Tips och artiklar

Läs mer Gult hus
Bolån

Att flytta bolånet är enklare än vad många tror

Höjda räntor har lett till att bolånekostnaden ökat kraftigt för många svenskar. Många utnyttjar dock inte möjligheten att sänka sina kostnader genom att flytta lånet.

Läs mer Catharina Åbjörnsson Lindgren
Sparränta

Därför har Landshypotek Bank fortsatt höja räntan på sparkontot

Under det senaste året har många reagerat på att sparräntorna inte har stigit i samma takt som andra räntor i samhället. Men vissa banker har gjort ett annat val och ökat sin sparränta successivt under året som gått.

Läs mer Man och kvinna sitter vid hållplats och väntar på bussen. Mannen tittar ner i sin mobiltelefon.
FÖRHINDRA BEDRÄGERIFÖRSÖK

Så kan du bli svårlurad!

Bedrägerier där kriminella försöker lura till sig pengar och känslig information blir allt vanligare, samtidigt som bedragarnas metoder ständigt ändras. Här delar vi några råd kring vad du kan göra för att skydda dig själv. 

Läs mer Susanna Olsson och Rebecca Angeldahl håller första nätverksträffen för kvinnor inom gröna näringarna
forum

Så kan du ansluta till Landshypoteks nätverksforum för kvinnor inom gröna näringarna

I våras inleddes den nätverksbyggande eventserie som riktar sig till kvinnor, i eller nära de gröna näringarna. Initiativtagare till och värd för träffarna, som oftast hålls digitalt, är Landshypotek tillsammans med LRF Ungdomen. Forumet bygger på kunskapsdelning och en öppen dialog kring olika frågor med syftet att dela erfarenheter och lära av varandra.

Läs mer Röjning av skogsbilväg
Skogstips

Hösten = skördetid i skogen

Hösten är en bra tidpunkt att se över sina marker. Anders Nilsson, kundansvarig på Landshypotek i Östersund, delar med sig av några tips på skogliga åtgärder att tänka lite extra på just nu.

Läs mer Åke Källström pratar på scenen under Elmia Lantbruk 2022
Ränteläget

Fortsatt höjda räntor och senarelagd stabilisering att vänta framöver

Mycket talar för en höjning av styrräntan med ytterligare 0,25 procentenheter i september. Att räntenivåerna därefter skulle stabiliseras, som många tidigare trodde, verkar mindre troligt. Vi har pratat med ränteanalytiker Åke Källström om ränteläget just nu.

Läs mer Lantbrukarna Torgny och Eva-Maria Widholm står bredvid en kalv
Reportage

Widholms på Trägsta Gård tacklar svängningar och osäkerhet med långsiktig planering och tydliga mål

Torgny och Eva-Maria Widholm har drivit ekologisk mjölkproduktion och hållbart skogsbruk på gården Trägsta i Jämtland sedan 1996. Sedan dess har deras företagande fått växa till sig organiskt, steg för steg, och mer mark köpts till. Det har stundtals varit utmanade och slitsamt, men med en gemensam målsättning och noggrann planering omfattar deras tvåbenta verksamhet idag över 300 djur, har fem heltidsanställda och drygt 1 100 hektar produktiv skog.

Läs mer Biodlare jobbar med sina bin
Biodling

Utländsk honung konkurrerar ut svenska biodlare

Utländsk honung, som är både billigare och ibland utblandad med sirap eller socker, konkurrerar ut den svenska. Samtidigt varnar Jordbruksverket för att en minskning av bin i Sverige skulle få stora ekonomiska konsekvenser för jordbruket.

Läs mer Pallkragar med jord och odlade grönsaker. Spade sticker upp ur jorden
Odling

Höstens bästa odlingstips

Hösten erbjuder faktiskt mycket i odlingsväg för den som vill. Vi har samlat några tips!

Läs mer
Guide

Höstfixa i trädgården inför vintern

Hösten är här i all sin prakt och det är dags att förbereda växterna inför vintern. Vi tipsar om vad du behöver göra i trädgården och på balkongen. 

Läs mer Kvinna sitter vid datorn
Flytta bolånet

Måste man förhandla sin bolåneränta?

Den senaste tidens ränteökningar har gjort att många husägare behöver se över sina boendekostnader. Ett alternativ för att få bättre ränta är att flytta bolånet, även om man bor kvar i sitt hus. Hos en del banker behöver du förhandla, hos andra kan du få bra ränta utan att förhandla.

