Landshypotek Ekonomisk Förening har ett eget kapital som bland annat består av medlemmarnas insatser. Ditt insatskapital byggs upp genom att du själv gör insättningar och/eller genom den utdelning du får. Insatskapitalet är bundet och omfattas inte av insättningsgarantin. Det är ett riskkapital med lika förmånsregler som aktier i ett aktiebolag vid en eventuell likvidation.
Nej, ditt Medlemskonto är inte öppet för insättningar, utan används som ett avkastningskonto för din utdelning. Öppna gärna ett sparkonto hos oss om du vill göra insättningar. Det gör du enkelt direkt i vår Internetbank.
När du hos oss lånar till jord och skog med din lantbruksfastighet som säkerhet blir du också medlem och ägare av banken. Tillsammans med andra äger du en bank som har fullt fokus på att skapa goda finansiella villkor för dig. Förutom att låna kan du genom din insats ta del av bankens vinst.
Här kan du läsa mer om att bli medlem
Utdelningens storlek bestäms årligen av stämman. Landshypotek Bank AB har antagit principen att utdelningen över tid ska motsvara cirka 50 procent av den årliga vinsten i Landshypotek Bank AB. Enskilda år kan dock avvikelse ske. För att insatskapitalet ska vara utdelningsgrundande ska beloppet vara bokat på insatskapital senast den sista bankdagen i december.
Minsta insatskapital är 500 kronor. Insatskapitalet byggs sedan på med hjälp av utdelningen tills det uppgår till fyra procent av ditt totala lånebelopp hos Landshypotek Bank AB.
Din utdelning betalas ut så snart som möjligt efter årsstämman i Landshypotek Ekonomisk Förening. Den hålls vanligtvis i slutet av april och pengarna betalas ut i början av maj.
Har du investerat fullt, det vill säga fyra procent av ditt totala lånebelopp, sätts hela utdelningen in på ditt Medlemskonto. På Medlemskontot får du en bra ränta och du kan ta ut pengarna när du vill. Har du investerat mindre än fyra procent av ditt totala lånebelopp sätts 70 procent av utdelningen tillbaka till ditt Insatskonto och 30 procent på ditt Medlemskonto.
Insatskonto och medlemskonto
Landshypotek drar ingen skatt på den utdelning som vi betalar ut till dig.
Vi lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket i enlighet med vad som gäller för juridisk person. För din enskilda skattehantering rekommenderar vi att du kontaktar din revisor eller annan skatterådgivare.
Du kan investera upp till fyra procent av din låneskuld. Information om vilket belopp som gäller just dig hittar du i vår Internetbank.
För att investera gör du en överföring till Insatskapitalet i Internetbanken. Logga in med ditt BankID.
Läs mer om möjligheten att investera och öka din insats i Landshypotek Bank
Du kan inte själv avsluta ditt Insatskapital. Det är ett bundet kapital och avslutas enligt villkoren med automatik cirka tre år efter det att du har löst dina lån.
Aktuella räntesatser publiceras här på vår hemsida. Du hittar dem här
Du hittar även din aktuella ränta i kontoinformationen i Internetbanken.
Räntan betalas ut vid årsskiftet eller när kontot avslutas.
För fysiska personer dras skatten på räntan från kontot i samband med att räntan betalas ut.
För juridiska personer dras ingen skatt automatiskt utan de betalar in skatten till Skatteverket själva.
För alla sparkonton beräknas räntan 360/360.
Nej, vi erbjuder i dagsläget endast konton med rörlig ränta. Det innebär att räntan kan ändras över tid, du har ingen bindningstid och fria uttag gäller på ditt konto.
Att ett konto har en räntetrappa innebär att banken betalar ut olika räntor beroende på hur mycket pengar som finns på kontot. Har du ett Sparkonto Trygghet hos Landshypotek Bank med ett saldo på 100 000 kronor eller mer kommer du att få högre ränta från första kronan.
Även Sparkonto Företag har en räntetrappa, men på detta konto är räntetrappan omvänd, vilket innebär lägre ränta för högre saldon.
Tredjepartsaktörer med relevanta tillstånd har rätt att både hämta information om transaktionshistorik och transaktionsspecifik information hos Landshypotek med ditt medgivande. Tredjepartsaktörer får inte använda informationen för egna syften, utan endast för den användning du gett medgivande till.
Tredjepartsaktörer med relevanta tillstånd har rätt att både hämta information om transaktionshistorik och transaktionsspecifik information.
På de tjänster du använder kan du se aktuella medgivanden som lämnats till tredjepartsaktörer. I framtiden kommer du genom att logga in på Landshypoteks Internetbank kunna se vilka medgivanden du lämnat. Denna tjänst är för närvarande under utveckling.
En överföring mellan konton som du har på Landshypotek Bank görs normalt direkt. Hur länge det dröjer innan en överföring blir tillgänglig för en mottagare med konto i en annan bank beror dels på vilken tid du gör överföringen, dels på processer hos den mottagande banken. Pengar för överföringar som görs dagtid under vardagar finns i regel tillgängliga på konto hos mottagande bank inom några timmar, dock senast närmast följande vardag.
En vardag innebär alla dagar förutom lördag, söndag, midsommarafton, julafton, nyårsafton eller andra allmänna helgdagar.
Följande konton ingår i betaltjänstregelverket och kommer därför att vara tillgängliga hos tredjepartsaktörer med ditt medgivande:
- Sparkonto Företag
- Sparkonto Jord och skog
- Sparkonto Trygghet
- Medlemskonto
Kontakta oss genom att skicka ett meddelande till oss via Internetbanken, så hjälper vi dig.
Det kan finnas flera anledningar till detta:
- Banken eller tredjepartsaktören har inte fått tillstånd från Finansinspektionen för tjänsten.
- Banken eller tredjepartsaktören har inte byggt någon koppling till Landshypotek.
- Det saknas medgivande från dig.
