Du når enkelt vår Kundservice via telefon, chatten, e-post, brev eller Facebook. Vi har öppet vardagar 8.00-17.00.
Vill du nå oss lokalt, välj kontor här till höger.
Har du frågor om bolån till hus? Vänligen kontakta oss på numret ovan.
Tävlingen Din gård, din möjlighet är nu avgjord. Grinda Gårdsglass fick både juryns och folkets gillande och tog hem segern bland närmare 100 tävlande med sin välsmakande affärsidé - närproducerad glass tillverkad av mjölk från det egna gårdsmejeriet. Som god två kom bidraget Vackra Värmland, där kravgrisuppfödning har kompletterats med herrgårdsevenemang.
Tävlingen Din gård, din möjlighet lanserades den 21 oktober förra året för att lyfta fram den stora entreprenörsandan på landsbygden och ge lantbruksföretagare möjligheten att visa upp sina affärsidéer publikt. 92 bidrag deltog och 12 470 röstade. I december tog juryns arbete vid med att ta fram fem finalisterna bland de femtio bidragen med flest röster. Juryns bedömning utgick från bidragets affärspotential och hållbarhet. Därefter presenterades finalisterna på tävlingssajten och folket fick sedan avgöra pallplaceringen dem emellan. Grinda gårdsglass tog hem en klar seger med sina 1 810 röster, följt av bidraget Vackra Värmland med 591 röster.
Claes och Magnus Lundblad med familjer var både glada och stolta när de tog emot förstapriset i Din gård, din möjlighet av Margareta Lindahl, Rörelsechef på Landshypotek Bank och en av juryns fyra medlemmar.
- Vår revisor trodde först inte på idén med egen glassproduktion, men jag är glad att vi stod på oss, säger Claes. Ett och ett halvt år efter invigningen kan vi se tillbaka på en framgångsrik start, bättre än vi vågat hoppas på. Verksamheten har faktiskt gått med vinst redan första året. Sommaren innebär självklart högsäsong. Då går glassmaskinen, som producerar en tio-liters sats åt gången, varm från tidig morgon till midnatt och vi kan räkna in 400-500 gäster i caféet per dag. Men vi håller även öppet på helgerna året runt. Idag är vi i snitt två heltidsanställda som arbetar med glassen och på sommaren tar vi in extrapersonal för att möta efterfrågan.
Prischecken på 50 000 kronor och tio kostnadsfria rådgivningstimmar hos LRF Konsult kommer väl till pass när verksamheten nu ska expandera.
- Prissumman är ett välkommet bidrag när vi nu ska bygga ut caféet med en övervåning som kan ta emot betydligt fler gäster, säger Elisabeth Lundblad som ansvarar för glassverksamheten. Vi ser även en efterfrågan på att lägga lokala konferenser här och utöka sortimentet med andra närproducerade varor. Det är bra att ta in råd utifrån för att bolla alla idéer vi har vidare. För vi ser med tillförsikt på framtiden och stora möjligheter att växa ytterligare.
Bröderna Claes och Magnus har dragit nytta av familjegårdens läge mellan två riksvägar. Efter att de tagit över mjölkgården som funnits i familjens ägo sedan generationer har en ny verksamhet med närproducerad glass vuxit fram i familjens regi. Gårdsmejeri och glasscafé bland kossorna i naturlig lantlig miljö har blivit en succé och glassen säljs även i livsmedelsbutiker och lokala gårdsbutiker. Nya produkter är under utveckling och tillsammans med en ny större pastöriseringsmaskin och fler gästplatser finns goda expansionsmöjligheter.
Johan Asklund, distriktschef för Landshypotek Bank i region Örebro/Värmland, och Cecilia Rogne, kundansvarig på Karlstadkontoret, var samtidigt på plats på Sjönnebols Herrgård för att gratulera Karl Petter Bergvall och hans sambo Jonna till andraplatsen med sitt bidrag Vackra Värmland.
- Att evenemangsbranschen blivit en sidoverksamhet till grisuppfödningen, är mer en slump än något vi planerade noga, säger Karl Petter. Det började med att Sjönnebols Herrgård, som ligger några kilometer från vår gård, blev till salu och vi slog till. En kompis som skulle gifta sig frågade oss om han kunde få ha festen där. Konceptet spreds sig och sedan dess har vi haft fler bröllopsföljen, men också jaktlag och ryttarsällskap, som gäster i den vackra herrgårdsbyggnaden.
I framtiden vill paret kunna erbjuda fler arrangemang som mindre företagsevents och konferenser på Sjönnebol.
- För oss är kvalitet viktigare än kvantitet. Vi vill stå för skräddarsydda upplevelser i en exklusiv miljö, betonar Karl Petter. Vi kommer att skynda långsamt, bygga upp ett nätverk av lokala samarbets-partners som kockar, musiker och andra leverantörer och prova oss fram. Hemsidan är eftersatt, men ska också fixas till.
Karl Petter brinner för att producera griskött av högsta kvalitet i alla led och en god djurhållning. Tillsammans med sambon Jonnas idérikedom och förvärvet av det närliggande Sjönnebols Herrgård visar paret på god initiativförmåga att bredda verksamheten med allt från fåruppfödning, till jakter, bröllops- och festarrangemang och hästverksamhet.