Voullerim - upplev naturens magi

Vuollerim handlar om genuina möten med lokalbefolkningen som gärna visar de dolda tillgångarna. Hjortronen, björnspåren, badplatserna och sjöarna där röding och öring rör sig under ytan och det naturliga myggmedlet skvattram växer runt stugknuten. Följ med till byn med cirka 800 invånare i Jokkmokks kommun.

De där turerna ut i naturen när det uppstår magi. När himlen som inte mörknar under flera veckor möter sjöar, älvar och täta trädtoppar. Du kommer att bli rikligt belönad under några dagar i Vuollerim.

vacker himmel i Voullerim

Det är bra att utgå från hotellet i byn. Här finns en restaurang som ofta serverar specialiteter från trakten, här kan man köpa med sig byns egen fjällkoost och de läckra Vuollerimrullarna. Man kan beundra Europas största älgkrona och vid engelska staketet, uppkallat efter några engelsmän som hjälpte till att få staketet på plats, är det bra spaning på midnattssolen. En bit längre ner på gatan handlar man konsthantverk, mitt emot ligger mejeriet och den gamla telegrafen där bygdens historia finns dokumenterad.

Spara inte de bästa historierna till sist

När du väl har checkat in någonstans i byn rekommenderas en berättarkväll i en kåta. Bättre start inför några dagar i Vuollerim kan man knappast få. Just där och då förstår man storheten med Norrland och människorna här uppe. Man inser att livet handlar om möten, om att dela berättelser och insikter. I stunden. Man förstår hur viktigt det är att vara närvarande. Man glömmer sina telefoner och sociala kanaler så fort elden börjar spraka. Vuollerim har paketerat vardagen på ett fint sätt och gjort naturens tillgångar tillgängliga.

Att somna uppfylld av livserfarenheter är en ynnest. Kläderna kanske doftar rök, men smakerna av en souvas tillagad över öppen eld på en muurikka vill inte riktigt släppa taget om smaklökarna. Kanske är det lite svårt när solen dröjer sig kvar, men det är bara att dra ner rullgardinen. God natt.

Fågel, fisk eller mitt emellan där björn och älg rör sig

Vill man göra ingenting är Vuollerim en perfekt plats även för det. Var du än åker passeras kontemplativa platser som gjorda för sinnesro. Eller ett bad. Är man av den mer rastlösa typen som söker action och fysiska upplevelser så varsågod: Här finns Sveriges nordligaste gokartbana och hundratals platser för fiske. Öring och röding dominerar och blir stora, likaså gäddorna och abborrarna. Löpning, mountainbike eller ridning, mil efter mil stor till ditt förfogande, vägar av grus och asfalt eller ren vildmark i all dess oändlighet. Välj efter vilja och äventyrslystnad.

Man fyller enkelt flera dagar med upplevelser, smaker och inte minst möten som dröjer sig kvar i minnet. Man vill att tiden ska gå långsammare, å andra sidan när ljuset dröjer sig kvar under sommarmånaderna stannar man gärna uppe lite längre. På väg hem längtar man redan tillbaka, oavsett om det är midnattssol eller norrsken. Ljuset från norr upphör aldrig att fascinera.

Snabba fakta om Vuollerim

Var ligger Vuollerim?

Vuollerim är en liten by på cirka 800 invånare som ligger i Jokkmokks kommun, med Jokkmokk och Boden som närmaste lite större orter. Det tar ungefär 1,5 timme med bil från Luleå. I hela kommunen finns det runt 30 000 renar och 5 000 personer. Det betyder 0,2 personer per kvadratkilometer. Polcirkeln ligger 30 minuter med bil från Vuollerim. På vägen mot Jokkmokk.

Hur kommer jag hit?

Ta nattåget till Murjek, sedan är det bara 15 minuter med buss eller bil. Du kan också hoppa av i Boden om du vill hyra bil. Flyget till Luleå tar dryga timmen från Stockholm, där hyr du enklast en bil på flygplatsen. Vill man att resan i sig också ska vara målet är Inlandsbanan en fin resväg, den tar dig till Jokkmokk, därifrån går bussen till Vuollerim. Väg 97 kallas för Världsarvsvägen, den sträcker sig från Gamlestan i Luleå till Sarek västerut.

Var ska jag bo?

I Vuollerim utgår allt från hotellet mitt i byn. De ser till att du får ett rum på Älvarnas hotell, ett rum i en stuga eller ett helt hus. Föredrar du att bo i tält finns det några underbart fint belägna platser, för husbilar är urvalet av vykortsvackra utsikter obegränsat.

Hur är vädret?

Det är tydliga årstider. Generellt sett är det varma somrar och kalla vintrar. När det ljust så är det ljust 24 timmar. Ljuset stannar kvar dygnet runt från slutet av maj till början av augusti. När det är mörkt så är mörkt. Under vintern, från lucia till början av januari, ser du inte solen. Men kanske inte så mörkt som man kan tro, snön och himlafenomenet norrsken skapar en känsla av att man faktiskt inte saknar solen.

Hur är det med mygg?

Det är sällan några mygg i Vuollerim, klimatet och luftströmmar gör att myggen inte trivs. Däremot om du beger dig ut på myrarna får du räkna med mygg och knott.

Hur somnar man?

Under de två första veckorna i juli går inte solen under horisonten. Man upplever att det är ljust dygnet runt från slutet av maj till slutet augusti. Så har du svårt att sova när det är ljust är det rullgardinen ner. Mörkläggning. Och man sover mindre än vanligt.

Vem passar Vuollerim bäst för?

Av de som besöker Vuollerim är hälften svenskar och hälften utländska gäster. Och de kommer från alla världsdelar. Det enda som man saknar som gäst är tiden. Alla som har varit här önskade att de stannat längre. Vuollerim är en bra destination för familjer, par och mindre grupper. Ålder har ingen betydelse det finns så många olika aktiviteter.

Alla aktiviteter kan du boka på laplandvuollerim.se

Relaterade artiklar

Läs mer

Ormöga Kamelranch

Läs mer
Läs mer

Dansbandsveckan i Malung

Läs mer
Läs mer

Fiske och jakt - Camp Svanis har allt i ett

Läs mer