sätts hela utdelningen in på ditt Medlemskonto. På Medlemskontot får du förmånlig ränta och kan ta ut pengarna när du vill. Har du investerat mindre än fyra procent av ditt totala lånebelopp sätts 70 procent av utdelningen tillbaka till ditt Insatskapital och 30 procent på ditt Medlemskonto.
Se aktuell ränta
Hur beskattas min utdelning?
Landshypotek drar ingen skatt på den utdelning som vi betalar ut till dig. Vi lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket i enlighet med vad som gäller för juridisk person. För din enskilda skattehantering rekommenderar vi att du kontaktar din revisor eller annan skatterådgivare.
Insatskapital är medlemmarnas insats i Landshypotek Ekonomisk Förening. Medlemmarnas insatser är en del av Landshypotek Banks egna kapital. Medlem i Landshypotek blir du som är låntagare inom jord och skog och ditt insatskapital byggs upp genom att du själv gör insättningar och/eller genom den utdelning du får. Insatskapitalet är bundet och omfattas inte av insättningsgarantin. Det är ett riskkapital med lika förmånsregler som aktier i ett aktiebolag vid en eventuell likvidation.
Hur stort insatskapital kan jag som medlem ha?
Som medlem i Landshypotek kan du investera upp till motsvarande 4 % av ditt totala lånebelopp i banken.
Vad händer om min insats överstiger 4 % av mitt totala lånebelopp?
Om ditt insatskapital överstiger 4 %, genom att ha amorterat på ditt lån, blir beloppet som överstiger 4 % en överinsats. Överinsatsen är precis som övrigt insatskapital utdelningsgrundande.
Hur litet insatskapital kan jag som medlem ha?
Minsta insatskapital är 500 kronor, vilket du betalar vid första avin. Insatskapitalet byggs sedan på genom att du själv ökar din insats och med hjälp av utdelningen tills det uppgår till fyra procent av ditt totala lånebelopp hos Landshypotek Bank.
Kan jag avsluta mitt insatskapital?
Du kan inte själv avsluta ditt Insatskapital. Insatskapitalet är bundet eget kapital och avslutas och utbetalas enligt villkoren i stadgarna för Landshypotek Ekonomisk förening och med automatik efter det att du har löst dina lån. Är villkoren för utbetalning uppfyllda sätts pengarna in på ditt Medlemskonto. Det sker efter ca 3 år.
Läs mer i stadgarna om vad som händer när du utträder som medlem
I första hand görs en statistisk värdering av ditt hus. Värderingen görs automatiskt när du ansöker om ditt bolån. Om bostadsvärderingen inte skulle vara möjlig att göra automatiskt kontaktar vi dig för att ordna en extern marknadsvärdering gjord av en behörig mäklare.
Landshypotek Bank bekostar den statistiska värderingen. Behövs en extern marknadsvärdering kan det uppstå en kostnad som du betalar direkt till den som utfört värderingen.
Vi har som bank högra krav på god kundkännedom. Därför behöver du och din eventuella medsökande svara på ett antal frågor i samband med att du blir kund hos oss, men även löpande under tiden som engagemang finns i banken. Om du och din eventuella medsökande ansöker om lån hos oss kan ni svara på frågorna genom att logga in här.
Relaterat
Om du vanligtvis betalar ditt lån med autogiro framgår det på din avi. För att din betalning med autogiro ska dras behöver du ha täckning på kontot. Om din betalning av någon anledning inte gått igenom betalar du din avi manuellt. På din avi hittar du de inbetalningsuppgifter du behöver för att genomföra betalningen. Ditt OCR-nummer hittar du längst ned på avins sista sida.
Relaterat
Landshypoteks Låneskydd kostar 4,5% av det månadsbelopp du väljer att försäkra.
Prisexempel: Om du vill försäkra en månadskostnad på 5 000 kronor betalar du 225 kronor per månad för inkomstskyddet (5 000 x 0,045=225).
Du väljer i samband med ansökan vilket månadsbelopp du vill försäkra. Beloppet du väljer styr månadskostnaden (premien). När du tecknat försäkring hittar du hur mycket du ska betala varje månad i ditt försäkringsbrev.
Försäkringen Landshypoteks Låneskydd börjar gälla när din ansökan har beviljats. Försäkringen förnyas automatiskt varje månad om inte du (eller försäkringsgivaren) säger upp den.
I låneskyddets för-och efterköpsinformation och allmänna villkor hittar du allt du behöver veta om när försäkringen gäller, och inte.
Försäkringsgivare är Maiden General försäkrings AB, orgnr. 516406-1003
Försäkringen Landshypotek Låneskydd ersätter den kostnad som du själv valt att försäkra. Ersättningen betalas ut till dig som tecknat försäkringen vid arbetsoförmåga, ofrivillig arbetslöshet eller om du blir allvarligt sjuk. Du ersätts alltid med det belopp du valt försäkra och påverkas inte av den faktiska månadskostnaden för ditt bolån vid skadetillfället.
Tillfällig arbetsoförmåga
- Minst 30 dagars tillfällig arbetsoförmåga (sjukskrivning), enligt läkarintyg och godkänd ersättning från Försäkringskassan.
- Försäkringen ger ersättning för minst 25 procent sjukskrivning. Ersättning utgår från dag 1 och är för varje dag som du är arbetsoförmögen 1/30 av försäkringsbeloppet.
Ofrivillig arbetslöshet
- Förutsatt att du varit ofrivilligt arbetslös i 30 dagar (karenstid) lämnas ersättning från dag 1.
- Se försäkringsvillkoren för en fullständig beskrivning vad som gäller då villkoren varierar beroende på vilken anställning du haft.
Kritisk sjukdom
- Försäkringen lämnar ersättning med ett engångsbelopp om du efter kvalificeringstidens slut, och under försäkringstiden, för första gången blir diagnostiserad av läkare med kritisk sjukdom. En fullständig lista över vilka kritiska sjukdomar som omfattad hittar du i försäkringsvillkoren.
För att teckna försäkringen Landshypotek Låneskydd behöver du:
- vara bolånekund i Landshypotek
- ha fyllt 18 år men inte 70 år
- vid tiden för ansökan vara antingen tillsidvidareanställd, tidsbegränsat anställd med en avtalstid av minst tolv månader, eller egenföretagare med en arbetstid om minst 16 timmar/vecka
- vara fullt arbetsför
- vara bosatt och folkbokförd i Sverige
Är ni två låntagare på bolånet?
Om ni är ni två låntagare som vill teckna låneksydd tecknar ni varsitt låneskydd till valfritt belopp.
När du ansöker om lån till lantbruksfastighet och har en verksamhet kan vi behöva ta del av din bokslutsdata från de två senaste åren. Detta hjälper oss att säkerställa din återbetalningsförmåga och ger oss goda möjligheter att hitta finansieringslösningar som är hållbara för dig och din ekonomi.
Om du vill ändra konto för autogirodragningen av ditt lån eller avsluta autogirodragning så gör du såhär:
- Öppna Anmälan autogiro hos Bankgirocentralen
- Fyll i uppgifterna för det nya autogirokontot.
- Godkänn med BankID.
Om du vill avsluta autogirodragningen för att istället betala lånet manuellt eller med e-faktura så gör du såhär:
Skriv "Autogiro" i chatten här på landshypotek.se eller ring oss, så hjälper vi dig.
Vi har, under december, uppdaterat våra Allmänna villkor för Medlemskonto, Sparkonto Företag, Sparkonto Jord & Skog och Skogskonto/Skogsskadekonto. Förutom redaktionella ändringar har följande förändringar genomförts:
- En behörig utgivares villkor för BankID respektive mobilt BankID gäller i tillägg till de allmänna villkoren för Sparkonto Trygghet. Se punkten 1 i villkoren.
- Kraven på Kundens hantering av sin personliga kod för BankID respektive Mobilt BankID gäller även i tillämpliga delar beträffande engångskoder, lösenord m.m. Med engångskoder menas exempelvis de koder som Säkerhetsdosan genererar och som visas i Säkerhetsdosan efter det att Kontohavaren har angett sin PIN-kod i Säkerhetsdosan. Se punkten 11.5 i villkoren.
Du hittar dina aktuella villkor genom att logga in i Internetbanken.
För alla våra sparkonton beräknas räntan 360/360. Räntan betalas ut vid årsskiftet eller när kontot avslutas.
När du har sparpengar på ditt sparkonto räknas en så kallad upplupen ränta fram varje dag. Beräkningen baseras på ditt kontos aktuella ränta och på det saldo som du har på sparkontot. Den upplupna räntan för varje dag slås sedan ihop och betalas ut vid årsskiftet. Räntan räknas från och med första hela dagen efter insättningsdagen till och med sista hela dagen innan uttagsdagen.