- Något har gått fel i förfrågan från din bank eller tredjepartsaktör.
Kontakta Landshypoteks kundservice på 0771-44 00 20 om du har frågor.
Medgivanden som ges till banker och tredjepartsaktörer för att kunna se information på ett konto har 90 dagars giltighetstid.
Ta genast kontakt med Landshypoteks kundservice på telefonnummer 0771-44 00 20 så att vi kan spärra dina konton.
Hos tredjepartsaktören kommer du att få en ögonblicksbild av ditt bankkonto. Där kommer du att kunna göra kontoöverföringar precis som i Landshypoteks Internetbank. Hur informationen visas är dock upp till den respektive tredjepartsaktör.
Framöver kan du komma åt dina konton på Landshypotek Bank direkt, via tredjepartsaktörer, utan att behöva logga in i Internetbanken. Du kommer då att kunna hämta kontoinformation och genomföra överföringar från dina konton på Landshypotek Bank hos en tredjepartsaktör. Åtkomst kan endast ske från vissa banker och andra aktörer med relevant licens (som utgivits av Finansinspektionen).
För att en aktör ska få möjlighet att komma åt dina konton behöver du ge ditt medgivande. Medgivande att hämta kontoinformation kan du ge för en begränsad tidsperiod. För överföringar måste du dock alltid använda BankID.
På Landshypotek Banks internetbank ska kan du se vilka medgivanden som finns och även ha möjlighet ta bort dem (under utveckling).
Landshypotek tar inte ut några avgifter för detta. Din andra bank eller tredjepartsaktören kan dock ta ut avgifter för sina tjänster och du som kund bör därför noggrant kontrollera vad som gäller innan du ansluter dig till en tredjepartsaktörs tjänst.
Det beror på hur respektive tredjepartsaktör valt att implementera applikationen.
Har du som kund lämnat ditt medgivande för en tredjepartsaktör att få information om dina konton kan Landshypotek inte neka tredjepartsaktören att ta del av den efterfrågade informationen under förutsättning att tredjepartsaktören är godkänd av Finansinspektionen eller motsvarande behörig myndighet inom EU/ESS
Nej, du kan endast skilja på privata- och företagskonton.
Nej, vill du att medgivandet ska gälla kortare tid måste du aktivt gå in hos din tredjepartsaktör och ta bort medgivandet.
Medgivanden tas bort hos respektive bank eller tredjepartsaktör.
Framöver kan du via tredjepartsaktörer komma åt dina konton hos Landshypotek utan att behöva logga in i internettjänsten. Du kommer då att kunna hämta kontoinformation och genomföra överföringar från dina konton hos Landshypotek hos en tredjepartsaktör. Åtkomst kan endast ske från vissa banker och andra tredjepartsaktörer med med relevanta tillstånd från Finansinspektionen eller motsvarande behörig myndighet inom EU/EES.
För att en tredjepartsaktör ska få möjlighet att komma åt dina konton behöver du ge ditt medgivande. Medgivande att hämta kontoinformation kan du ge för en begränsad tidsperiod. För överföringar måste du alltid använda BankID.
Väljer du att inte ansluta dig till en tredjepartsaktör blir inget annorlunda alls för dig som kund.
Medgivanden förnyas hos den bank eller tredjepartsaktör som du vill använda för att komma åt dina konton. Förnyelse sker vid inloggning, alternativt via BankID om giltighetstiden gått ut.
Efter att du skickat in din bolåneansökan till oss kommer du att kontaktas av en av våra bolånehandläggare. Tillsammans diskuterar ni hur du önskar amortera och vilka möjligheter som finns för det.
Du behöver inte göra något utan vi hjälper dig. Det tillkommer inga avgifter utöver eventuell ränteskillnadsersättning beroende på din bindningstid. Om ränteskillnadsersättning kan du läsa här.
Det tillkommer inga uppläggningsavgifter på ditt bolån hos oss. Eventuell ränteskillnadsersättning tillkommer beroende på din bindningstid hos din tidigare bank. Om ränteskillnadsersättning kan du läsa här.
Det tillkommer inga uppläggningsavgifter på ditt bolån hos oss. Eventuell ränteskillnadsersättning tillkommer beroende på din bindningstid hos din tidigare bank. Läs mer om ränteskillnadsersättning hos Konsumenternas.
Vi följer de lagstadgade krav som finns kring amorteringsfria lån.
Du kan ansöka om amorteringsfrihet om:
- belåningsgraden understiger 50%.
- ditt hus är nyproducerat finns det möjlighet att få amorteringsfrihet max 5 år från tillträdesdatum.
För lån tecknade från 1 mars 2018
Om belåningsgraden understiger 50% och skuldkvoten understiger 4,5.
För lån tecknade före 1 juni 2016
Om du vill flytta ett lån från annan bank utan att utöka lånet kan du ansöka om att få behålla befintlig amortering eller amorteringsfrihet.
Amorteringsfrihet på grund av särskilda skäl
För Landshypoteks bolånekunder erbjuds möjligheten att ansöka om tillfällig amorteringsfrihet. Det är i linje med Finansinspektionens allmänna råd som ger alla kunder möjlighet att söka om amorteringsfritt på grund av den rådande situationen i samhället till följd av coronavirusets spridning. Möjlighet finns för både nya och befintliga bolånekunder att få amorteringsfritt t.o.m 31 augusti 2021.
Är du befintlig kund hos oss ansöker du om amorteringsfritt genom att ladda ned och fylla i ansökan om amorteringsfrihet för bolån. Skriv ut och skriv under ansökan och skicka därefter in den till oss i ett Meddelande via Internetbanken eller genom att posta den. Tänk på att din ansökan måste vara underskriven för att vi ska kunna hantera den. Väljer du att skicka in den via Internetbanken behöver du skriva ut och skanna in eller fota av din ansökan innan du skickar den till oss. Är du ny kund och ansöker om nytt lån prata direkt med din handläggare så får du hjälp i samband med din ansökan.
