Stefan Malmström och Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschefer på Landshypotek Bank

Styrräntan behålls oförändrad: Landshypoteks affärschefer kommenterar beskedet

Sedan det senaste riksbanksmötet i september har inflationen gått ned och kronan stärkts. Inflationen är dock fortsatt för hög och kronan för svag. Det rådde därför osäkerhet om det skulle bli en ytterligare höjning eller inte inför räntebeskedet den 23 november. Riksbanken valde ändå att lämna styrräntan oförändrad, med medskicket att den kan behöva höjas ytterligare om inflationsutsikterna försämras. Vi har tittat närmare på anledningarna bakom beslutet och hur du som låntagare och sparare kan tänka.  

Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef för bankens bolån och sparande, och Stefan Malmström, affärschef för jord och skog, menar att det utifrån den ekonomiska utvecklingen – med svag tillväxt, minskad konsumtion och stigande arbetslöshet – känns logiskt att Riksbanken valde att behålla styrräntan oförändrad på 4 procent, trots att inflationen fortsatt är för hög.

Är räntetoppen nådd nu?

Det mest sannolika är att toppen på räntehöjningscykeln nu är nådd, men Riksbanken är tydlig med att penningpolitiken fortsatt kommer att vara åtstramande. Om inflationsutsikterna försämras finns beredskap att höja styrräntan ytterligare. Högst troligt är också att räntan kommer att hållas kvar på en hög nivå ett tag till för att inflationen ska komma ner till målet.

Ett medskick från Stefan Malmström till Landshypoteks lånekunder är därför att fortsatt ta höjd för höga räntekostnader i sina kalkyler ännu en tid framöver.  

Inom bankens kundmötande organisation märks det tydligt att osäkerheten i ekonomin – och det kraftigt stigande ränte- och kostnadsläget – har gjort att många kunder valt att sitta mer stilla i båten och senarelägga större investeringar.  Bland lantbruksföretagarna görs det enligt Stefan främst energieffektiviseringar och andra mindre förbättringar just nu. Några köp av intilliggande fastigheter har det också varit, även om det är färre objekt ute.

  – Att räntan nu verkar kunna landa på en mer förutsägbar nivå, om än fortsatt hög, gör det enklare för våra kunder att lägga fast sina framtidsplaner och planera sina satsningar, säger Stefan.

En succesiv räntesänkning väntas, frågan är bara när?

Även bland hushållen har räntehöjningarna haft en märkbar effekt på efterfrågan. Konsumtionen av såväl varor som tjänster har stramats åt.  Läget på arbetsmarknaden har också försämrats, med en minskad sysselsättning som följd, och på bostadsmarknaden är till-salu-utbudet på många håll större än efterfrågan. 

  – Vi ska nog inte räkna med några stora räntesänkningar i närtid, men får vi en stabilare räntemarknad framöver är det positivt. Det gör det lättare att förutse sina utgifter och planera därefter, samt jämföra bankernas ränteerbjudanden, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren. 

Med minskade upplåningskostnader kunde Landshypotek sänka bolåneräntorna på lån med 2 – 10 års bindningstid med 0,15 – 0,20 procentenheter nu i november och flera andra banker har följt efter.

Både Catharina och Stefan tror, liksom många andra bedömare, att nästa steg är en bredare räntesänkning, frågan är bara när den kommer?

Även sparandet minskar

Enligt SCB:s senaste Sparbarometer var hushållens sparande på bankkonton 17 miljarder lägre under tredje kvartalet, jämfört med motsvarande period förra året. Här har Landshypotek gått mot strömmen. Genom att tidigt och succesivt höja sparräntorna i det uppåtgående ränteläget har inlåningsvolymen ökat med närmare 47 procent sedan september 2022, och tusentals nya sparkunder har tillkommit.  

  –  Kan du lägga undan en slant då och då rekommenderas även här att jämföra villkoren noga.
På vårt Sparkonto Trygghet* kan de växa tryggt till du behöver dem igen med en ränta på för närvarande 3,75 procent, tipsar Catharina avslutningsvis.

*Information om statlig insättningsgaranti. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se insattningsgarantin.se.

Medskick från Landshypoteks ränteanalytiker

Åke Källström, ränteanalytiker på Landshypotek Bank, kommenterar marknadsläget och anledningarna bakom beslutet så här:

Trots att inflationen mätt som KPIF steg något under oktober finns tydliga tecken på att det underliggande inflationstrycket på både basvaror och tjänster börjar avta i allt snabbare takt. Konsumentprisindex (KPIF) kom in på 4,2 procent och kärninflationen (KPIF-XE*), där energipriser och räntekostnader exkluderas, på 6,1 procent. Det är en nedgång från 6,9 procent i september. Kronan har också stärkts sedan Riksbanksbeslutet i september, vilket minskar risken för importerad inflation. Det var därför inte helt oväntat att Riksbanken valde att pausa höjningarna. 

Ekonomin har påverkats av de genomförda räntehöjningarna, vilket vi ser i hushållens minskade konsumtion och ett bostadsbyggande som har fallit rejält, med sjunkande BNP-tillväxt som följd. Vi ser nu också allt tydligare att den svaga tillväxten drabbar arbetsmarknaden. Färre nyanmälda lediga platser och ökade varsel leder till en stigande arbetslöshet.

Troligt är därför att toppen på räntehöjningscykeln är nådd, men Riksbanken betonade att inflationen fortfarande är för hög och öppnar för att ytterligare styrräntehöjning kan behöva tas till om ny information kommer in som tyder på att inflationen inte rör sig ner mot inflationsmålet på 2 procent i tillräckligt snabb takt. Och med en nuvarande kärninflation på 6,1 procent signalerade Riksbanken även att styrräntan kommer behöva hållas kvar på en högre nivå över en längre period tills inflationen kommer ner mot detta mål, menar Åke. 

Som kund i Landshypotek är du välkommen att ta del av våra återkommande digitala spaningar kring det rådande ränteläget. Nästa hålls 6 februari med start klockan 17.00. Läs mer och anmäl ditt intresse på landshypotek.se/rantemarknaden

*KPIF-XE är en bättre indikator för inflationstrycket och Riksbankens favoritmått på inflation.