Du ser den upplupna räntan på ditt sparkonto genom att logga in i Internetbanken. När du befinner dig på fliken "Konton" kan du se ett plustecken till vänster om ditt konto. Klicka på plustecknet så får du fram mer information om kontot, såsom saldo, aktuell ränta och den upplupna räntan för innevarande år. Räntan uppdateras dagligen.
Och hur blir det med skatten?
För privatpersoner och enskilda firmor dras skatten på räntan från kontot i samband med att räntan betalas ut. För juridiska personer dras ingen skatt automatiskt utan de betalar in skatten till Skatteverket på egen hand.
Vad händer om räntan ändras?
När räntan ändras på ett sparkonto med rörlig ränta så gäller den nya räntan för alla kunder med den aktuella sparkontotypen. Det vill säga oavsett om kontot öppnats innan eller efter räntejusteringen.
Våra sparkonton Sparkonto Trygghet och Sparkonto Jord & Skog öppnas i Internetbanken. Du styrker din identitet genom att signera med ditt BankID.
Sparkonto Trygghet och Sparkonto Jord & Skog kan öppnas av dig som:
- har fyllt 18 år.
- är folkbokförd i Sverige.
- har giltigt BankID.
För att öppna Sparkonto Jord & Skog behöver du också vara medlem i Landshypotek.
Sparkontot är personligt och kopplas till ditt personliga BankID. Det är därför inte möjligt att öppna ett gemensamt konto tillsammans med annan person eller att genom fullmakt ta del av andras konton.
Våra sparkonton är personliga och kan bara öppnas av en person. Insättningar och uttag kan göras från/till andra svenska banker.
När hela eller delar av ditt bolån ska villkorsändras finns det några saker att tänka på. Vi guidar dig.
Villkorsändring inträffar när räntebindningsperioden löper ut och det är dags att sätta nya räntevillkor, så som bindningstid, för ditt lån. Har du ett lån bundet på 1-5 år eller med 3-månaders bindningstid där rabattperioden löper ut får du cirka 30 dagar innan det är dags för villkorsändring ett meddelande från oss att det är dags att logga in i Internetbanken och göra dina val. Där kan du ta del av information om din villkorsändring samt se för närvarande gällande räntor och rabatter vi kan erbjuda dig.
Om lånet är bundet
Med ett bundet lån innebär villkorsändring att pågående räntebindningstid håller på att gå ut och det är dags att göra ett nytt val av bindningstid.
- Räntan för kommande villkorsperiod fastställs på villkorsändringsdagen.
- Du behöver göra ditt val av bindningstid i Internetbanken senast två bankdagar före villkorsändringsdagen.
- Om du inte gör något nytt val kommer ditt lån fortsätta med 3 månaders bindningstid, oavsett vilken bindningstid ditt lån hade tidigare.
- Ränterabatten gäller under lika lång tid som bindningstidens längd och uppdateras sedan automatiskt utifrån för närvarande gällande rabatter när rabattperioden löper ut. Du behöver alltså inte bevaka din rabatt hos oss.
Om lånet har 3 månaders bindningstid
Räntan för lån med 3 månaders bindningstid uppdateras var tredje månad utifrån den räntan som då är för närvarande gällande. I Internetbanken kan du se när villkorsändringsdagen för dina lån är.
- Du kan när som helst välja att binda ett lån med 3 månaders bindningstid utan ränteskillnadsersättning. Det behöver inte vara just på villkorsändringsdagen.
- Om du vill behålla 3 månaders bindningstid på lånet även efter villkorsändringsdagen behöver du inte göra någonting.
- Vill du binda lånet på längre tid gör du det genom att logga in i Internetbanken och välja Lån > Bind räntan i menyn.
- Rabatten för ditt 3 månaders lån uppdateras automatiskt var 24e månad utifrån för närvarande gällande rabatter.
Att tänka på om ni är flera låntagare på lånet
Banken accepterar att val av bindningstid genomförs och signeras digitalt av en av låntagarna. När du signerar med ditt BankID bekräftar du att du har samtliga låntagares godkännande och är medveten om att banken accepterat önskemålet med endast din signering. Eventuella medlåntagare får ett meddelande om att registrering av ny ränta är gjord. Du hittar information i dina allmänna villkor.
För dig med lån till lantbruksfastighet.
När hela eller delar av ditt lån ska villkorsändras finns det några saker att tänka på. Vi guidar dig.
Villkorsändring inträffar när räntebindningsperioden löper ut och det är dags att sätta nya räntevillkor för ditt bundna lån. Cirka 30 dagar innan det är dags för villkorsändring får du som har lån med bindningstid på 1-5 år meddelande från oss att det är dags att logga in i Internetbanken och göra dina val. Där kan du ta del av information om din villkorsändring samt se för närvarande räntor vi kan erbjuda dig. Vill du binda ditt lån på längre tid än 5 år, kontakta Kundservice så hjälper de dig.
Att tänka på:
- Räntan för kommande villkorsperiod fastställs på villkorsändringsdagen.
- Du behöver göra ditt val av bindningstid i Internetbanken senast två bankdagar före villkorsändringsdagen.
- Om du inte gör något nytt val läggs ditt lån automatiskt om till rörligt, oavsett vilken bindningstid ditt lån hade tidigare.
Om ni är flera låntagare på bottenlånet
Banken accepterar att val av bindningstid genomförs och signeras digitalt av en av låntagarna. När du signerar med ditt BankID bekräftar du att du har samtliga låntagares godkännande och är medveten om att banken accepterat önskemålet med endast din signering. Eventuella medlåntagare får ett meddelande om att registrering av ny bindningstid är gjord. Du hittar information i dina allmänna villkor. För kunder med pappersblankett måste samtliga låntagare signera svarsblanketten innan den skickas in.
Önskar du guidning?
Filmen guidar dig steg för steg genom villkorsändringen.
För dig med lån till lantbruksfastighet.
För ett bundet lån med villkorsändring
Räntan du får i samband med ditt villkorserbjudande är för närvarande gällande. Den ränta du får fastställs på villkorsändringsdagen. Räntan kan ha förändrats i förhållande till vad som stod i ditt villkorserbjudande om banken har höjt eller sänkt sina räntor under villkorsändringsperioden. Du ser aktuell villkorsändringsdag för dina lån genom att logga in i Internetbanken och välja Lån > Villkorsändring i menyn.
Läs mer om vad du behöver göra vid villkorsändring
När fastställs räntan för ett nytt bottenlån?
Om ett nytt lån ska betalas ut till dig kommer din ränta fastställas på utbetalningsdagen. Det innebär att räntan du får på ditt lån när det betalas ut kan skilja sig mot räntan du ser i ditt erbjudande från oss, då räntan gäller för närvarande.
För dig med lån till lantbruksfastighet.
När hela eller delar av ditt lån ska villkorsändras finns det några saker att tänka på. Vi guidar dig.
Villkorsändring inträffar när räntebindningsperioden löper ut och det är dags att sätta nya räntevillkor för ditt bundna lån. Cirka 30 dagar innan det är dags för villkorsändring får du som har lån med bindningstid på 1-5 år meddelande från oss att det är dags att logga in i Internetbanken och göra dina val. Där kan du ta del av information om din villkorsändring samt se för närvarande räntor vi kan erbjuda dig. Vill du binda ditt lån på längre tid än 5 år, kontakta Kundservice så hjälper de dig.
Att tänka på:
- Räntan för kommande villkorsperiod fastställs på villkorsändringsdagen.
- Du behöver göra ditt val av bindningstid i Internetbanken senast två bankdagar före villkorsändringsdagen.
- Om du inte gör något nytt val läggs ditt lån automatiskt om till rörligt, oavsett vilken bindningstid ditt lån hade tidigare.
Om ni är flera låntagare på bottenlånet
Banken accepterar att val av bindningstid genomförs och signeras digitalt av en av låntagarna. När du signerar med ditt BankID bekräftar du att du har samtliga låntagares godkännande och är medveten om att banken accepterat önskemålet med endast din signering. Eventuella medlåntagare får ett meddelande om att registrering av ny bindningstid är gjord. Du hittar information i dina allmänna villkor. För kunder med pappersblankett måste samtliga låntagare signera svarsblanketten innan den skickas in.
Önskar du guidning?
Filmen guidar dig steg för steg genom villkorsändringen.
För dig med lån till lantbruksfastighet.
För ett bundet lån med villkorsändring
Räntan du får i samband med ditt villkorserbjudande är för närvarande gällande. Den ränta du får fastställs på villkorsändringsdagen. Räntan kan ha förändrats i förhållande till vad som stod i ditt villkorserbjudande om banken har höjt eller sänkt sina räntor under villkorsändringsperioden. Du ser aktuell villkorsändringsdag för dina lån genom att logga in i Internetbanken och välja Lån > Villkorsändring i menyn.
Läs mer om vad du behöver göra vid villkorsändring
När fastställs räntan för ett nytt bottenlån?