Läs mer Närbild på skål med kantareller
I svampskogen

Fem knep för att hitta nya svampställen

Att fråga någon om deras bästa svampställe är ofta en känslig fråga. Vi har därför här samlat några goda råd och knep för att du ska hitta ditt bästa svampställe i höst.

Läs mer Kvinna plockar svamp i skogen
Svampplockning

Som gäst i svampskogen – här är 5 saker att tänka på

Hösten är här, och svampsäsongen med den. Med Sveriges generösa allemansrätt bjuder skogen nu in till svampplockning och härliga skogspromenader. Men det finns några saker att tänka på innan du tar på dig stövlarna, packar fikakorgen och ger dig ut.

Läs mer Lantbrukare redo att så sina marker
OMVÄRLD & TRENDER

Utvecklingen inom jord och skog: Kvartal 2 2023

En sen vår och försommar med brist på regn har påverkat många lantbrukare under årets andra kvartal. Skörden förväntas bli lägre än normalt och det kan bli brist på grovfoder, men läget varierar över landet. Det har varit utmanande på vissa håll, men kan vända om det kommer
regn, och näringen är, såväl praktiskt som finansiellt, mer förberedd än tidigare på ett kritiskt scenario.

Läs mer Blåsippor som tar sig upp ur lövverket
OMVÄRLD & TRENDER

Utvecklingen på finansmarknaderna: Kvartal 2 2023

Årets andra kvartal har innehållit blandade känslor från marknaden. Å ena sidan finns en oro för en mer uthållig inflation, recessionsrisk, hökaktiga centralbanker samt en arbetsmarknad som gång på gång visar sig starkare än förväntat, vilket gör inflationen mer seglivad. Å andra sidan har stämningsläget i den globala ekonomin förbättrats sedan årets början.

Läs mer Plommon
Trädgårdstips

Beskära stenfruktsträd – det här ska du tänka på

För att få fina träd som bär mycket frukt är det viktigt att beskära dem på rätt sätt. Om du har körsbär, bigarråer, plommon eller persika kommer du ha nytta av vår guide till beskärning av stenfruktsträd.

Läs mer Flygbild över åker, lantbrukare tröskar
Lantbruket i en orolig tid

Så vill politikerna öka efterfrågan på svensk livsmedelsproduktion

Landshypotek Banks senaste omgång av Lantbrukspanelen vittnar om att lantbruksföretagarna har ett tufft ekonomiskt läge präglat av allt högre kostnader och stor osäkerhet. Det är också tydligt att lantbrukarna vill att politiker och myndigheter ska agera. 

Läs mer Stefan Malmström, affärschef jord och skog på Landshypotek Bank
Lantbruket i en orolig tid

Fler lantbruksföretagare försöker bygga reserver

I stort sett varje dag talar Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering på Landshypotek Bank, med lantbrukare i olika delar av landet. Svaren som de företagare som ingår i Lantbrukspanelen gett under våren återspeglar väl hans bild av hur lantbrukare jobbar i en tid och värld präglad av allt större osäkerhet.

Läs mer Camilla Burman på Jordbruksverket
Lantbruket i en orolig tid

Långsiktig lönsamhet är avgörande för lantbruken

Camilla Burman som är projektansvarig på Jordbruksverket för regeringsuppdraget "Uppföljning och utvärdering av Livsmedelsstrategin" ser ett antal aktuella utmaningar för lantbrukssektorn. Hon pekar på att långsiktig lönsamhet är avgörande.

Läs mer Lantbrukare
Ränteläget

Fem tips för landsbygdsföretagare i ett högt räntelandskap

Hur ska du som lantbruksföretagare tänka i det nya högre och mer osäkra räntelandskapet? Stefan Malmström, affärschef för jord och skog på Landshypotek Bank, tipsar om fem punkter som du bör tänka igenom. 

Läs mer
Trädgårdstips

5 spännande sätt att ta hand om dina vinbär

Vad ska man göra med vinbären mer än gelé och saft? Vi har listat spännande och goda tips på hur du kan ta tillvara på de vackra sommarbären.

Läs mer Silande sol mellan trädstammar
Skogstips

Så kan skogen nyttjas i en osäker tid

Olle Nylund, kundansvarig på Landshypotek, tipsar om vad du som skogsägare kan göra för nyttja din skog i en osäker tid och minska oron för hur likviditeten framöver kommer att bli.