Vi har en transparent och öppen prismodell. Det betyder att vilken ränta du får beror på bindningstid och din belåningsgrad. Se aktuella räntor och räkna på ditt bolån.
Vi är måna om att handlägga dina, och alla våra kunders, ansökningar så snabbt vi bara kan. Så att ni får mer tid till livet hemma. Om du känner att du fått vänta kan det vara lätt att tro att vi har glömt bort dig eller tappat bort din ansökan. Men vi lovar dig - vi har full koll och arbetar systematiskt igenom kön från början till slut.
Hos oss kan du ansöka om bolån för hus i Sverige med fastighetstyp 220, 213, 223 (Småhusenhet bebyggd). Vi erbjuder också bottenlån till lantbruksfastigheter med fastighetstyp 100. Du hittar fastighetsbeteckningen för ditt hus hos Lantmäteriet. Det kan också finnas i det prospekt du fick av mäklaren i samband med husköpet. Vi belånar i dagsläget inte bostadsrätter.
Du kan ta del av vårt samarbete med Villaägarna på villaagarna.se. Där hittar du information om vad som gäller för dig som är medlem i villaägarna och är eller vill bli kund hos oss på Landshypotek.
Landshypoteks bolånekunder erbjuds möjligheten att ansöka om tillfällig amorteringsfrihet t.o.m 31 augusti 2021 i enlighet med Finansinspektionens allmänna råd med anledning av den rådande situationen till följd av coronavirusets spridning.
Är du befintlig kund hos oss ansöker du om amorteringsfrihet genom att ladda ner och fylla i ansökan om amorteringsfrihet för bolån. Skriv ut och signera ansökan och skicka därefter in den till oss i ett meddelande i Internetbanken eller genom att posta den. Tänk på att ansökan måste vara underskriven för att vi ska kunna hantera den. Väljer du att skicka in den via Internetbanken behöver du skriva ut och skanna in eller fota av din ansökan innan du skickar den till oss.
På din ansökan står det amorteringsbelopp som kom in med den initiala digitala ansökan. Denna siffra räknas ut av systemet eller fylls i av dig, då ansökan först kom in i vårt system. Det amorteringsbelopp som gäller är det som står på villkorsbilagorna och som vi kommit överens om.
Vi får bara bevilja amorteringsfritt i maximalt fem år i taget. Efter fem år så är du välkommen att kontakta oss om du önskar ytterligare fem år amorteringsfritt.
Det totala kreditbeloppet visar det totala beloppet som ska betalas. Det vill säga, summan av kreditbeloppet och kredittagarens samlade kreditkostnader. Det totala beloppet som anges i skuldebrevet ger endast en indikation på vad det totala beloppet kan komma att bli. Eftersom bolån löper under mycket lång tid kan det totala beloppet för krediten inte förutses vid tidpunkten för skuldebrevets upprättande. Det totala beloppet beräknas istället utifrån de förutsättningar som gäller vid tidpunkten för skuldebrevets och upprättande bör endast ses som ett exempel.
Det totala kreditbeloppet visar det totala beloppet som ska betalas. Det vill säga, summan av kreditbeloppet och kredittagarens samlade kreditkostnader. Det totala beloppet som anges i skuldebrevet ger endast en indikation på vad det totala beloppet kan komma att bli. Eftersom bolån löper under mycket lång tid kan det totala beloppet för krediten inte förutses vid tidpunkten för skuldebrevets upprättande. Det totala beloppet beräknas istället utifrån de förutsättningar som gäller vid tidpunkten för skuldebrevets och upprättande bör endast ses som ett exempel.
Om du vill göra en extraamortering kan du skicka ett meddelande till oss i Internetbanken med följande information:
- Det belopp som du vill amortera.
- Önskat datum för amortering.
- Lånenummer på lån som ska amorteras.
- Var pengarna kommer ifrån, exempelvis försäljning, gåva eller lön.
Beskriv detta så utförligt som möjligt. I vissa fall behöver vi kompletterande underlag som kan styrka pengarnas ursprung.
Tänk på att du kan behöva betala ränteskillnadsersättning om du vill extraamortera på ett lån med bunden ränta. Här på Konsumenternas Bank- och finansbyrå kan du räkna på och få en uppfattning om vad ränteskillnadsersättningen kan komma att bli.
Nej, vi erbjuder inte byggnadskreditiv. Om du bygger en ny bostad kan du ta lån hos oss först när bostaden är färdigställd, slutbesiktigad och en mäklare har värderat fastigheten.
- Överföringar från banken innan klockan 14.00 kommer fram samma bankdag.
- Överföringar efter kl 14.00 kommer fram nästa bankdag.
- Gör du överföringar på en lördag eller helgdag kommer pengarna fram nästa bankdag.
- Överföringar mellan konton hos Landshypotek överförs direkt.
På "Ansökan" står det amorteringsbelopp som kom in med den initiala digitala ansökan. Denna siffra räknas ut av systemet eller fylls i av dig då ansökan först kom in i vårt system och det är inte säkert att det stämmer i slutändan. Det amorteringsbelopp som gäller är det som står på villkorsbilagorna och som vi kommit överens om i vår dialog i samband med behandling av din ansökan.
Vi får bara bevilja amorteringsfritt i maximalt fem år i taget. Efter fem år så är du välkommen att kontakta oss om du önskar ytterligare fem år amorteringsfritt.
Totalt kreditbelopp innebär det totala beloppet som kommer att betalas (ränta plus hela kapitalskulden) om lånet betalas av på 50 år, med samma ränta hela tiden. Denna siffra har egentligen ingen praktisk betydelse då man generellt sett inte har kvar en kredit så länge, men vi som bank behöver synliggöra denna siffra då du som kund ska ha möjlighet att jämföra erbjudanden från olika banker.