Om ett nytt lån ska betalas ut till dig kommer din ränta fastställas på utbetalningsdagen. Det innebär att räntan du får på ditt lån när det betalas ut kan skilja sig mot räntan du ser i ditt erbjudande från oss, då räntan gäller för närvarande.
När det är dags för villkorsändring meddelas du via mejl eller sms om att det är dags att göra ditt val. Din villkorsändring gör du enklast i Internetbanken, och har där ett meddelande som guidar dig om hur du gör. Men det finns några undantag då villkorsändring istället sker per post.
Nedan grupper får villkorsändringserbjudande per post:
- Dödsbon
- Förvaltare
- Omyndiga
Du får också villkorsändringserbjudandet per post om:
- ingen av låntagarna har varit inloggad i Internetbanken
- ingen av låntagarna har registrerade kontaktuppgifter
- juridisk person som saknar behörighetsadministratör för Internetbanken
Genom att logga in i Internetbanken, uppdatera dina kontaktuppgifter (mejl och telefon) och/eller ange behörighetsadministratör får du erbjudandet digitalt framöver.
Undrar du hur stor är den erhållna räntan är på ditt sparkonto eller hur stor låneskulden är efter året? I vår guide "Så här läser du ditt årsbesked" får du svar och beskrivningar av all den information du kan hitta i årsbeskedet.
Ladda ner pdf-guiden
Dina senaste låneavier finns alltid att se genom att logga in Internetbanken. Önskar du betala låneavin med e-faktura anger du det i banken där du har kontot pengarna ska dras ifrån. Du får då e-fakturan direkt dit och det enda du behöver göra är att där godkänna dem. Betalar du ditt lån med autogiro behöver du aldrig godkänna en e-faktura, då betalas lånet dubbelt. För att e-faktura ska fungera behöver du vara huvudlåntagare. Är du medlåntagare, kontakta oss, så hjälper vi dig.
Var ser jag min e-faktura?
När du anslutit till e-faktura kommer du att hitta den hos den bank där du har kontot som pengarna ska dras ifrån. Du kommer fortfarande även ha tillgång till din låneavi i Landshypoteks internetbank som vanligt.
Kostar e-faktura något?
Nej, för e-faktura betalar du som kund ingenting.
Ja, att betala dina lån via autogiro är ett smidigt sätt. Pengarna dras då automatiskt från det konto du har önskat och sätts in till oss på rätt dag, förutsatt att du har täckning på kontot. Att ha autogiro kostar ingenting och som ny kund anmäler du autogiro i samband med ansökan.
Kom ihåg! Din anmälan om autogiro träder inte i kraft direkt utan behöver behandlas. Detta kan dröja till efter det att du får din nästa avi. Var därför uppmärksam och kontrollera om din nästa avi betalas med autogiro. Det framkommer på avin. Om din anmälan inte har behandlats så betalar du avin manuellt som vanligt.
Såhär gör du:
När du vill ansluta till autogiro eller byta kontot för autogirodragningen finns två sätt. Välj det som passar dig bäst. Tänk på att det inte går att betala med autogiro via ett kontonummer som är kopplat till plusgiro eller bankgiro.
Anslut digitalt och godkänn med BankID
Du kan ansluta din betalning via Bankgirocentralen. Tänk på att kontot som anges ska vara ägt av den som signerar ansökan.
- Öppna Anmälan autogiro hos Bankgirocentralen
- Fyll i uppgifterna
- Godkänn med BankID
Tänk på! Ansluter du autogiro till ett konto i Swedbank där clearingnummer börjar med 8 ska även den femte siffran inkluderas.
Kontakta Kundservice
Om du inte önskar ansluta till autogiro digitalt kan Kundservice hjälpa dig vidare. Kontakta oss genom att skicka ett meddelande i Internetbanken eller i chatten.
När du vill ansöka om lån till jord och skog erbjuder vi olika finansieringslösningar. Vilken möjlig lösning som passar dig och ditt behov bäst, kommer vi tillsammans fram till.
Vill du köpa en lantbruksfastighet, renovera gården, köpa maskiner eller göra andra investeringar i din verksamhet? För dig som bor och/eller driver företag på en lantbruksfastighet erbjuder vi bottenlån med möjlighet att låna upp till 75 % av fastighetens värde.
Vi erbjuder också andra finansieringslösningar för ditt lantbruk:
- Har du fått EU-stöd beviljat men inte utbetalat? Då är en EU-kredit något för dig.
- Har du planer på att köpa nya maskiner, boskap eller göra andra investeringar i din jord- eller lantbruksverksamhet? Om bottenlånet inte täcker ditt lånebehov kan alternativet vara att komplettera med ett Lån Företag.
- Om du behöver investera i nya maskiner kan du leasa nya och begagnade maskiner eller delbetala kostnaden genom vårt samarbete med DNB Finans.
- Har du en villa eller ett fritidshus? Då är vårt bolån rätt för dig.
Har du frågor om hur du ansöker eller vill diskutera möjliga finansieringslösningar är du varmt välkommen att kontakta någon av våra kundansvariga, som har stor erfarenhet av finansiering av lantbruksfastigheter.
När du vill låna med en lantbruksfastighet som säkerhet erbjuds du individuell ränta. Räntan påverkas av din situation, din verksamhet och fastighetens värde.
Du kan välja på både rörlig och bunden ränta på ditt lån. Utifrån din ekonomi och dina förutsättningar gör vi en gemensam bedömning av vad som passar dig bäst.
Varmt välkommen att prata finansiering av jord och skog tillsammans med oss.
Som inloggad i Internetbanken kan du sköta dina bankärenden när det passar dig. Du kan bland annat:
- Skicka meddelande till kundservice
- Se saldon, avier, årsbesked och andra dokument
- Öppna och avsluta sparkonto
- Utöka lån och välja ny bindningstid
- Skicka in önskemål om amorteringsändring
- Beställa amorteringsunderlag
Om du har tagit ett bolån efter det att amorteringskravet trädde i kraft (lån utbetalda från 1 juni 2016) har ditt lån också ett amorteringsgrundande värde. Det ligger till grund för beslutet om hur mycket du ska amortera på ditt lån.
Hur länge gäller det amorteringsgrundande värdet?
Det amorteringsgrundande värdet på ditt hus gäller i fem år och kan som tidigast förändras efter den tiden. När det gått fem år från att det amorteringsgrundande värdet beslutades behöver du inte göra något utan fortsätter att amortera enligt tidigare överenskommelse. Gör du någon förändring av ditt bolån, exempelvis utökar det, efter att femårsperioden löpt ut så ses det amorteringsgrundandet värdet då också över.
Kan jag värdera om mitt hus och sänka amorteringen?
Om du vill se över din amortering ansöker du om att ändra amorteringsbelopp i Internetbanken. Välj Lån > Ändra amorteringsbelopp i menyn så kommer du rätt. Där hittar du också all information du behöver, så som att en kreditupplysning kommer att tas i samband med ansökan.
Effektiv ränta visar den totala kostnaden du som låntagare behöver betala på ditt lån och är en årsränta i procent. Den påverkas till exempel av eventuella avgifter och hur många gånger räntan på lånet betalas på ett år. Som bolånekund hos Landshypotek tillkommer inga avgifter vilket gör att skillnanden mellan effektiv ränta och listränta ofta är liten. Det som gör att den skiljer är att uträkningen av den effektiva räntan är en "ränta på ränta"-beräkning. Det vill säga att det belopp du som kund betalar i ränta efter en månad tas med i effektivränteberäkningen för följande månadsbetalningar till samma ränta som den nominella räntan. Det läggs alltså till en teoretisk räntekostnad för den ränta du som låntagare betalar. En månadsbetalning ger därför en högre effektiv årsränta än om låneräntan skulle betalas mer sällan. Hos Landshypotek betalar du som kund ditt bolån per månad.
Bankens ränteberäkningsmetod för våra bolån är för närvarande 30/360, vilket innebär att ett år anses ha 360 dagar och varje månad 30 dagar. Det betyder att du betalar samma belopp i ränta varje månad så länge räntesatsen är den samma.
Hur meddelas mina medlåntagare om jag registrerar ny bindningstid?
Dina medlåntagare informeras genom ett meddelande i Internetbanken där det framgår att registrering av ny bindningstid är gjord. När du signerar med ditt BankID bekräftar du att du har samtliga låntagares godkännande att binda lånet och är medveten om att banken accepterat önskemålet med endast din signering.
Måste alla medlåntagare signera vald bindningstid?
Nej. För räntebindning i Internetbanken räcker det med en av låntagarna godkänner bindningstiden och samtidigt bekräftar att hen inhämtat övriga låntagares godkännande. När du signerar med ditt BankID bekräftar du samtliga låntagares godkännande och är medveten om att banken accepterat önskemålet med endast din signering. Du hittar information om detta i allmänna villkor för ditt lån.
Hur vet min medlåntagare att jag har bundit räntan?
