Kvinna och man sitter i solen mot vägg och pratar

Med bokslutet som verktyg för att driva gården framåt

När en lantbrukare nämner sina viktigaste verktyg för att driva gården nämner de ofta jordkvalitet, arbetsmaskiner och duktiga medarbetare. Bokslutet är kanske något som omnämns som nödvändigt ont. Men, genom en film i fyra delar beskriver vi hur just bokslutet är ett verktyg att räkna med när gårdens viktigaste verktyg räknas upp. 

Del 1 Bokslutet: "I sista hand en skyldighet"

I den här filmen svarar Stefan Malmström på frågan om varför man ska göra bokslut - och när man egentligen ska göra det? När myndigheterna kräver in det, eller? 

Del 2 Bokslutet: "En ögonblicksbild"

Vad säger egentligen bokslutet om en verksamhet och vad innehåller det? Stefan går igenom bokslutets beståndsdelar så som eget kapital och resultat- och balansräkning. 

Del 3 Bokslutet: "Kassaflödet är centralt"

"Vad tittar banken på?", är en vanlig fundering. Men är det egentligen något annat än vad du som lantbrukare använder bokslutet till? I den tredje delen svarar Stefan på frågan. 

Del 4 Bokslutet: "Din guide framåt"

I den sista delen summerar Stefan och Malin värdet av att göra sitt bokslut och använda sitt bokslut det som en guide framåt.

Läs artikeln
Tips

Så får du ordning och reda på torpet

Nyttjanderätter, arrendeavtal och uttagna pantbrev är några av de begrepp som är vardag för dig som bor och bedriver verksamhet på din lantbruksfastighet. Med hjälp av Anders Karlström, bolagsjurist på Landshypotek Bank, reder vi ut några bryderier.

Läs artikeln
Tips

Lantbruksföretagande - en livsstil

För lantbruksföretagare är vardagen med hemmakontor inget nytt, och att både bo och arbeta på sin gård har många fördelar. Men också utmaningar. Christina Carlsson, på Ludvig & Co delar med sig av sin erfarenhet till dig som både bor och verkar på gård.

Om gårdens ekonomi
Mer inspiration

Vi förstår dig och din verksamhet

Lönsamheten i lantbruket är ibland utmanande. Att leva och verka i vår bransch är ofta en livsstil, ett arv och ett kall. Men vi behöver värna om lönsamheten också. Därför delar vi och några av våra vänner med oss av vår kunskap. Så att gårdens ekonomi blir ett värdefullt verktyg för dig och din verksamhet.