Om du har ett bundet lån och vill lösa ditt lån i förtid kan det uppstå en kostnad, så kallad ränteskillnadsersättning. Banken har rätt att ta ut en ersättning för att täcka den kostnad som uppstår i samband med förtidslösen av ett bundet lån. Mer information om ränteskillnadsersättning och hur den beräknas hittar du här på Svenska Bankföreningens hemsida.
Som medlåntagare loggar du in i bolåneansökan och öppnar upp pågående ansökan. Du kommer då automatiskt till signeringssteget där du godkänner ansökan med ditt BankID. Tänk på att ni bara kan vara inloggade en åt gången för att se de senaste uppdateringarna i ansökan.
Bankens ränteberäkningsmetod för bolånen är för närvarande 30/360, vilket innebär att ett år anses ha 360 dagar och varje månad 30 dagar. Det betyder att du betalar samma belopp i ränta varje månad så länge räntesatsen är densamma.
Det lägsta lånebelopp vi kan bevilja med ett privatbostadshus som säkerhet är 200 000 kronor.
Belåningsgraden får maximalt vara 75 procent av bostadens marknadsvärde. Belåningsgrad är summan av samtliga lån i förhållande till marknadsvärdet på det hus som du har som säkerhet för lånet. Läs mer om vårt bolån
Amorteringsvärdet är värdet som fastställs på ditt hus i samband med ditt nya bolån.
- Amorteringsvärdet ligger till grund för beräkningen av amorteringen och ligger fast i 5 år.
- Byter du långivare följer amorteringsvärdet med ditt hus.
- Har du ett lån tecknat före den 1 juni 2016 sätts amorteringsvärdet i samband med att du utökar ditt lån.
En omvärdering av fastigheten för att få ett nytt amorteringsvärde får tidigast göras efter 5 år.
Värdet får inte förändras även om det skett en stor förändring i den allmänna prisutvecklingen på marknaden. Undantag kan medges efter prövning om en omfattande renovering/utbyggnad gjorts av bostaden, men gäller inte kök eller badrumsrenovering.
Om du vill ansöka om bolån till hus i samband med köp eller flytta lån från annan bank
Du ansöker om bolån direkt här på webbplatsen. Påbörja ansökan genom att logga in med ditt BankID. Sedan fyller du i ansökan, steg för steg. Det tar ungefär 10 minuter. Här kan du läsa mer om att flytta ditt bolån till oss.
Om du redan har ett bolån hos oss och vill utöka ditt lån
För att utöka ditt befintliga bolån loggar du in med BankID och påbörjar en ny bolåneansökan. I ansökan väljer du "Utökning av befintligt lån".
Den genomsnittliga räntan visar ett genomsnitt av de bolåneräntor somvåra bolånekunder fått. Det gäller alla bindingstider för nya bolån, lån som omförhandlats och lån som omsatts under senaste månaden.
Varje månad publiceras uppgifter för föregående månad och på sikt kommer snitträntor redovisas för tolv månader bakåt i tiden.
Så kan du använda genomsnittsräntan
Genomsnittsräntan är en konsumentupplysning som gör att du kan se vad andra kunder i Landshypotek Bank har fått för ränta i genomsnitt på bolån hos oss. Viktigt att notera att detta just är en snittränta och inte den ränta de enskilda kunderna faktiskt får. Våra kunder kan alltså ha tecknat bolån senaste månaden med räntor som är både lägre och högre än den genomsnittliga räntan.
Rörlig ränta
Ränta med bindningstid 3 månader kallas ofta rörlig ränta. Räntan på ditt lån ligger fast i tre månader i taget innan den ändras. Du kan när som helst under bindningstiden välja att binda lånet på en längre bindningstid.
Bunden ränta - 1 till 10 år
Räntan på ditt lån ligger bunden under den tid du valt, mellan 1 till 10 år.
När lånets löptid går ut får du en förfrågan från oss om vilken ny bindningstid du vill välja. Om du inte väljer någon ny bindningstid läggs ditt lån automatiskt om till en ränta med tre månaders bindningstid.
Är bindningstiden på mitt lån exakt bindningstidens längd?
Beroende på när ditt lån betalas ut i månaden kan bindningstidens längd variera något och kan betraktas som en cirkatid. Lånet får ny ränta i samband med villkorsändringsdagen.
Exempel:
Ett lån med 3 års räntebindningstid som utbetalas den 23 april 2020 får en villkorsändringsdag per den 28:e mars 2023.
Ett lån med 1 års räntebindningstid som utbetalas den 15 augusti 2020 får en villkorsändringsdag per den 28:e juli 2021.
Lösa lån
Lån med tre månaders bindningstid kostar ingenting att lösa. Om du valt en längre räntebindningstid och vill lösa lånet innan löptiden går ut kan du behöva betala en så kallad ränteskillnadsersättning.
På Konsumenternas Bank- och finansbyrå kan du räkna på vad ränteskillnadsersättningen kan komma att bli.
Om du ska flytta ett lån från en annan bank till Landshypotek behöver du be din nuvarande bank om ett amorteringsunderlag. De kommer att veta vad du menar när du frågar om det.
Amorteringsunderlaget visar vilka amorteringsvillkor du har och vilket värde på fastigheten som ligger till grund för amorteringen. Underlaget skickas in till oss inför flytten av lånet så att vi kan använda uppgifterna för att räkna ut rätt amortering.
Du kan fritt lösa lån med tre månaders bindningstid. Om du valt en längre räntebindningstid och vill lösa lånet i förtid kan det bli en kostnad, en så kallad ränteskillnadsersättning.
Här på Konsumenternas Bank- och finansbyrå kan du räkna på och få en uppfattning om vad ränteskillnadsersättningen kan komma att bli.
Hur löser jag mitt lån?
För att lösa dina lån kan du logga in i Internetbanken och skicka ett Meddelande.