Bekräftelsen på ditt nya val av bindningstid skickas till samtliga låntagare ca 24 timmar efter att du bundit räntan. Dessa dokument skickas digitalt och du hittar dem i Internetbanken under Mina dokument.
Varför har jag eller min medlåntagare inte fått mejl eller sms i samband med att vi bundit vår ränta?
Om du eller någon av dina medlåntagare har felaktiga eller saknar kontaktuppgifter hos oss kan vi inte skicka sms eller mejl. Logga in i Internetbanken och uppdatera dina kontaktuppgifter under Inställningar för att säkerställa att du får all information från banken. Information om räntebindningen hittar du oavsett alltid i Internetbanken under Mina meddelanden.
Önskar du hjälp med att uppdatera dina kontaktuppgifter eller har du uppdaterat dina uppgifter men ändå inte fått sms eller mejl från oss i samband med ett nytt val? Kontakta oss via meddelande i Internetbanken, eller på 0771-44 00 20, så hjälper vi dig.
Som skogsägare får du göra en skogskontoinsättning på maximalt 60 % av dina intäkter från avverkningsuppdrag, leveransrotköp eller rotpost på din fastighet och 40 % av dina intäkter av leveransvirke. Du får även räkna efterlikvid från skogsägarförening som en intäkt och grund till skogskontoinsättning. Minsta belopp för insättning på skogskonto är 5 000 kr.
Om du som skogsägare råkar ut för skador i skogen som resulterar i att minst två års tillväxt behöver avverkas kan du sätta in större belopp på ditt skogskonto. Insättningar på 80 % av intäkten från avverkningsuppdrag, leverantörsrotsköp eller rotpost och 50 % av intäkter från leveransvirke. Du kan även öppna skogsskadekonto om du drabbas av skador i skogen.
En insättning på skogskonto får aldrig leda till underskott i din näringsverksamhet. Besök Skatteverkets hemsida för exakta detaljer kring avsättningar till skogskonto och skogsskadekonto. Tänk på att det är först när du gjort ditt bokslut som du vet vilket belopp som är lämpligt att sätta in. Gör därför din insättning i samband med att deklarationen lämnas in men förbered dig genom att öppna skogskonto och sparkonto i förväg så att du är redo.
En kund som är juridisk person får tillgång till Internetbanken och dess tjänster genom att utse en
behörighetsadministratör. En behörighetsadministratör loggar in med BankID och får tillgång till Landshypoteks Internetbank och kan där bland annat ta del av kundens engagemang, disponera konton och administrera krediter med mera. Det är bara den som är behörighetsadministratör som kan lägga till och ta bort behöriga användare eller begränsa behörig användares tillgång till Internetbanken.
För att anmäla en behörighetsadministratör behöver kunden göra en skriftlig anmälan.
Gör så här:
- Ladda ner denna blankett: Anmälan-Ändring Behörighetsadministratör Internetbanken företag.pdf
- Fyll i blanketten.
- Bifoga de handlingar som efterfrågas.
- Skriv ut och signera blanketten. Blanketten ska vara underskriven av firmatecknare.
- Skicka blanketten tillsammans med kopia på id-handlingar samt aktuellt registreringsbevis till oss. Du hittar postadressen på blanketten.
Handlingar att bifoga med blanketten:
Vilka handlingar som ska bifogas i ansökan beror på vilken juridisk form ärendet gäller. Samtliga handlingar tillhörande respektive juridisk form ska bifogas med blanketten, men kan behöva kompletteras med ytterligare handlingar senare.
Kom ihåg! Samtliga handlingar som postas in behöver vara vidimerade av en oberoende person.
Aktiebolag, Handelsbolag eller Ekonomisk förening:
- Registreringsbevis
Trossamfund:
- Utdrag som visar att trossamfundet är registrerat hos Kammarkollegiet.
- Det senaste sammanträdesprotokollet som visar vilka som är behöriga firmatecknare.
- Stadgar/Kyrkoordningen.
Ideell förening:
- Årsmötesprotokoll.
- Konstituerande protokoll.
- Stadgar.
Stiftelse:
- Registreringsbevis.
- Styrelseprotokoll.
- Urkund/Stiftelseförordnande.
Samfällighet:
- Utdrag från Lantmäteriet
- Årsmötesprotokoll
- Stadgar
För att uppdatera eller kontrollera dina kontaktuppgifter loggar du in i Internetbanken och kan under "Inställningar/Användarinformation" själv hantera dina kontaktuppgifter.
I Landshypoteks Internetbank kan du bekvämt sköta dina bankärenden under de tider som passar dig. Genom att logga in med ditt BankID kan du se saldon, transaktioner, föra över pengar och öppna nya sparkonton. Du kan också utöka dina lån i vår digitala låneansökan, och välja ny bindningstid när det är dags för villkorsändring av dina befintliga lån. Behöver du som befintlig kund i Landshypotek Bank komma i kontakt med oss, så går det utmärkt att i Internetbanken skicka ett Meddelande.
På Skatteverkets hemsida kan du ta del av information om hur du deklarerar och hur mycket avdrag du får göra.
I Internetbanken kan du som mest föra över 250 000 kr per kalenderdag. Det finns ingen gräns för hur många transaktioner du kan göra per dag, men du kan inte föra över mer än 1 250 000 kr per rullande sjudagarsperiod.
Överföringar mellan egna konton inom Landshypotek Bank omfattas inte av beloppsbegränsningarna.
Behöver du göra en större överföring än så, kontakta oss på kundservice på 0771-44 00 20.
Ja, genom att logga in i Internetbanken kan du lägga upp en stående överföring från ditt konto hos Landshypotek Bank. Vill du göra en återkommande överföring till ditt sparkonto gör du det i banken du vill sätta in pengarna ifrån.
För att lägga till en stående överföring gör så här:
- Logga in i Internetbanken
- Välj "Överföra" i menyn.
- Fyll i kontot du vill göra överföringen till.
- Ange saldo för den återkommande överföringen.
- Välj "Jag vill att överföringen ska utföras senare, eller flera gånger". (Veckovis, månadsvis, kvartalsvis eller årsvis).
- Signera överföringen med ditt BankID.
Det går bara att föra över pengar till/från en annan svensk bank från/till konto i Landshypotek. Vill du föra över pengar från ditt konto hos oss till ett utländskt konto måste du först föra över dina pengar till annan svensk bank som tillåter detta. Eftersom det inte är möjligt att göra insättningar från utlandet så finns det inget IBAN/BIC-nummer till konto hos oss.
Landshypotek Bank har clearingnummer 9390.
Det finns flera utgivare av BankID och mobilt BankID. Kontakta din transaktionsbank för att få hjälp. Det finns BankID på fil, på kort eller mobilt BankID. Vilka varianter respektive bank utfärdar varierar, läs gärna mer på deras hemsidor.
En person i politiskt utsatt ställning är en person som har eller har haft viktiga offentliga funktioner i en stat eller organisation, t ex statschefer, riksdagsledamöter, höga officerare etc. För dig som vill bli kund hos Landshypotek Bank innebär det att vi behöver veta om du är, eller har en nära anhörig eller medarbetare, som är PEP (Politically Exposed Person). För företag måste banken också kontrollera om den direkta eller indirekta ägaren är en PEP om innehavet i företaget uppgår till mer än 25 procent eller om personen utövar ett bestämmande inflytande.
Oavsett om du bor i Sverige eller utomlands måste vi ta reda på om något/några av följande alternativ passar in på dig:
• Är du en person i politiskt utsatt ställning (PEP)
• Är du anhörig till en PEP
• Är du medarbetare till en PEP
Om du vill avsluta ditt sparkonto hos oss gör du så här:
- Logga in i Internetbanken.
- Välj Konton > Avsluta konto i menyn.
- Välj kontot du vill avsluta och det konto dina eventuella sparade pengar och den upplupna räntan ska föras över till.
- Signera med BankID för att avsluta kontot.
- Inom ett par bankdagar hittar du en bekräftelse bland dina meddelanden i Internetbanken.
Självklart. Som skogsägare kan du flytta ditt skogskonto/skogskonton från en bank till en annan men du måste då flytta hela kontot. Vill du flytta ett skogskonto med innevarande inkomstår bör du först ha lämnat in deklarationen innan du begär din flytt av skogskonto för att säkerställa att det blir korrekt gentemot Skatteverket.
Så här gör du för att flytta ditt konto till oss:
- Öppna ett sparkonto hos Landshypotek om du inte redan har ett, det används som referensskonto till ditt Skogskonto.
- Ring kundservice på 0771-44 00 20 eller chatta med oss för att påbörja flytt av Skogskonto. Ha ditt BankID och uppgifter, såsom kontonummer och inkomstår, om dina befintliga Skogskonton till hands.
- Efter avslutat samtal eller chatt kontaktar vi din bank och slutför flytten.
