Gotländska grisar först på rörligt golv

Det är på Gotland det händer. I november invigdes världens första kommersiella grisstall med rörligt golv hos Olof Ahlby i Viklau. Och upphovsmakarna till idén, företaget Moving Floor som uppmärksammas för sin uppfinning långt utanför landets gränser, är också från ön.

Landshypotek Bank i Visby har följt Moving Floors resa från idé till lansering och var såklart på plats på invigningen. Vi fick en pratstund med Olof för att fråga vad som fick honom att vilja delta i projektet, vad grisarna själva tycker om att det helt plötsligt rör sig under klövarna och vilka fördelar han ser med den nya innovationen. Men först en kort bakgrundshistoria om företaget Moving Floor. 

Gnuer väckte idén

För mer än 20 år sedan började grisproducenterna Tommy och Pia Lindvall att fundera på hur skötseln av grisstallarna kunde göras på ett bättre och enklare sätt. Ett tv-inslag om afrikanska gnuer som rör sig över stora områden och sällan är sjuka väckte en tanke - är det praktiskt omöjligt att flytta runt djuren kanske vi kan underlaget att röra sig?

Det ledde till utvecklingen av rörliga golv som idag är navet i familjeföretaget Moving Floor som döttrarna Katja Lindvall och Peg Söderberg nu driver vidare. Först testades det på kalvar, vilket visade sig fungera bra. SLU installerade golvet i sina stallar fyra år innan det lanserades brett. Desto svårare var det att hitta ett material som inte grisar tuggar sönder, inte halkar runt på och lätt kan rengöras. 

60 unggrisar gör världspremiär på det nya golvmaterialet

Olof Ahlby blev kontaktad av Moving Floor om att starta upp ett testprojekt på sin gård och tyckte det lät intressant. I mitten av november var det invigning med både Moving Floor, landshövdingen, Landshypotek Bank och en stor delegation från China Animal Agricultural Association, motsvarande LRF i Sverige, med flera på plats.

– Här har det mesta varit sig likt i många år. Därför tycker jag att det är jättespännande med innovationer även inom grisnäringen, säger Olof. De rörliga golven leder både till bättre boxhygien och luft i stallarna. Och mätningar visade bara efter någon vecka att ammoniakvärdena sjunkit. Vi testar även inbyggda vågceller i golvet som håller koll på tillväxten och reglerar fodertillgången. Om ett år ska projektet utvärderas.

Hur reagerar grisarna på att golvet plötsligt börjar rulla?
– De verkar ta det med ro och trivs alldeles utmärkt. De märks inte minst på att de växer på sig så bra. Just nu byts ströet sex till sju gånger per dygn. Med automatisk ströare blir det på sikt även mindre jobb för mig. Just nu testar vi oss fram för att lära hur allt ska fungera på bästa sätt.

Hur ser du på framtiden?
– Invigningen var i sig ett stort steg. Grisarna själva märkte nog inte så mycket av uppståndelsen med många långväga gäster och andra intresserade på plats i besöksrummet, men högtidligt var det. Ett av de tre stallarna här på gården är från 2007, det andra i en äldre ombyggnad. Faller projektet väl ut är tanken att alla mina grisar ska bo såhär framöver. Det är jättespännande att vara först ut i världen att testa detta.

Även Katja och Peg har höga målsättningar för framtiden, med siktet inställt på att nå ut på fler marknader och utöka personalstyrka för att kunna växa. Flertalet liknande anläggning är bland annat på gång i Kina och de fortsätter försäljningen i Skandinavien samt i Ryssland …… men de första pionjärerna är alltså de 60 smågrisarna i Viklau.

 

Bilderna är tagna av fotograf Josef Eliasson