För att vi ska kunna lösa dina lån behöver du i Meddelandet skriva:
- Lånenummer på det lån du vill lösa.
- Önskat datum för lösen av lån. Avin skickas i till dig i ett Meddelande i Internetbanken dagen innan lösen ska göras.
- Var pengarna kommer ifrån, exempelvis försäljning, gåva eller lön. Beskriv detta så utförligt som möjligt. I vissa fall behöver vi kompletterande underlag som kan styrka pengarnas ursprung.
Det går också bra att ringa till oss för att lösa dina lån.
Vi har samlat information om att flytta ditt bolån till Landshypotek, så att det ska vara så smidigt och enkelt som möjligt.
Till sidan för att läsa mer om att flytta ditt bolån till oss
För att registrera att du är ägare till den fastighet du köpt behöver du ansöka om lagfart. Som lagfaren ägare kan du ta ut inteckningar i fastigheten. Som bevis på inteckningen utfärdas ett pantbrev. Det är pantbrevet som pantsätts i banken som säkerhet för ditt lån.
Vi hjälper dig med både ansökan om lagfart och nytt pantbrev. Tänk på att stämpelskatt och expeditionsavgift måste betalas i samband med ansökan om lagfart och pantbrev.
Mer information och ansökan och pantbrev hittar du hos Lantmäteriet
I första hand görs en statistisk värdering av ditt hus med hjälp av UC Bostadsvärdering. Värderingen görs automatiskt när du ansöker om ditt bolån. Om bostadsvärderingen inte skulle vara möjlig att göra automatiskt kontaktar vi dig för att ordna en extern marknadsvärdering gjord av en behörig mäklare.
Landshypotek Bank bekostar den statistiska värderingen. Behövs en extern marknadsvärdering kan det uppstå en kostnad som du betalar direkt till den som utfört värderingen.
Vi är medvetna om att ekonomin kan komma att prövas för dig som jord- och skogsbrukare. Vi uppmanar, liksom vid torkan sommaren 2018, till tät kontakt med oss, så att vi efter dialog och individuell prövning kan se behovet av tillfälliga åtgärder.
Bankens ränteberäkningsmetod för lån med fast ränta är för närvarande 30/360, vilket innebär att ett år anses ha 360 dagar och varje månad 30 dagar. Det betyder att du betalar samma belopp i ränta varje kvartal så länge räntesatsen är densamma.
Bankens ränteberäkningsmetod för lån med rörlig ränta är för närvarande Act/360 och baseras på faktisk antal dagar under ränteperioden, men ett helt år anses vid beräkningen ha 360 dagar. Det betyder att beloppet du betalar i ränta varje period kan variera trots att räntesatsen är densamma.
Med vår EU-kredit kan du stärka din likviditet i väntan på utbetalningen av EU-stödet. Då din EU-ersättning har beviljats av Jordbruksverket, eller då du har en ansökan som underlag, kan du få EU-kredit efter sedvanlig kreditprövning. Du betalar tillbaka EU-krediten i samma takt som EU-stödet betalas ut.
I sammanhanget här på webben betyder kakor (cookies) att vi kan erbjuda dig som användare en personlig upplevelse. Vi är måna om att du ska känna till hur detta går till. I andra sammanhang betyder kakor något helt annat, vilka vi också uppskattar.
Här har vi samlat all information om hur vi använder cookies
Logga in i Internetbanken för att se ditt årsbesked. Du hittar det under Mina dokument > Generella dokument > Årsbesked. Du kan själv spara ner det till din dator eller skriva ut på egen skrivare. Årsbeskedet för 2020 kommer finnas tillgängligt i Internetbanken från och med den 21 januari.
Ta gärna del av guiden Så här läser du ditt årsbesked.
Årsbeskeden publiceras endast digitalt. Med undantag för dig som är juridiker eller är bosatt utomlands som fortsatt kommer att få ditt årsbesked postalt.
Nej, Landshypotek kommer aldrig skicka ut mail där vi ber våra kunder om känslig information. Har du fått ett mail och är osäker ber vi dig ta kontakt med oss.
För att ändra adress för ett dödsbo behöver vi få in dödsfallsintyget tillsammans med en kopia på en av dödsbodelägarnas ID-handling, samt en underskrift från samtliga dödsbodelägare. Därefter kan vi hjälpa dig att ändra adressen för dödsboet.
När du blir kund hos oss på Landshypotek ställer vi frågor om dina bankaffärer - genom personliga samtal via telefon eller efter inloggning i Internetbanken. Vi ställer också frågor löpande. Att ställa dessa frågor är ett krav enligt penningtvättslagen.
Vi vet att majoriteten av våra kunder är ärliga, men för att upptäcka det fåtal som inte är det behöver vi ställa frågor till alla, utan undantag. När du svarar på våra frågor hjälper du till att förhindra brottslig verksamhet. Tillsammans skapar vi en trygg och säker bank.
När du öppnar sparkontot digitalt får du en bekräftelse via e-post och sms som hälsar dig välkommen som kund. När du öppnar ett sparkonto manuellt får du ett bekräftelsebrev som innehåller information om vilket kontonummer du har fått, hur du går tillväga för att göra insättningar och uttag, samt hur inloggning till Internettjänsten går till.
I januari hittar du ditt årsbesked avseende ditt engagemang i Landshypotek i Internetbanken.
Ingen bekräftelse på gjorda insättningar och uttag skickas till dig som kund. Denna information finns att hitta på Internetbanken och kan exporteras till pdf och excel så att du kan spara den på din dator eller skriva ut den om du önskar. Behöver du som kund ett underlag från Landshypotek på gjorda insättningar eller uttag? Kontakta oss, så hjälper vi till med detta.
Ett skogskonto är ett konto som används för att sprida ut intäkterna från din skog under flera år och därigenom undvika en hög marginalbeskattning. Vi erbjuder även Skogsskadekonto om din skog har drabbats av skada och du tvingas avverka i förtid.