Läs mer
LARZ-KRISTERZ TIPSAR

Hela landets bank och band laddar upp inför Dansbandsveckan

Sedan 2019 är Landshypotek Bank partner till Svenska Dansbandsveckan. Samma år inleddes samarbetet med det folkkära dansbandet Larz-Kristerz. Men innan vi ses i Malung igen bjuder vi på några av bandmedlemmarnas favoritstopp på vägen. Först ut är ett besök hos entusiasten Micke i Gamleby som älskar gamla radiogrammofoner. 

Läs mer
RÄNTEMARKNADEN

Ytterligare räntehöjningar väntas innan det vänder nedåt

Trots att effekten av det senaste årets räntehöjningar ännu inte slagit igenom i hushållens ekonomi full ut, och att den höga inflationstakten minskat något under våren, förväntas Riksbanken höja styrräntan ytterligare. Vi reder ut hur det påverkar dig som bolånetagare och vilket ränteläge vi troligen kan se framför oss.

Läs mer
REPORTAGE

Viktor laddar för VM i fårklippning

När vi andra dansar runt midsommarstången kommer Viktor Larsson istället resa till Skottland för att representera Sverige vid VM i fårklippning. Vi har pratat med Viktor om varför han valde att börja tävla i denna för många ovanliga sport – och varför man behöver ”en stark rygg och dålig hjärna” för att lyckas.

Läs mer
Semestertips

Sju svenska semesterpärlor att besöka i sommar

Nu är sommaren äntligen här och många kan se fram emot en skön semester med tid att slappna av, umgås med familjen och kanske resa till nya platser. Vi passade på att be några av våra kollegor ute i landet om tips på deras bästa lokala resmål och semesterpärlor i närområdet.

Läs mer
Om banken

Landshypotek firar 10 år som bank

Landshypotek bildades redan 1836 för att leverera trygg finansiering till goda villkor inom jord- och skogsbruket. Men det var först 2013 som vi blev bank – och öppnade då samtidigt för fler kunder. Sedan dess har utvecklingen gått starkt framåt.

Läs mer
Hållbart skogsbruk

Samtal om grön finansiering – med Landshypotek Bank och Länsförsäkringar

Martin Kihlberg, hållbarhetschef och chefsjurist på Landshypotek Bank, och Kristofer Dreiman, chef för ansvarsfulla investeringar på Länsförsäkringar, medverkar i ett avsnitt av ’In the Spotlight’ hos DNB Markets.

Läs mer
Mjölk

7 anledningar att välja svensk mjölk

Mjölk är både gott och innehåller en rad nyttigheter som protein, mineraler och vitaminer. Men det finns fler anledningar att dricka mjölk eller äta mejeriprodukter från Sverige. Här har vi sammanfattat sju av dem.

Läs mer
Debatt

Banken som slåss för skogsbrukaren i EU

När nya EU-krav riskerar att slå undan fötterna för svenska skogsbrukare står Landshypotek Bank upp för sina kunder och bidrar till förståelse för att hantera komplexa regelverk.

Läs mer
Kommande evenemang

Här kan du träffa Landshypotek närmaste tiden

Landshypotek, som har många av landets lantbruksföretagare och skogsägare som kunder och ägare av sin egen bank, är självklart på plats när branschen möts och tillfälle till dialog, erfarenhetsutbyte och gemenskap finns. Vi bjuder även in till regelbundna lokala kundträffar i egen regi eller tillsammans med samarbetspartners. Här kan du bland annat träffa bankens medarbetare och föreningens förtroendevalda under sensommaren och hösten. Hoppas vi ses!

Läs mer
RÄNTEMARKNADEN

Det kan du förvänta dig på räntemarknaden framöver

I slutet av april höjde Riksbanken styrräntan med ytterligare 0,50 procentenheter, till 3,5 procent. Vi har tittat närmare på hur förväntningarna ser ut framöver och höjningens betydelse för kapitalkostnaderna, investeringsviljan och andra ekonomiska beslut.  

Läs mer
Trädgårdsinspiration

Anna gjorde odlingsintresset till sitt jobb

Anna Dymling har varit trädgårdsintresserad så länge hon kan minnas. Och när hon och maken flyttade till ett hus med stor trädgård för nio år sedan fick det möjlighet att blomma ut fullständigt. Idag driver hon en trädgårdsapp och jobbar med det hon gillar mest.