Ett gotländskt lantbruksparadis

Gotländsk senap kräver gotländska senapsfrön. Den enkla övertygelsen fick Arne Nyroth, kundansvarig på Landshypotek Bank i Visby, att bli senapsodlare för snart femton år sedan. Följ med till ett gotländskt lantbruksparadis, där passionen för senap växer sig starkare för varje år.

Publicerad i Landshypotek Banks magasin Ett rikare liv: jun 2015

På sin gård i Bäl ett par mil nordost om Visby, odlar Arne Nyroth flera olika sorters senap. I år blev det bara gul senap, men vissa år odlar han även brun senap och oljesenap. Årets skörd beräknas ge ungefär två och ett halvt ton frö.

Intresset för senap väcktes efter att Arne 1995 besökt en gotländsk senapsfabrik som importerade senapsfrön från Ungern. Den senapen kunde väl inte kallas gotländsk, tyckte Arne. Fabriken köptes sedan av livsmedelsföretaget Druvan, som lade ner densamma vid millennieskiftet.

– Då sade jag till Hasse, som hade jobbat på fabriken i alla år, att om han fortsätter med produktionen hemma så lovar jag att sköta odlingen och förse honom med frön.

Senapsfrö

Så fick det bli. Efter några års laborerande med olika senapssorter odlar idag Arne och hans bror Per tillsammans fem ton senapsfrön till Hasse och hans fru Nancy Gudinge, vars senap är 100 procent gotländsk och säljs framför allt på ön men även på fastlandet.

Drömmen som slog in

Arne välkomnar oss på sin gård i Bäl utanför Slite på norra Gotland, och berättar att han drömde om att få bo just här redan som barn.

– När jag var liten bodde här tre bröder och jag minns att det nästan var något mystiskt över gården. Men jag har alltid tyckt att den ligger så fint uppe på höjden och när den äntligen blev till salu 1997 slog vi till, berättar Arne.

Det vackra 1800-tals huset omgärdas av åkrar där Arne bland annat har sin senapsodling. Vanligtvis sker sådden av senapsfrön redan i april men i år fick Arne vänta ut regnet en bit in i maj. Det kommer inte att påverka skörden mer än att den kommer att behöva ske några veckor senare i höst än vanligt. Senapssläktet tillhör familjen korsblommiga växter och har sitt ursprung i medelhavsområdet, men odlas även i Europa och USA. I Sverige förekommer odling på olika håll och däribland Gotland, där odling av senapsfrö går långt tillbaka i tiden. Gul senap, som Arne odlar i år, är skarp i smaken blommar från juni till september. Den bruna senapen, som har en diskretare smak, blommar först i juli. 

Blomma

Sedan fyra år tillbaka arbetar han på Landshypotek Banks Visby-kontor som kundrådgivare. Innan dess var han på Lantmännen i många år. Både Arne och hans fru Eva jobbar heltid på sina ”vanliga jobb” och driver jordbruket vid sidan av, där de förutom senap även odlar raps, höstvete, vårkorn och foderärtor.

- Det är så kul att odla något som jag vet vart det tar vägen. Jag kan stå i mataffären och se min senap på hyllan, det är en himla tillfredsställelse! Och mitt höstvete blir foder till brorsans värphöns. För mig är det viktigt att mina kunder känner sig trygga i att jag har samma bakgrund som dem. När jag radar upp olika lånealternativ för dem så kan de känna sig trygga i att jag vet vad jag pratar om.

Stövlar

Efter fikastunden tar vi en promenad där Arne, Eva och Ellen visar upp sina åkrar. Vägen till höstvetet går genom den idylliska och kulliga kohagen.

- Myyysan! ropar Arne och Ellen.

Bland backsippor, kallor, slån och mandelblom kommer en av gårdens 21 Highland Cattle-kor springande. Mysan är en liten kviga på nio månader som familjen flaskmatade den första tiden, eftersom hon blev bortstött från sin mor. Det märks. Hon snuttar på Arnes hand och följer varje steg han tar i hagen.

- Nu är du lite jobbig Mysan, skojar han med henne och det märks att de har en nära relation.

- Highland Cattle är en väldig trogen ras. I går morse upptäckte jag att jag hade glömt att stänga grinden till kohagen kvällen innan. Då låg en av de äldsta korna, Ormika 19 år, som en mur framför öppningen så att ingen kunde smita ut. Det var nästan som att hon sa ”vad skönt att du kommer, nu kan jag flytta på mig”, säger han och skrattar sitt klingande skratt.

Även om Arne beskriver det som att han jobbar långa dagar, är det tydligt att han lever sin och familjens dröm fullt ut.

- Man får ha en bra pannlampa och en förstående fru, säger han och kramar om sin Eva.

Relaterade artiklar

Läs mer

Sätt svensk smak på tallriken

Läs mer
Läs mer

Kål - en mångsidig råvara

Läs mer
Läs mer

Värmländsk algbonde med gröna fingrar

Läs mer