Nej, Landshypotek Banks sparkonton har inga avgifter.
Ja, det går att namnge sina sparkonton. Klicka på Namnge konto under fliken Inställningar på Internetbanken. Observera att namnet du själv skrivit i inte visas på årsbeskedet.
För privatpersoner och enskilda näringsidkare finns inga begränsningar för hur många sparkonton som kan öppnas. För företag gäller ett konto per juridisk person.
Insättningar till ditt konto görs via överföring direkt till ditt kontonummer i Landshypotek Bank. Du gör insättningen från din egen husbank (där du har pengarna du vill föra över) direkt till ditt sparkonto i Landshypotek Bank. Ange clearingnummer 9390 + ditt personliga kontonummer (7 siffror) som mottagarkonto för att genomföra överföringen till sparkontot. Du hittar kontonumret till ditt sparkonto när du loggar in i Internetbanken. Inget OCR-nummer ska anges.
Uttag från ditt sparkonto gör du genom en överföring i Internetbanken:
- Logga in med ditt BankID
- Klicka på "Överföra" i menyn till vänster
- Fyll i mottagarkonto, saldo och överföringsdatum
- Signera överföringen med ditt BankID.
Ja, det går jättebra att flytta ett Skogskonto du har i annan bank till Landshypotek. Vi sköter flytten från din tidigare bank via en blankett som du fyller i och skickar till oss. Kontakta oss, så hjälper vi dig.
Om du inte tagit ut alla pengar från ditt skogskonto efter 10 år avslutas kontot per automatik och återstående pengar sätts in på ditt sparkonto i Landshypotek Bank.
Om du vill avsluta ditt sparkonto hos Landshypotek loggar du in i Internetbanken och skickar ett Meddelande till oss där du anger att du vill avslluta ditt sparkonto och vilket konto det gäller.
En person i politiskt utsatt ställning är en person som har eller har haft viktiga offentliga funktioner i en stat eller organisation, t ex statschefer, riksdagsledamöter, höga officerare etc. För dig som vill bli kund hos Landshypotek Bank innebär det att vi behöver veta om du är, eller har en nära anhörig eller medarbetare, som är PEP (Politically Exposed Person). För företag måste banken också kontrollera om den direkta eller indirekta ägaren är en PEP om innehavet i företaget uppgår till mer än 25 procent eller om personen utövar ett bestämmande inflytande.
Oavsett om du bor i Sverige eller utomlands måste vi ta reda på om något/några av följande alternativ passar in på dig:
• Är du en person i politiskt utsatt ställning (PEP)
• Är du anhörig till en PEP
• Är du medarbetare till en PEP
Den upplupna räntan på ditt sparkonto hittar du genom att logga in i Internetbanken. När du befinner dig på fliken "Konton" kan du se ett plustecken till vänster om ditt konto. Klicka på plustecknet då får du fram ytterligare information om kontot, såsom den upplupna räntan.
Det är nödvändigt att styrka din identitet när du öppnar ett sparkonto. För att öppna ett sparkonto digitalt styrker du din identitet genom att signera med BankID.
Vid manuell ansökan identifierar du dig genom att skicka in en vidimerad kopia av din legitimation, till exempel körkort eller pass.
Du måste även besvara ett antal frågor angående syftet med ditt sparande hos Landshypotek.
Det finns flera utgivare av BankID och mobilt BankID. Kontakta din husbank för att få hjälp. Det finns BankID på fil, på kort eller mobilt BankID. Vilka varianter respektive bank utfärdar varierar, läs gärna mer på deras hemsidor.
Landshypotek Bank har clearingnummer 9390.
Nej, det kan du inte. Vill du föra över pengar till utlandet måste du först föra över dina pengar till annan svensk bank som tillåter detta.
Ja, genom att logga in i Internetbanken kan du lägga upp en stående överföring från ditt konto hos Landshypotek Bank.
För att lägga till en stående överföring ska du vid på överföringssidan klicka i "Jag vill att överföringen ska utföras senare, eller flera gånger". Du får då välja hur ofta överföringen ska upprepas; veckovis, månadsvis, kvartalsvis eller årsvis.
I Internetbanken kan du som mest föra över 500 000 kr per transaktion. Det finns ingen gräns för hur många transaktioner du kan göra per dag, men du kan inte föra över mer än 3 miljoner kronor per rullande sjudagarsperiod.
Överföringar mellan egna konton inom Landshypotek Bank omfattas inte av beloppsbegränsningarna.
Behöver du göra en större överföring än så, kontakta oss på Kundservice så hjälper vi dig.
Nej, ditt Medlemskonto är inte öppet för insättningar, utan används som ett avkastningskonto för din utdelning.
Du kan ta ut pengar från ditt skogskonto tidigast fyra månader efter insättning. Överföring från ditt konto kan du göra via vår Internetbank.
Villkorsändring inträffar när räntebindningsperioden löper ut och det är dags att sätta nya räntevillkor för ditt lån. Cirka en månad innan villkorsändringsdagen får du en förfrågan från oss om vilken bindningstid du vill välja för nästa villkorsperiod. Har lånets allmänna villkor ändrats sedan lånet betalades ut får du samtidigt ta del av dem tillsammans med information om vad som är förändrat.
Läs mer om villkorsändring för dig som bolånekund
För dig som kund inom jord och skog
För bindningstider 1-5 år görs en översyn av räntor i samband med att bindningstiden löper ut. Din ränta är individuellt framtagen just för dig utifrån dina förutsättningar, din verksamhet och ditt engagemang i banken. Sedan hösten 2020 kan villkorsändring göras digitalt i din Internetbank.
Önskar du guidning? Se filmen nedan:
Om ditt ursprungliga bolåneengagemang i Landshypotek är mindre än 750.000 kr gäller ordinarie listpris. Var ditt ursprungliga bolåneengagemang större än 750.000 kr, och du därefter har amorterat så att lånebeloppet nu understiger 750.000 kr, har du rätt till fortsatt rabatt enligt vår prislista.