Uttag från ditt sparkonto gör du genom en överföring i Internetbanken:
- Logga in med ditt BankID
- Klicka på "Överföra" i menyn till vänster
- Fyll i kontot du vill göra överföringen till
- Ange saldo
- Välj överföringsdatum
- Signera överföringen med ditt BankID.
Tänk på! Uttag kan bara göras till annat konto i Landshypotek eller annan svensk bank.
För att sätta in pengar på ditt sparkonto i Landshypotek gör du så här:
- Gör överföringen från banken där du har kontot du vill föra över pengar ifrån.
- Ange Clearingnummer 9390 + ditt personliga kontonummer (7 siffror) som mottagarkonto.
- Ange inget OCR-nummer.
Du hittar ditt kontonummer 9390 + xxxx xxx genom att logga in i Internetbanken. Välj "Konton" i menyn, så ser du kontonumret direkt under kontots namn.
Insättningar kan bara göras från annat konto i Landshypotek eller annan svensk bank.
För privatpersoner och enskilda näringsidkare finns inga begränsningar för hur många sparkonton som kan öppnas. För företag gäller ett konto per juridisk person.
Ja, det går att namnge sina sparkonton.
För att namnge kontot gör du så här:
- Logga in i Internetbanken.
- Klicka på "Inställningar" (kugghjulet) uppe till höger.
- Välj fliken "Namnge konto".
- Skriv i ditt önskade namn i rutan "Din beskrivning".
- Klar!
Observera att namnet du själv skrivit i inte visas på årsbeskedet. Då visas istället ditt kontonummer.
Nej, Landshypotek Banks sparkonton har inga avgifter.
När du öppnar sparkontot får du bekräftelse via mejl och sms som hälsar dig välkommen som kund.
I början av året hittar du ditt årsbesked avseende ditt engagemang i Landshypotek i Internetbanken.
Du ser alla dina gjorda insättningar och uttag i Internetbanken och kan där exportera kontoutdraget till pdf eller excel. Behöver du ett mer utförligt underlag från Landshypotek på gjorda insättningar eller uttag? Kontakta oss, så hjälper vi dig..
När du blir kund hos oss på Landshypotek ställer vi frågor om dina bankaffärer - genom personliga samtal via telefon eller efter inloggning i Internetbanken. Vi ställer också frågor löpande, på samma sätt. Att ställa dessa frågor är ett krav enligt penningtvättslagen och du behöver besvara dem för att komma vidare.
Vi vet att majoriteten av våra kunder är ärliga, men för att upptäcka det fåtal som inte är det behöver vi ställa frågor till alla, utan undantag. När du svarar på våra frågor hjälper du till att förhindra brottslig verksamhet. Tillsammans skapar vi en trygg och säker bank.
För att ändra adress för ett dödsbo behöver vi få in dödsfallsintyget tillsammans med en kopia på en av dödsbodelägarnas ID-handling, samt en underskrift från samtliga dödsbodelägare. Därefter kan vi hjälpa dig att ändra adressen för dödsboet.
Nej, Landshypotek kommer aldrig skicka mejl där vi ber våra kunder om känslig information. Har du fått ett mejl och är osäker ber vi dig ta kontakt med oss.
I sammanhanget här på webben betyder kakor (cookies) att vi kan erbjuda dig som användare en personlig upplevelse. Vi är måna om att du ska känna till hur detta går till.
Här har vi samlat all information om hur vi använder cookies
Med vår EU-kredit kan du stärka din likviditet i väntan på utbetalningen av EU-stödet. Då din EU-ersättning har beviljats av Jordbruksverket, eller då du har en ansökan som underlag, kan du få EU-kredit efter sedvanlig kreditprövning. Du betalar tillbaka EU-krediten i samma takt som EU-stödet betalas ut.
Bankens ränteberäkningsmetod för lån med fast ränta är för närvarande 30/360, vilket innebär att ett år anses ha 360 dagar och varje månad 30 dagar. Det betyder att du betalar samma belopp i ränta varje kvartal så länge räntesatsen är densamma.
Bankens ränteberäkningsmetod för lån med rörlig ränta är för närvarande Act/360 och baseras på faktisk antal dagar under ränteperioden, men ett helt år anses vid beräkningen ha 360 dagar. Det betyder att beloppet du betalar i ränta varje period kan variera trots att räntesatsen är densamma.
Så här gör du för att betala av hela ditt lån:
- Logga in i Internetbanken
- Välj "Lån" > "Lösen och extraamortering" i menyn
- Fyll i formuläret
- Signera och skicka in.
Tänk på!
- Du behöver kunna styrka pengarnas ursprung med exempelvis gåvobrev eller liknande.
- Lån med tre månaders bindningstid kostar ingenting att lösa. Om du valt en längre räntebindningstid och vill lösa lånet innan löptiden går ut kan du behöva betala en så kallad ränteskillnadsersättning.
Läs mer om ränteskillnadsersättning på konsumenternas.se
Så här gör du för att betala av hela ditt lån:
- Logga in i Internetbanken
- Välj "Lån" > "Lösen och extraamortering" i menyn
- Fyll i formuläret
- Signera och skicka in.
Tänk på!
- Du behöver kunna styrka pengarnas ursprung med exempelvis gåvobrev eller liknande.
- Lån med tre månaders bindningstid kostar ingenting att lösa. Om du valt en längre räntebindningstid och vill lösa lånet innan löptiden går ut kan du behöva betala en så kallad ränteskillnadsersättning.
Läs mer om ränteskillnadsersättning på konsumenternas.se
Om du ska flytta ett lån från en annan bank till Landshypotek behöver du be din nuvarande bank om ett amorteringsunderlag. De kommer att veta vad du menar när du frågar om det. Det är sedan den 1 september krav på oss banker att dela ut amorteringsunderlaget digitalt och skyndsamt. Inom ett par arbetsdagar ska du ha tillgång till underlaget.
Amorteringsunderlaget visar vilka amorteringsvillkor du har och vilket värde på fastigheten som ligger till grund för amorteringen. Underlaget skickas in till oss inför flytten av lånet så att vi kan använda uppgifterna för att räkna ut rätt amortering.
Kontakta din nuvarande bank för amorteringsunderlag
Danske Bank
Ring kundservice på 0752-48 45 42.
Handelsbanken
Beställ via telefon på 0771-122 44 88 eller logga in och skicka ett meddelade.
Länsförsäkringar
Kontakta din lokala bank eller skicka ett meddelande i inloggat läge.
Nordea
Logga in i appen eller nätbanken. Gå till Tjänster > Bolån och gör din beställning.
SBAB
Ring 0771-45 30 00 eller chatta med banken så guidar de dig i internetbanken.
SEB
Ring 0771-365 365 eller skicka ett meddelade i inloggat läge.
Skandiabanken
Ring 0771-55 55 00 eller chatta med banken.
Stabelo
Ring 010 – 410 35 00.
Swedbank & Sparbankerna
Besök närmsta bankkontor eller ring 0771-22 11 22.
Den genomsnittliga räntan visar ett genomsnitt av de bolåneräntor som våra bolånekunder fått. Det gäller alla bindningstider för nya bolån och bolån som villkorsändrats under senaste månaden.
Varje månad publiceras uppgifter för föregående månad och på sikt kommer snitträntor redovisas för tolv månader bakåt i tiden.
Så kan du använda genomsnittsräntan
Genomsnittsräntan är en konsumentupplysning som gör att du kan se vad andra kunder i Landshypotek Bank har fått för ränta i genomsnitt på bolån hos oss. Viktigt att notera att detta just är en snittränta och inte den ränta de enskilda kunderna faktiskt får. Våra kunder kan alltså ha tecknat bolån senaste månaden med räntor som är både lägre och högre än den genomsnittliga räntan.
På "Ansökan" står det amorteringsbelopp som kom in med den initiala digitala ansökan. Denna siffra räknas ut av systemet eller fylls i av dig då ansökan först kom in i vårt system och det är inte säkert att det stämmer i slutändan. Det amorteringsbelopp som gäller är det som står på villkorsbilagorna och som vi kommit överens om i vår dialog i samband med behandling av din ansökan.
När en överföring syns på ditt konto beror när på dygnet du gör den. Överföringar från banken innan klockan 14.00 kommer fram samma dag. Överföringar efter kl 14.00 kommer fram nästa bankdag, likaså om du gör överföringen på en lördag eller helgdag kommer pengarna fram nästa bankdag.
Överföringar mellan konton hos Landshypotek överförs direkt.
Nej, vi erbjuder inte byggnadskreditiv. Om du bygger en ny bostad kan du ta lån hos oss först när bostaden är färdigställd, slutbesiktigad och en mäklare har värderat fastigheten.
Så här gör du en extraamortering av ditt lån:
- Logga in i Internetbanken
- Välj Lån > Lösen och extraamortering i menyn
- Fyll i formuläret
- Signera och skicka in
Tänk på!
- Du behöver kunna styrka pengarnas ursprung med exempelvis gåvobrev eller liknande.
