Du når enkelt vår Kundservice via telefon, chatten, e-post, brev eller Facebook. Vi har öppet vardagar 8.00-17.00.
Vill du nå oss lokalt, välj kontor här till höger.
Har du frågor om bolån till hus? Vänligen kontakta oss på numret ovan.
Som jord- och skogsbrukarnas egen bank har Landshypotek Bank en nära relation till näringen. Bankens kundansvariga har både stor kunskap och engagemang för skogen. Vi publicerar löpande artiklar kring aktuella frågor inom området skogsekonomi på vår webb och i våra sociala kanaler. Ta del av tipsen på vad som är bra att tänka på inför skogsköpet och andra råd kring skogsägande.
Publicerad 27 september 2019
Det är inte ovanligt att den som redan äger skog köper till ytterligare en skogsfastighet - till om med flera. Men så kallad nyetablering är också vanlig där många blir med skogsfastighet för första gången. Och här varierar kunskapsnivån. Niklas Ringborg på Landshypotek Bank reder ut begreppen och delar med sig av sina bästa tips kring vad du som går i skogsköpartankar bör tänka på.
Ta del av tipsen för förstagångsköpare
Publicerad 20 juni 2019
Granbarkborren är en av de allvarligaste skadegörarna i skogen - en som till och med kan döda friska granar. Många skogsägare har blivit tagna på sängen och kunskapsnivån om hur man förebygger angrepp på såväl kort som längre sikt och tar hand om angripen skog är i vissa fall låg.
Ta del av tipsen för att få bättre kontroll över läget
Publicerad 28 februari 2019
Vi kan blicka tillbaka på ett bra skogsår och många skogsägare har virkeslikvider som ska hanteras. Inför deklarationen är frågorna kring hur resultatet ska tas om hand på ett bra sätt högaktuella. Niels Jensen, kundansvarig på Landshypotek Bank i Karlstad, delar med sig av tips kring hur överskottet kan investeras och varför han ser fortsatt ljust på skogen.
Publicerad 31 oktober 2018
Det ser ut att bli en god avverkning den här säsongen och dessutom till riktigt bra virkes- och vedpriser. Många skogsägare kan därför se fram emot större intäkter att hantera på ett klokt sätt. Det behöver inte vara krångligt att skaffa sig en bra överblick av sin skogsekonomi. Niels Jensen, kundansvarig på Landshypotek Banks Karlstadskontor, ger tipsen på vad som är bra att ha koll på inför årsskiftet.
Ta del av råden inför årsskiftet här
Publicerad 31 augusti 2018
Efter sommarens omfattande skogsbränder växer skadeärendena hos försäkrings-bolagen och bankerna får många frågor från drabbade skogsägare. Vad gäller egentligen när skogen, säkerheten för lånet, brunnit ned? Vad täcker min försäkring, vad händer med premierna och går det ens att försäkra sin skog framöver?
Vi reder ut några av frågetecknen här
Publicerad 2 maj 2018
Att sälja en skogsfastighet är för många den ekonomiskt viktigaste affären man gör. Det är mycket att tänka på, vare sig den ska överlåtas till någon i familjen eller säljas på öppna marknaden. Carl-Johan delar med sig av sina bästa råd för hur du som säljare bör agera. För det finns mycket att vinna på att det blir rätt från början.
Läs råden för dig med säljplaner
Publicerad 28 februari 2018
Vi tittar på sambanden mellan räntan, virkes- och skogsmarkspriserna och ger tips om hur man som skogsägare kan agera i tider med riv efter virke och tomma lager. Kanske har vi nått pristoppen för den här gången, men det är definitivt säljarens marknad.
Läs tipsen för skogsägare som går i säljtankar
Publicerad 27 december 2017
Det mesta pekar på att vi går mot en rekordavverkning den här säsongen och dessutom till stigande virkespriser. Det gör att många skogsägare kan se fram emot mer intäkter att hantera på ett klokt sätt. Det behöver inte vara så svårt att skaffa sig en bra överblick av sin skogsekonomi.
Läs tipsen om hur du får koll på din skogsekonomi här
Publicerad 30 oktober 2017
Det finns flera sätt att sälja sin avverkningsmogna skog på och en del att tänka på inför försäljningen. Vi har jämfört att sälja stående skog på rot med leveransvirke, avverkningsuppdrag och leveransrotköp.
Läs artikeln med jämförelser av säljmetoderna här
Publicerad 29 aug 2017
Priset på skogsfastigheter har gått rejält uppåt de senaste åren. Men priset avspeglar inte bara värdet på den växande skogen. Var den ligger i landet, om det finns en bostad på fastigheten, möjligheter till jakt och fiske och andra mjuka och hårda värden gör att skogsmarkspriserna ofta överstiger avkastningsvärdet. Niels Jensen och Anders Nilsson, kundansvariga på Landshypotek Bank, svarar på hur banken värdera skogen som säkerhet vid finansiering. De ger också några tips på vad du ska tänka på som köpare.
Läs artikeln Hur värderas egentligen skogen
Publicerad 2 maj 2017
Att investera i en skotare, skördare eller andra kostsamma maskiner innebär många val. Det gäller både att jämföra märke och modell, väga nytt mot begagnat och fundera över finansieringen. Ska man välja att köpa med sparade medel, ta ett lån, avbetala eller leasa? Landshypotek Bank får ofta frågor runt maskinfinansiering och delar med sig av några hållregler att ta med i beräkningen.
Läs artikeln Att ta med i beräkningen vid maskinfinansiering
Publicerad 28 feb 2017
Marknadspriserna på skog har stigit relativt jämt och stabilt sedan 1990-talet. I södra Sverige slogs nyligen prisrekord med ett genomsnittspris på 600 kr m3sk. Men det förekommer stora regionala skillnader, beroende på bl.a. tillväxttakt och avståndet till industrier. Samtidigt har avkastningsvärdet i princip stått stilla och gapet till marknadsvärdet vidgats ytterligare. Ska du köpa skog är det extra viktigt att göra en ordentlig ekonomisk analys innan.
Läs artikeln Avkastningsvärdet finansierar sällan skogsköpet