Villkorsändring inträffar när räntebindningsperioden löper ut och det är dags att sätta nya räntevillkor för ditt lån. Cirka 30 dagar innan det är dags för villkorsändring får du som bolånekund ett sms eller mail från oss att det är dags att logga in i Internetbanken och göra dina val. Där kan du ta del av information om din villkorsändring samt räntor och rabatter som vi kan erbjuda dig.
Informationen om ditt nya erbjudande och hur du går till väga för att välja ny bindningstid hittar du under ”Meddelanden” i Internetbanken. Du behöver göra ditt val i Internetbanken senast två bankdagar före villkorsändringsdagen. Om du inte gör något val får du automatiskt 3-månaders bindningstid. Räntan fastställs på villkorsändringsdagen.
Rabatten du fått på ditt tremånaderslån gäller i 24 månader om du inte väljer att binda räntan under perioden. Däremot kan listräntan ändras löpande var 3:e månad i samband med villkorsändring beroende på det allmänna ränteläget och den listränta som Landshypotek har på villkorsändringsdagen. Om du väljer att binda lånet på 1-5 år under perioden får du rabatten för respektive bindningstid. Den nya rabatten gäller under hela bindningstiden.
På Skatteverkets hemsida kan du ta del av information om hur du deklarerar och hur mycket avdrag du får göra.
För att signera dina digitala bolånehandlingar och göra dina val loggar du in med ditt BankID via länken nedan. De handlingar då fått på post undertecknar du för hand och sänder tillbaka till oss med svarskuvertet.
På Landshypoteks Internetbank kan du bekvämt sköta dina bankärenden under de tider som passar dig. Genom att logga in med ditt BankID kan du se saldon, transaktioner, föra över pengar och öppna nya sparkonton. Du kan också utöka dina lån i vår digitala låneansökan, och välja ny bindningstid när det är dags för villkorsändring av dina befintliga lån. Behöver du som befintlig kund i Landshypotek Bank komma i kontakt med oss, så går det utmärkt att i Internetbanken skicka ett Meddelande.
Du kan fritt lösa lån med rörlig ränta. Om du valt en längre räntebindningstid och vill lösa lånet i förtid kan det bli en kostnad, en så kallad ränteskillnadsersättning.
Här på Konsumenternas Bank- och finansbyrå kan du räkna på och få en uppfattning om vad ränteskillnadsersättningen kan komma att bli.
Hur löser jag mitt lån?
För att lösa dina lån kan du logga in i Internetbanken och skicka ett Meddelande.
För att vi ska kunna lösa dina lån behöver du i Meddelandet skriva:
- Lånenummer på det lån du vill lösa.
- Önskat datum för lösen av lån. Avin skickas i till dig i ett Meddelande i Internetbanken dagen innan lösen ska göras.
- Var pengarna kommer ifrån, exempelvis försäljning, gåva eller lön. Beskriv detta så utförligt som möjligt. I vissa fall behöver vi kompletterande underlag som kan styrka pengarnas ursprung.
Det går också bra att ringa till oss för att lösa dina lån.
Du kan öppna ett sparkonto och börja spara direkt här på landshypotek.se. Har du svenskt personnummer och BankID ansöker du digitalt genom att svara på ett antal frågor.
Vi behöver alltid känna vår kund och ställer därför bland annat frågor om vad syftet med sparandet är och var pengarna kommer från. Du signerar med BankID och får direkt tillgång till ditt sparkonto, med ränta från första kronan.
Är du medlem i Landshypotek kan du läsa mer och ansöka om sparande för dig som medlem här.
Cirka 30 dagar innan det är dags för villkorsändring får du ett sms eller mail från oss att det är dags att logga in i Internetbanken. Där kan du ta del av information om din villkorsändring samt räntor och rabatter som vi kan erbjuda dig.
Informationen om ditt nya erbjudande och hur du går till väga för att välja ny bindningstid hittar du under ”Meddelanden”. Du behöver göra ditt val i Internetbanken senast två bankdagar före villkorsändringsdagen. Om du inte gör något val får du automatiskt rörlig ränta. Räntan fastställs på villkorsändringsdagen. Läs mer om villkorsändring för dig som bolånekund
För dig som kund inom jord och skog
Om du eller någon av dina eventuella medlåntagare aldrig varit inloggad i Internetbanken och/ eller saknar kontaktuppgifter hos oss så får du erbjudandet via papper hem i brevlådan inför din villkorsändring. Även om du fått papper så kan du kan när som helst logga in i Internetbanken och uppdatera dina kontaktuppgifter och sedan ta del av erbjudandet och göra villkorsändringen direkt i Internetbanken. Då kommer kommande villkorsändringar skickas ut digitalt till dig istället för på papper nästa gång.
Dödsbon, förvaltare och omyndiga får postalt papperserbjudande vid villkorsändring. Så även Juridiska personer. Utveckling för villkorsändring digitalt i IB för juridiska personer kommer ske under 2021.
När du har ett lån som ska villkorsändras får du ett sms eller mail att du har ett lån att villkorsändra i Landshypotek bank. Du har då möjlighet att logga in i Internetbanken där du ser din individeulla ränta vi erbjuder för resp bindningstid och göra ditt val av bindningstid direkt i Internetbanken.
Banken accepterar att önskemålet om bindningstid framförs och signeras av en av låntagarna. När du signerar med ditt BankID bekräftar du att du har samtliga låntagares godkännande och är medveten om att banken accepterat önskemålet med endast din signering. Eventuella medlåntagare kommer att få ett meddelande om att registrering av ny ränta är gjord. Du hittar information i dina allmänna villkor.