- Du kan behöva betala ränteskillnadsersättning om du vill extraamortera på ett lån med bunden ränta. Här på Konsumenternas Bank- och finansbyrå kan du räkna på och få en uppfattning om vad ränteskillnadsersättningen kan komma att bli.
Vi har en transparent och öppen prismodell. Det betyder att vilken ränta du får beror på lånets bindningstid och din belåningsgrad. Genom att räkna på ditt bolån i vår bolånekalkyl kan du se vilken ränta du kan erbjudas innan du skickar in din ansökan.
Landshypotek Bank följer Finansinspektionens föreskrifter för amorteringskrav på bolån. De gällande kraven innebär att det inte är möjligt att ge någon allmän dispens från rådande amorteringskrav. För att bevilja amorteringsfrihet krävs, enligt regelverket, särskilda skäl, så som t ex inkomstbortfall till följd av sjukdom eller arbetslöshet. Ökade räntekostnader är inte ett skäl för amorteringsfrihet.
Några allmänna dispensmöjligheter från amorteringskrav har Finansinspektionen inte beslutat om och vi har därmed inte möjlighet att bevilja sådana. Finansinspektionen har fått i uppdrag att se över amorteringskravet och Landshypotek bevakar givetvis regelverket och om det framöver skulle förändras kommer även du som kund hos oss att omfattas av det.
Gällande krav kring amorteringsfrihet
Det finns möjlighet att ansöka om amorteringsfritt bolån upp till 10 år hos Landshypotek Bank beroende på när ditt lån är tecknat. Om du tar ett nytt lån måste belåningsgraden understiga 50% för att kunna få ett amorteringsfritt lån enligt gällande amorteringskrav.
Du kan ansöka om amorteringsfrihet om:
- Du har en belåningsgrad understigande 50%
- Du ska flytta ditt lån som är tecknat före första juni 2016
- Ditt hus är nyproducerat (möjlighet finns att få amorteringsfrihet upp till 5 år)
För lån tecknade före 1 juni 2016
Om du vill flytta ett lån från annan bank utan att utöka lånet kan du ansöka om att få behålla befintlig amortering eller amorteringsfrihet.
För lån tecknade från 1 mars 2018
Om belåningsgraden understiger 50% och skuldkvoten understiger 4,5.
Nej, vi erbjuder i dagsläget endast konton med rörlig ränta. Det innebär att räntan kan ändras över tid och att kontot är utan bindningstid och du har fria uttag på ditt konto.
Vid uttag från fastränteplaceringen innan den 27 december 2024 utgår ingen ränta på insatt kapital. Vid förtidslösen av Fastränteplacering debiteras en avgift om 500 kr såvida förtidslösen inte faller under ångerrätten i de allmänna villkoren.
Är det möjligt att ta ut en del av pengarna från fastränteplaceringen?
Nej, det är inte möjligt att göra ett deluttag, utan då måste fastränteplaceringen avslutas i sin helhet. Vid förtida avslut debiteras en avgift om 500 kr. Vid uttag från fastränteplaceringen i förtid, innan 27 december 2024, utgår ingen ränta på det kapital som varit insatt under perioden fram till uttaget.
Alla skogsägare som är fysiska personer eller dödsbon som under föregående år gjort avverkningar på sin skogsfastighet kan öppna skogskonto. Ett skogskonto öppnas för varje inkomstår och är aktivt i maximalt 10 år.
En fastränteplacering är en insättning på ett inlåningskonto där pengarna är bundna till en fast ränta, om 5,50 %. Räntan gäller från startdatum då kontot öppnas, senast den 2 december 2024, och under hela löptiden dvs fram till 27 december 2024. Du hittar mer information på landshypotek.se/fastranteplacering och på bifogad blankett.
- Ladda ner blanketten "Ansökan Investera i Landshypotek" (pdf)
- Fyll i dina uppgifter, ange önskat belopp för insättning och signera blanketten.
- Posta blanketten till oss. Du hittar adressen på blanketten.
- När vi mottagit blanketten genomför vi din fastränteplacering. Den 27 december 2024 avslutas fastränteplaceringen varpå hela kapitalet och upplupen ränta automatiskt
förs över till ditt Insatskapital och blir då utdelningsgrundande för 2024.
Använd skogskontots fördelar och fördela ditt resultat över tid. Rätt tidpunkt för att öppna ditt skogskonto bygger på att både vara ute i god tid före deklarationens inlämnande och att samtidigt veta resultatet för inkomståret, dvs att veta hur stor avsättning till skogskontot du kan göra.
Så här gör du:
- Börja med att öppna ett sparkonto i Internetbanken hos Landshypotek om du inte redan har ett, det används som referenskonto till ditt Skogskonto. Öppna sparkonto
- Chatta med kundservice eller ring oss på 0771-44 00 20 för att göra din ansökan. Ha ditt Bank ID och dina uppgifter om skogskontot till hands.
- Lämna de uppgifter som behövs för att kontot ska kunna öppnas och signera ansökan med ditt Bank ID efter signal från Kundservice.
- Några dagar efter signering får du ett meddelande i Internetbanken med information om att kontot öppnats samt kontonumret för ditt nya Skogskonto. Logga in
- När du vet hur stor avsättning till Skogskontot du kan göra, genom samtal med din revisor eller redovisningsbyrå, gör du överföringen från din transaktionsbank till ditt nyöppnade Skogskonto i Landshypotek.
Tänk på att överföringen ska finnas på ditt skogskonto senast sista dag för deklarationens inlämnande och att överföringen mellan olika banker kan ta några dagar.
Fastränteplaceringen är ett inlåningskonto med fast ränta under en begränsad period. Pengarna är bundna på kontot under löptiden till en fast räntesats under hela bindningstiden. Fastränteplacering är ett placeringsalternativ som är knutet till investeraerbjudandet och insatskapital.
När löptiden passerat avslutas fastränteplaceringen varpå hela kapitalet och upplupen ränta automatiskt förs över till ditt Insatskapital. Insatskapitalet är bundet riskkapital i Landshypotek Ekonomisk Förening och återbetalning regleras av gällande stadgar för Föreningen och regelverk för karenstid vid lösen av lån.
Fastränteplaceringen omfattas av insättningsgarantin. Men insatskapitalet omfattas däremot inte av insättningsgarantin.
Vem kan öppna fastränteplacering i Landshypotek?
Fastränteplacering kan öppnas av dig som:
- är medlem i Landshypotek, det vill säga är jord- och skogsbrukande låntagare
- har utrymme att investera upp till motsvarande 4 % av ditt totala lånebelopp i Landshypotek.
- har utrymme att investera minst 10 000 kronor upp till 4 % av ditt totala lånebelopp i Landshypotek.
Det då det är ett placeringsalternativ knutet till Landshypoteks investeraerbjudande och insatskapital.
Vad är det för ränta på fastränteplacering i Landshypotek?
Räntan på kontot är 5,50%. Räntan gäller från startdatum då kontot öppnats (senast 2 december 2024).
Hur många insättningar kan jag göra?
Du kan göra en insättning per fastränteplacering. Om du vill göra flera insättningar under året behöver du öppna ytterligare en fastränteplacering. Beloppet som ska placeras på kontot sätts in vid ett och samma tillfälle. Minsta belopp att öppna fastränteplacering är 10 000 kr och insättningen måste föras över från konto i Landshypotek Bank till fastränteplaceringen. Hela beloppet som ska sättas in på fastränteplaceringen behöver finnas på kontot vid tidpunkten fastränteplaceringen ska öppnas.
Du kan som tidigast ta ut medel från skogskontot fyra månader efter att insättningen på skogskontot gjorts. Minsta uttag är 1 000 kr och alla uttag som görs under samma kalenderår tas upp för beskattning på deklarationen året därpå. Gör du uttag under 2022 tas de upp för beskattning 2023.
Skogskontot avslutas automatisk efter 10 år och de medel som återstår på kontot sätts över till ditt referenskonto som anges vid öppnandet. Hos oss är det, det sparkonto som du öppnar/anger i samband med öppningen av ditt skogskonto. Har du redan ett sparkonto hos oss använder vi det. Året därpå tas det beloppet som överförts upp till beskattning.
Rabatten du fått på ditt tremånaderslån gäller i 24 månader om du inte väljer att binda räntan under perioden. Däremot kan listräntan ändras löpande var 3:e månad i samband med villkorsändring beroende på det allmänna ränteläget och den listränta som Landshypotek har på villkorsändringsdagen. Om du väljer att binda lånet på 1-5 år under perioden får du rabatten för respektive bindningstid. Den nya rabatten gäller under hela bindningstiden.
Om ditt ursprungliga bolåneengagemang i Landshypotek är mindre än 750.000 kr gäller ordinarie listpris. Var ditt ursprungliga bolåneengagemang större än 750.000 kr, och du därefter har amorterat så att lånebeloppet nu understiger 750.000 kr, har du rätt till fortsatt rabatt enligt vår prislista. Lån som har lösts räknas inte med i ditt ursprungliga bolåneengagemang.
