Du når enkelt vår Kundservice via telefon, chatten, e-post, brev eller Facebook. Vi har öppet vardagar 8.00-17.00.
Vill du nå oss lokalt, välj kontor här till höger.
Har du frågor om bolån till hus? Vänligen kontakta oss på numret ovan.
Nu är de här – penséerna. En glädjespridare som gör sig lika bra ensam som i grupp. De finns i alla färger – från vit via djupaste mörkrött till nästan svart. De tål frostgrader och tar du hand om dem ordentligt kan de blomma ända till augusti.
När vårsolen skiner och temperaturen sakta stiger kommer penséerna, som ett första vårtecken. Någon som gillar penséer extra mycket är Mats Nilsson. Han har odlat dem i nästan trettio år. Närmare en halv miljon plantor tas fram i hans växthus på Lilla Hults i Ängelholm. Där står de nu i små krukor i kilometerlånga rader och väntar på att bli hämtade för att komma ut till försäljning.
För Mats och kollegorna på Lilla Hults börjar odlingsåret redan i augusti, då fröerna sås. När de första höstlöven faller har det börjat bli grönt i deras växthus. Redan i december kan man se knopparna komma upp. Men det dröjer några månader till innan de vuxit på sig så pass att de är redo att säljas. Det blir ett femtiotal sorter varje år, med blommor i olika storlekar och färger.
– De sista femton åren har det kommit många nya sorter. Förr var det mest mellanstora blommor i traditionella färger som blått och gult. Nu finns det även minipenséer och stora penséer och ett mycket bredare färgspektrum. Allt fler köper minipenséer, de håller dessutom bättre än de stora, säger Mats.
Just nu är Lilla Hults i full gång att plocka fram penséer från växthuset till försäljning för denna säsong.
– Så fort solen kommer växer penséerna på sig. Har vi fem dagar med sol så blir det en riktig blomexplosion. Förra året blommade de så tidigt som den 20 februari, berättar Mats.
Anna-Karin Johansson är trädgårdsrådgivare och har bra koll på penséer och trender. Varje år presenteras nya sorter på en stor mässa i Holland, där Anna-Karin alltid är med som deltagare. I Holland jobbas det mycket med att korsa fram nya sorter och det är därifrån de flesta svenska odlarna köper sina fröer.
– I år kommer man kunna se fler pastellfärger än tidigare, särskilt ljuslila och rosa. Men de klassiska penséfärgerna gult och blått är fortfarande de absolut mest populära i Sverige. Det finns ju otroligt många varianter även av de färgerna, allt från ljust citrongul till mörkt orange, liksom himmelsblå, mörkblått och lilablått. En del sorter har öga, andra har ränder, och själva bladen kan ha rak eller fransig kant.
Sorterna och varianterna är nästan oändliga och penséer har funnits så länge man anlagt trädgårdar. De började korsas fram redan i mitten av 1800-talet, men då fanns det färre färger och storleken var densamma på alla. Även ute i Europa är pensén populär. I medelhavsländerna kan man se exempel på gigantiska penséer, som dock inte klarar sig i Sverige med vårt regniga klimat.
– Så fort det kommer en regnskur blir de som en våt trasa. De små penséerna passar oss i Norden bättre, säger Anna-Karin.
Penséer är lättskötta och trivs både i sol och skugga. Dessutom tål de ett par minusgrader –något som gör dem till så bra vårblommor i Sverige. De går bra att ha i kruka på trappan eller balkongen, även om det fryser under natten. Blir det några minusgrader kan de se lite ledsna ut, men de hämtar sig snabbt när plusgraderna kommer.
Mats på Lilla Hults kombinerar gärna minipenséer i lila med vita penséer som har lite större blommor.
– Men tjusningen är ju att man kan blanda hej vilt eftersom det finns så många olika sorter. Det bästa är att man blir så glad när man ser dem, och man får hopp om att våren är på gång, säger Mats.
I övrigt gäller det att plantera i vanlig blomjord och hålla koll på vattningen. Jorden får gärna torka upp något innan nästa vattning. Börjar penséerna att sloka kan det vara ett tecken på att mer vatten behövs. Men bli inte orolig, efter en stund hämtar de sig.
– Det fina med penséer är att de står länge om du sköter dem väl. Plocka bort överblommande knoppar så kommer det nya blommor. Blir de långa och rangliga är det bara att ta fram saxen och klippa ned dem, så sätter de fart igen, tipsar Mats.
Varför inte passa på att lägga de dekorativa blommorna på en tårta eller i en sallad? De går nämligen utmärkt att äta.
– På senare år har det faktiskt blivit vanligare att grossister av frukt och grönt även börjat ta in penséblommor som avskuren sallad och levererar till restauranger och konditorier runt om i Sverige, berättar Anna-Karin.
Lite längre in på vårkanten går det utmärkt att plantera ut dem i trädgården eller i en pallkrage. Då kan det också hända att de frösår sig i gräsmattan. Slår fröna rot kan det bli nya penséer redan samma säsong, men kan ibland komma upp i en annan färg än ursprungsblomman.
Foto: Kattis Nilsson