Fiske och jakt - Camp Svanis har allt i ett

Följ med till ett land för älg och björn. Men också fiske och bärplockning. Camp Svanis, mellan Boden och Jokkmokk, är ett av tvåhundra Gilla landet-tips till naturliga upplevelser, närproducerade smaker och andra platser värda en omväg bortanför de stora städerna.

Efter 97:an, inåt skogen och en bra bit på skogsvägar ligger Camp Svanis.  Det var här Janne Eriksson fick möjlighet att köpa 3000 hektar mark, bra för jakt och med fin skog, små sjöar och myrar.

Hit kommer man förslagsvis för att jaga med sitt jaktlag, för fisket eller varför inte bären och den storslagna naturen. Det finns plats för 32 personer i stugorna runt tjärnen. Under en vecka sköter man sig själv; lagar sin egen mat,  klyver sin ved, eldar upp värmen i sitt hus, går på dass en bit bort, värmer upp bastun med klabbar för att sedan doppa av sig värmen i den blanka tjärnen. Wifi? Glöm det.

Okomplicerad lyx

Svanisträsk levererar. Det är det enkla livet. Öppna en konservburk med Bullens pilsnerkorv, ställ den i elden, veden har du fått hugga själv runt knuten, vinden har mojnat och tjärnen ligger blank. Lägg på lite mer stickor på elden, hämta en öl under bryggan. Grilla vad du vill över elden, har du fått napp, grattis, nylagad öring är en delikatess som slår det mesta, i synnerhet i den här miljön.

Det är ingen risk att hundarna ska springa ut på några trafikerade vägar. Det finns bara huggarvägar som skogsbolagen har dragit. Här hör man ingen trafik - inte ens på håll. Det enda som låter är trädkronornas sus och kanske en björn som visslar på sina ungar.

Fisket är legendariskt

Området består av 19 sjöar och tjärnar med varierande storlek och fiskinnehåll, insprängt i ett naturskönt bergsområde med tallhedar, myrmark och forellbäckar. Janne har tillsammans med sin kompanjon Lars-Göran Hedkvist planterat in öring under flera år. Här växer de till sig väldigt snabbt, finns i stor omfattning och kan väga upp till åtta kilo. Båtarna ligger redo. Ro ut en bit, sjön är långgrund, och dra sedan igång utombordaren. När vi är på plats sprattlar det till ett par gånger vid ytan, men den här midnattssolsljusa natten nappar inte öringen. 

Älgrikt

Skjuter man en älg, får man tilldelning. Då har man möjlighet att skjuta två vuxna älgar och en kalv under en vecka. Lars Göran har själv skjutit ett par hundra älgar och vet förstås hur man tillagar sin älg.

 - Det godaste receptet är grillad älgfilé. Ryggbiffen är nästan lika god, älgbiffar, älgskav är också smarrigt och det är ett magert kött.

Fler av Lars-Görans smakliga favoriter hittar du till höger och här kan du också läsa mer om Camp Svanis.

Lars-Görans smakliga tips!

  • En enkel favorit är älgfärs blandat med bacon, ägg och grädde eller att göra biffar med västerbottenost, en god gräddsås och potatis.
  • Till älgköttssoppan passar det att använda det sämre köttet tillsammans med rotsaker och klimp.
  • Innanlår eller ytterbit i tunna skivor steks med fördel i en murrikka för att sedan blandas med potatis, lite rotsaker, grädde. 

Om Camp Svanis

Välkänt bland sportfiskare för sina monsteröringar. Passar även jaktlaget eller dig som vill uppleva en storslagen naturupplevelse tillsammans med familj och/ eller vänner.

 

Drivs av Janne Eriksson och Lars-Göran Hedkvist som gör allt för att din vistelse ska bli så bra och upplevelserik som möjligt

Sover gör man gott i någon av stugornas bäddar. Det finns också naturliga gläntor att sätta upp tält i och uppställningsplatser för husbilar och husvagnar, dock utan möjlighet till elanslutning.

Bokning och förfrågningar görs via hemsidan campsvanis.se där det också går att läsa mer om höstens arrangemang