För skogsägare som drabbas av skador på skogen till följd av storm, brand eller insektsangrepp och där skadorna resulterar i att minst en tredjedel av skogen behöver avverkas i förtid och att majoriteten (minst 75 %) av årets skogsintäkter kommer från skadad skog. Minsta insättning på skogskadekonto är 50 000 kr och kontot är aktivt i maximalt 20 år.
Villkorsändring inträffar när räntebindningsperioden löper ut och det är dags att sätta nya räntevillkor för ditt lån. Cirka 30 dagar innan det är dags för villkorsändring får du som bolånekund ett sms eller mail från oss att det är dags att logga in i Internetbanken och göra dina val. Där kan du ta del av information om din villkorsändring samt räntor och rabatter som vi kan erbjuda dig.
Informationen om ditt nya erbjudande och hur du går till väga för att välja ny bindningstid hittar du under ”Meddelanden” i Internetbanken. Du behöver göra ditt val i Internetbanken senast två bankdagar före villkorsändringsdagen. Om du inte gör något val får du automatiskt 3-månaders bindningstid. Räntan fastställs på villkorsändringsdagen. Har du fått en 3-månaders bindningstid så kan du när som helst gå in och binda din ränta i Internetbanken.
Medlemmarnas insatskapital i Landshypotek Ekonomisk förening. Medlemmarnas insatser är en del av Landshypotek Banks egna kapital. Ditt insatskapital byggs upp genom att du själv gör insättningar och/eller genom den utdelning du får. Insatskapitalet är bundet och omfattas inte av insättningsgarantin. Det är ett riskkapital med lika förmånsregler som aktier i ett aktiebolag vid en eventuell likvidation.
Gör överföringen till ditt skogskonto först när du gjort ditt bokslut och vet vilket resultat du får från din näringsverksamhet. Då vet du hur mycket du kan sätta in på skogskontot och först då ska du göra insättningen.
Din insättning måste finnas på ditt skogskonto senast samma dag som du ska lämna in din deklaration enligt Skatteverket. Om din överföring ska göras från annan bank behöver du marginal då en överföring mellan olika banker kan ta några dagar.
Tänk på! En insättning på skogskonto får aldrig leda till underskott i din näringsverksamhet. Besök Skatteverkets hemsida för exakta detaljer kring avsättningar till skogskonto och skogsskadekonto.
3-månaders bunden ränta (rörlig ränta)
Ränta med bindningstid 3 månader kallas ofta rörlig ränta. Räntan är därför inte rörlig utan helt enkelt bunden på 3 månader. Räntan på ditt lån ligger fast i tre månader i taget. Du kan när som helst under bindningstiden välja att binda lånet på en längre bindningstid.
Bunden ränta - 1 till 10 år
Räntan på ditt lån ligger bunden under den tid du valt, mellan 1 till 10 år.
När lånets löptid går ut får du en förfrågan från oss om vilken ny bindningstid du vill välja. Om du inte väljer någon ny bindningstid läggs ditt lån automatiskt om till en ränta med tre månaders bindningstid.
Är bindningstiden på mitt lån exakt bindningstidens längd?
Beroende på när ditt lån betalas ut i månaden kan bindningstidens längd variera något och kan betraktas som en cirkatid. Lånet får ny ränta i samband med villkorsändringsdagen.
Exempel:
Ett lån med 3 års räntebindningstid som utbetalas den 23 april 2020 får en villkorsändringsdag per den 28:e mars 2023.
Ett lån med 1 års räntebindningstid som utbetalas den 15 augusti 2020 får en villkorsändringsdag per den 28:e juli 2021.
Lösa lån
Lån med tre månaders bindningstid kostar ingenting att lösa. Om du valt en längre räntebindningstid och vill lösa lånet innan löptiden går ut kan du behöva betala en så kallad ränteskillnadsersättning.
Tips! På konsumenternas.se kan du räkna på vad ränteskillnadsersättningen kan komma att bli.
Nej, ditt Medlemskonto är inte öppet för insättningar, utan används som ett avkastningskonto för din utdelning. Öppna gärna ett sparkonto hos oss om du vill göra insättningar. Det gör du enkelt direkt i Internetbanken.
Om du har ett bundet lån och vill lösa ditt lån i förtid kan det uppstå en kostnad, så kallad ränteskillnadsersättning. Banken har rätt att ta ut en ersättning för att täcka den kostnad som uppstår i samband med förtidslösen av ett bundet lån. Mer information om ränteskillnadsersättning och hur den beräknas hittar du på konsumenternas.se.
Du blir medlem i Landshypotek Ekonomisk Förening när du som enskild näringsidkare eller juridisk person tar ett lån hos oss. För att få ett medlemsgrundande lån i Landshypotek Bank krävs en jord- eller skogsfastighet som säkerhet.
Bankens ränteberäkningsmetod för bolånen är för närvarande 30/360, vilket innebär att ett år anses ha 360 dagar och varje månad 30 dagar. Det betyder att du betalar samma belopp i ränta varje månad så länge räntesatsen är densamma.
När du signerar med ditt BankID bekräftar du att du har samtliga låntagares godkännande att binda lånet och är medveten om att banken accepterat önskemålet med endast din signering. Bekräftelsen på ditt nya val av bindningstid skickas till samtliga låntagare ca 24 timmar efter att du bundit räntan. Dokumenten skickas digitalt och ni hittar dem i Internetbanken under Mina dokument. Samtliga låntagare meddelas via sms och mejl när dokumenten finns tillgängliga i Internetbanken.
Måste alla medlåntagare signera vald bindningstid?
Nej. För räntebindning i Internetbanken räcker det med en av låntagarna godkänner bindningstiden och samtidigt bekräftar att hen inhämtat övriga låntagares godkännande. När du signerar med ditt BankID bekräftar du samtliga låntagares godkännande och är medveten om att banken accepterat önskemålet med endast din signering. Du hittar information om detta i allmänna villkor för ditt lån.
Varför har jag eller min medlåntagare inte fått mejl eller sms i samband med att vi bundit vår ränta?
Om du eller någon av dina medlåntagare har felaktiga eller saknar kontaktuppgifter hos oss kan vi inte skicka sms eller mejl. Logga in i Internetbanken och uppdatera dina kontaktuppgifter under Inställningar för att säkerställa att du får all information från banken. Information om räntebindningen hittar du oavsett alltid i Internetbanken under Mina meddelanden.
Behöver du hjälp med att uppdatera dina kontaktuppgifter eller har du uppdaterat dina uppgifter men ändå inte fått sms eller mejl från oss i samband med ett nytt val? Kontakta oss via meddelande i Internetbanken, eller på 0771-44 00 20, så hjälper vi dig.
Du som är bolånekund binder din ränta direkt i Internetbanken.
Så här gör du:
- Logga in i Internetbanken och välj Lån > Bind räntan i menyn.
- Gör ditt val. De lån som är möjliga att binda visas och du kan enkelt göra ditt räntebindningsval.
- Godkänn med BankID. Tänk på att alltid inhämta medlåntagares godkännande innan du gör ditt val.
Tips! Använder du din mobil när du ska göra ditt val? Håll mobilen vågrätt för att se alla löptider som är aktuella för ditt lån.
När får jag bekräftelse på den nya räntan?
När du gör ditt val i Internetbanken ser du direkt på skärmen din individuella ränta och vald bindningstid. Ca 24 timmar efter att du bundit din ränta skickas en bekräftelse på ditt nya val av bindningstid. Dessa dokument skickas digitalt och du hittar dem i Internetbanken under Mina dokument.
Vilken rabatt får jag om jag binder mitt bolån?
Du får alltid den rabatt och ränta som gäller den dagen du binder ditt lån baserat på aktuell belåningsgrad. Se våra aktuella räntor
Hur vet jag vilken ränta jag får när jag binder mitt lån i Internetbanken?
När du gör ditt val i Internetbanken ser du direkt vilken din individuella ränta blir. Det är den räntan som du godkänner i samband med att du signerar med BankID.
Det tillkommer inga uppläggningsavgifter när du flyttar ditt bolån till oss. Om bolånet du vill flytta till oss har bunden ränta kan banken där lånet är bundet ha rätt att ta ut ränteskillnadsersättning.
Läs mer om ränteskillnadsersättning på konsumenterna.se
Kostnad för nya pantbrev eller ansökan om lagfart
Om du ska låna mer pengar och behöver ta ut nya pantbrev eller köpt nytt hus och ska ansöka om lagfart tillkommer en engångskostnad för stämpelskatt och expeditionsavgift till Lantmäteriet, samt en administrativ kostnad.