Nej. För digital villkorsändring räcker det med en signatär för att välja bindingstid. Banken accepterar attt önskemålet om bindningstid framförs och signeras av en av låntagarna. När du signerar med ditt BankID bekräftar du att du har samtliga låntagares godkännande och är medveten om att banken accepterat önskemålet med endast din signering. Du hittar information om detta i allmänna villkor för ditt lån.
För pappersblankett gäller som tidigare att alla låntagare i låntagargruppen måste signera svarsblanketten innan den skickas in.
Om du eller någon av dina eventuella medlåntagare aldrig varit inloggad i Internetbanken och/ eller saknar kontaktuppgifter hos oss så får du erbjudandet via papper inför din villkorsändring. I och med att vi inte har dina kontaktuppgifter kommer du inte få ett sms eller mail vid villkorsändringen.
Logga in i internetbanken och uppdatera dina kontaktuppgifter för att säkerställa att du får informationen från oss via sms eller mail vid nästa villkorsändring. För att göra villkorsändringen hittar du ditt erbjudande under Mina meddelande.
Om du eller någon av dina eventuella medlåntagare aldrig varit inloggad i Internetbanken och/eller saknar kontaktuppgifter hos oss så får du erbjudandet via papper. Du kan när som helst logga in i Internetbanken och uppdatera dina kontaktuppgifter och sedan ta del av erbjudandet och göra villkorsändringen direkt i Internetbanken. Då kommer kommande villkorsändringar skickas ut digitalt till dig istället för på papper.
Dödsbon, förvaltare och omyndiga får postalt papperserbjudande vid villkorsändring. Så även Juridiska personer. Utveckling för villkorsändring för Juridiska personer kommer ske under 2021.
Om du eller någon av dina eventuella medlåntagare aldrig varit inloggad i Internetbanken och/eller saknar kontaktuppgifter hos oss så får du erbjudandet via papper. Du kan när som helst logga in i Internetbanken och uppdatera dina kontaktuppgifter och sedan ta del av erbjudandet och göra villkorsändringen direkt i Internetbanken. Då kommer kommande villkorsändringar skickas ut digitalt till dig istället för på papper.
Har du ingen tillgång eller möjlighet att logga in i Internetbanken fyller du i och skickar in den bifogade svarsblanketten till oss. Tänk på att alla medlåntagare måste ha signerat blanketten för att den ska vara giltig. Blanketten vara oss tillhanda den 16:e aktuell månad, dvs 14 dagar innan villkorsändringsdagen. Om du inte skickar in svarsblanketten i tid kommer ditt lån automatiskt läggas om till rörlig ränta på villkorsändringsdagen.
Bekräftelsen på ditt nya val av bindningstid skickas några dagar efter att villkorsändringsdagen passerat. Dessa dokument skickas digitalt. Du hittar det under Mina meddelande i Internetbanken. Logga in i Internetbanken
Omyndiga, förvaltare och dödsbon får bekräftelsen i pappersutskick.
- Dödsbon
- Förvaltare
- Omyndiga
- Juridiska personer bara initialt. Lanseras digitalt under 2021.
Kan logga in och ta del av sitt erbjudande även om de fått av pappersutskick:
- Kunder där ingen av låntagarna i låntagargruppen har varit inloggad i Internetbanken
- Kunder där ingen av låntagarna har registrerade kontaktuppgifter
För att uppdatera eller kontrollera dina kontaktuppgifter loggar du in i Internetbanken och kan under "Inställningar/Användarinformation" själv hantera dina kontaktuppgifter.
Lånehandlingarna kopplat till villkorsändringen går att spara ner som pdf på din dator och går vid behov att skriva ut. Du hittar dina lånehandlingar genom att logga in med BankID i Internetbanken.
För att insatskapitalet ska vara utdelningsgrundande ska beloppet vara bokat på insatskapital senast den sista bankdagen i december.
Du kan ansöka om bostadslån till fastigheter (villa eller fritidshus) om du är myndig och folkbokförd i Sverige. Landshypoteks Banks bolån är i svenska kronor och vi kan bevilja lån till dig som har inkomst i svenska kronor. Om du har inkomst i annan valuta kan vi tyvärr inte bevilja ett bostadslån. Du behöver ha en privatbostad som säkerhet för lånet, en villa eller ett fritidshus. Huset kan belånas upp till 75% av fastighetens nuvarande värde.
När du skickar in din ansökan om bolån genomför vi en sedvanlig kreditprövning. Har du, eller din medsökande, en betalningsanmärkning kommer vi tyvärr inte kunna bevilja ett bolån.
Förutom redaktionella förändringar har en uppdatering skett på ett antal punkter för våra sparkonton; Medlemskonto, Sparkonto Jord och Skog, Skogskonto, Skogsskadekonto, Sparkonto Företag, Sparkonto Trygghet.
- Internettjänsten har döpts om till Internetbanken.
- Insättningsgarantibeloppet har ändrats från 950 000 kr till 1 050 000.
- Förtydligande av kundens skyldigheter att lämna uppgifter till banken när det efterfrågas i arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism. (Punkt 2 och 5)
- Förtydligande av under vilka förutsättningar som Banken kan säga upp kontot när kontohavaren till exempel inte lämnar efterfrågad information. Samt förtydligande av bankens rätt för avslutande av konton utan transaktioner. (Punkt 2 och 5)
- Förtydligande att konton i Landshypotek bank bara kan öppnas digitalt via Internetbanken eller bankens hemsida om banken tillhandahåller denna möjlighet. (Punkt 2)
Förutom ovan nämnda förändringar har även följande uppdateringar gjorts för Sparkonto Trygghet:
- Namnet Sparkonto Trygghet+ har ändrats till enbart Sparkonto Trygghet.
- Förtydligande kopplat till hur banken kan utforma ränteerbjudandet (punkt 2).
- Uppdatering av var kunden kan hämta uppgifter om bankens räntor (punkt 8).
Du hittar dina aktuella Allmänna villkor genom att logga in i Internetbanken.