Förbättrad lönsamhet inom lantbruket återinvesteras

Om lönsamheten ökade skulle landets lantbruksföretagare framförallt satsa på underhåll och andra investeringar i verksamheten. Samtidigt vill allt fler anställa. Det visar en enkätundersökning som Landshypotek Bank låtit göra.

Om lönsamheten i det egna lantbruksföretaget skulle förbättras väljer 80 procent att lägga pengarna på underhåll av maskiner och byggnader eller att återinvestera vinsten i sin verksamhet. Viljan att investera i verksamheten i allmänhet är vanligare bland de yngre lantbrukarna som deltog i undersökningen.

Många företagare bygger till

Cecilia Rogne, kundansvarig på Landshypotek Bank i Karlstad, och Robert Liljeholm, kundansvarig i Örebro, ser båda att investeringsviljan absolut finns och att många företagare nu både bygger till och rationaliserar.

– Här i Värmland får vi in många finansieringspropåer till skogsköp, men även för tillbyggnader av djurstallar, byten av mjölkrobotar, nya torkanläggningar med mera, säger Cecilia.

Robert tror att den goda prisutvecklingen och det ökande intresset för svenskproducerat gett ett uppsving, framförallt bland djurproducenterna.

– Det går bättre än på flera år och det märks att många nu satsar på att utöka sina produktionsenheter för att göra större rationaliseringsvinster.

Rekordstort intresse för att anställa

Intresset för att anställa har ökat och har aldrig varit så stort sedan undersökningarna inleddes 2012. Det är främst de yngre under 40 år och större lantbrukarna som vill utveckla verksamheten genom att anställa fler. 

– Resultatet återspeglar vad vi dagligen ser i vår kontakt med gårdar över hela landet. Det finns en väldigt positiv känsla i lantbruksnäringen, vilket gör att många väljer att utveckla sin verksamhet och ibland även anställa, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.

Om undersökningen

Frågorna är ställda på uppdrag Landshypotek Bank och har ingått i en postal enkät – Sveriges Lantbruk – genomförd av Landja Marknadsanalys som gått ut till 1 000 bönder varje vår och höst sedan 1973. Mätningen är representativ för alla svenska lantbruksföretagare med över 10 hektar åker hösten 2020.

Ta del av hela undersökningen här (pdf)