Ansökan om lagfart | 1 500 kr* |
Ansökan om nytt pantbrev | 1 000 kr* |
Dödning av förekomna pantbrev, per ärende | 1 500 kr** |
*Här tillkommer stämpelskatt och expeditionsavgifter som betalas till Lantmäteriet
**Tingsrättens avgift tillkommer.
Kostnad vid extern marknadsvärdering
Om en extern marknadsvärdering behöver göras av ditt hus kan det uppstå en kostnad att betala till den som utfört värderingen.
Amorteringsvärdet är värdet som fastställs på ditt hus i samband med ditt nya bolån.
- Amorteringsvärdet ligger till grund för beräkningen av amorteringen och ligger fast i 5 år.
- Byter du långivare följer amorteringsvärdet med ditt hus.
- Har du ett lån tecknat före den 1 juni 2016 sätts amorteringsvärdet i samband med att du utökar ditt lån.
En omvärdering av fastigheten för att få ett nytt amorteringsvärde får tidigast göras efter 5 år.
Värdet får inte förändras även om det skett en stor förändring i den allmänna prisutvecklingen på marknaden. Undantag kan medges efter prövning om en omfattande renovering/utbyggnad gjorts av bostaden, men gäller inte kök eller badrumsrenovering. Renovering av enstaka rum, som till exempel kök eller badrum anses inte som omfattande renovering.
Efter att du skickat in din bolåneansökan till oss kommer du att kontaktas av en av våra bolånehandläggare. Tillsammans diskuterar ni hur du önskar amortera och vilka möjligheter som finns för det.
På din ansökan står det amorteringsbelopp som kom in med den initiala digitala ansökan. Denna siffra räknas ut av systemet eller fylls i av dig, då ansökan först kom in i vårt system. Det amorteringsbelopp som gäller är det som står på villkorsbilagorna och som vi kommit överens om.
För att registrera att du är ägare till den fastighet du köpt behöver du ansöka om lagfart. Som lagfaren ägare kan du ta ut inteckningar i fastigheten. Som bevis på inteckningen utfärdas ett pantbrev. Det är pantbrevet som pantsätts i banken som säkerhet för ditt lån.
Vi hjälper dig med både ansökan om lagfart och nytt pantbrev. Tänk på att stämpelskatt och expeditionsavgift måste betalas i samband med ansökan om lagfart och pantbrev.
Mer information och ansökan och pantbrev hittar du hos Lantmäteriet
För att signera dina digitala bolånehandlingar och göra dina val loggar du in med ditt BankID i ansökan. De handlingar då fått på post undertecknar du för hand och sänder tillbaka till oss med svarskuvertet.
Till signering av bolåneansökan
Hur signerar jag som medlåntagare bolåneansökan?
Som medlåntagare loggar du in i bolåneansökan och öppnar upp pågående ansökan. Du kommer då automatiskt till signeringssteget där du godkänner ansökan med ditt BankID. Tänk på att ni bara kan vara inloggade en åt gången för att se de senaste uppdateringarna i ansökan.
Om du ska flytta ett lån från en annan bank till Landshypotek behöver du be din nuvarande bank om ett amorteringsunderlag. Banken kommer att veta vad du menar när du frågar om amorteringsunderlaget.
Amorteringsunderlaget visar vilka amorteringsvillkor du har och vilket värde på fastigheten som ligger till grund för amorteringen. Underlaget skickas in till oss inför flytten av lånet så att vi kan använda uppgifterna för att räkna ut rätt amortering. Ett amorteringsunderlag krävs även om du inte amorterar på ditt lån idag.
Kontakta din nuvarande bank för amorteringsunderlag
Danske Bank
Beställ ditt amorteringsunderlag via bankens chatt.
Handelsbanken
Kontakta ditt lokala kontor eller använd E-brevlådan till mottagare ”Kontorets brevlåda”.
Länsförsäkringar
Kontakta din lokala bank eller skicka ett meddelande i inloggat läge.
Nordea
Ring 0771-122 44 88 eller skicka ett meddelade i inloggat läge.
SBAB
Logga in i internetbanken och ladda ner amorteringsunderlaget.
SEB
Ring 0771-365 365 eller skicka ett meddelade i inloggat läge.
Skandiabanken
Ring 0771-55 55 00 eller chatta med banken.
Stabelo
Ring 0923-688 80 och uppge personnummer eller lånenummer.
Swedbank & Sparbankerna
Ring 0771-22 11 22.
När hela eller delar av ditt bolån ska villkorsändras finns det några saker att tänka på. Vi guidar dig.
Villkorsändring inträffar när räntebindningsperioden löper ut och det är dags att sätta nya räntevillkor, så som bindningstid, för ditt lån. Har du ett lån bundet på 1-5 år eller med 3-månaders bindningstid där rabattperioden löper ut får du cirka 30 dagar innan det är dags för villkorsändring ett meddelande från oss att det är dags att logga in i Internetbanken och göra dina val. Där kan du ta del av information om din villkorsändring samt se för närvarande gällande räntor och rabatter vi kan erbjuda dig.
Om lånet är bundet
Med ett bundet lån innebär villkorsändring att pågående räntebindningstid håller på att gå ut och det är dags att göra ett nytt val av bindningstid.
- Räntan för kommande villkorsperiod fastställs på villkorsändringsdagen.
- Du behöver göra ditt val av bindningstid i Internetbanken senast två bankdagar före villkorsändringsdagen.
- Om du inte gör något nytt val kommer ditt lån fortsätta med 3 månaders bindningstid, oavsett vilken bindningstid ditt lån hade tidigare.
- Ränterabatten gäller under lika lång tid som bindningstidens längd och uppdateras sedan automatiskt utifrån för närvarande gällande rabatter när rabattperioden löper ut. Du behöver alltså inte bevaka din rabatt hos oss.
Om lånet har 3 månaders bindningstid
Räntan för lån med 3 månaders bindningstid uppdateras var tredje månad utifrån den räntan som då är för närvarande gällande. I Internetbanken kan du se när villkorsändringsdagen för dina lån är.
- Du kan när som helst välja att binda ett lån med 3 månaders bindningstid utan ränteskillnadsersättning. Det behöver inte vara just på villkorsändringsdagen.
- Om du vill behålla 3 månaders bindningstid på lånet även efter villkorsändringsdagen behöver du inte göra någonting.
- Vill du binda lånet på längre tid gör du det genom att logga in i Internetbanken och välja Lån > Bind räntan i menyn.
- Rabatten för ditt 3 månaders lån uppdateras automatiskt var 24e månad utifrån för närvarande gällande rabatter.
Att tänka på om ni är flera låntagare på lånet
Banken accepterar att val av bindningstid genomförs och signeras digitalt av en av låntagarna. När du signerar med ditt BankID bekräftar du att du har samtliga låntagares godkännande och är medveten om att banken accepterat önskemålet med endast din signering. Eventuella medlåntagare får ett meddelande om att registrering av ny ränta är gjord. Du hittar information i dina allmänna villkor.
Det korta svaret på frågan är ja - om du har tillräckligt låneutrymme och ekonomiska förutsättningar att bära investeringen och den högre lånekostnaden, så kan finansiering av solceller till villataket vara möjlig inom ramen för ditt bolån. Som alltid bedöms varje ansökan utifrån värderingen på huset, hur mycket lån du har och dina egna ekonomiska förutsättningar.
Funderar du på att investera i solceller till villataket?
Ansökan om utökning av bolån, på samma sätt som du gjorde när du blev kund hos oss. Så snart vi gått igenom din ansökan tar vi kontakt med dig och går igenom ett möjligt upplägg tillsammans.
Är du inte redan kund är du välkommen att samtidigt flytta över ditt bolån till oss. Du ansöker då om att flytta ditt lån. Önskat lånebelopp ska täcka det belopp som du behöver för att finansiera dina solceller.
Om du har 3-månaders bindningstid på ditt bolån justeras din ränta automatiskt vid nästa villkorsändringsdag, som inträffar var tredje månad.
Om du har en bunden ränta på längre tid än tre månader gäller räntan under hela bindningstiden, även om vår listränta ändras under den perioden. Om du har lån med 3-månaders bindningstid kan du när som helst binda ditt lån.
Du ser alltid ditt lån/dina låns villkorsändringsdag i översikten för lånet i Internetbanken.
Som låntagare inom jord och skog är du också medlem i Landshypotek Ekonomisk Förening och tar genom utdelning del av bankens vinst. Medlemskontot är avkastningskonto med förmånlig ränta för din utdelning och öppnas automatiskt när du blivit kund hos oss. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin. Du ser ditt Medlemskonto i Internetbanken.
Kan jag göra insättningar på mitt Medlemskonto?
Nej, ditt Medlemskonto är inte öppet för insättningar, utan används som ett avkastningskonto för din utdelning.
Kan jag göra uttag från mitt Medlemskonto?
Ja, ifrån ditt Medlemskonto i Landshypotek kan du göra uttag till annat sparkonto i Landshypotek eller annan svensk bank.