Stefan Malmström och Catharina Åbjörnsson Lindgren

Riksbanken lämnar räntan oförändrad: Kommentarer från Landshypotek Bank

Riksbanken beslutade idag att lämna styrräntan oförändrad på 2,25 procent. Beskedet var i linje med vad många hade förväntat sig.  

Landshypotek Banks affärschefer kommenterar: 

– Osäkerheten i omvärlden gör att hushållen blir tveksamma till att ta stora beslut vilket påverkar bolånemarknaden. Vi hoppas att vi kan komma tillbaka till den ökade aktiviteten som vi såg för några månader sedan. Den stabila räntenivån som vi faktiskt har och signalerna från Riksbanken om framtida räntesänkningar kan förhoppningsvis få hushållen att känna mer optimism och bli mer aktiva, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef för bolån på Landshypotek Bank.

Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering, har under en tid märkt en ökad optimism och investeringsvilja bland lantbrukskunderna, och hoppas att den fortsätter även med styrräntebeskedet.

– Många förväntar sig framtida räntesänkningar från Riksbanken, och de längre räntorna är fortsatt låga. Vi upplever att många lantbrukskunder anser att nivåerna är hanterbara i förhållande till lönsamheten. Det bör driva en fortsatt optimism, konstaterar han.

Inflationen fortfarande för hög – men fler räntesänkningar i sikte

Riksbankens besked var i linje med vad många hade förväntat sig, med osäkerheten som finns kring den globala ekonomiska utvecklingen och den uppmätta inflationen.

Även om den allt större ekonomiska osäkerheten i världen, till följd av hotet om handelsrestriktioner skulle kunna föranleda en försvagad tillväxt, är inflationen fortfarande över Riksbankens mål, men Riksbankens prognos är att den högre inflationen i år är övergående. Riksbanken bedömer därför att det är troligt att inflationen blir lägre än man trodde i marsprognosen. Det skulle i så fall kunna tala för en något lättare penningpolitik framöver. 

Efter att ECB nyligen sänkte sin ränta, tror marknaden på fler räntesänkningar. ECB:s ränta är nu på samma nivå som Riksbankens, vilket kan leda till att även Sverige sänker sin ränta.

Ekonomisk statistik och framtidsutsikter

Den senaste ekonomiska statistiken är mindre relevant eftersom den visar utvecklingen innan Trumps tullbesked. Svensk ekonomi hade nolltillväxt under första kvartalet och inflationen är fortsatt hög. Arbetsmarknaden är svag och företagens anställningsplaner är låga. 

Marknaden fokuserar nu på framtidsindikatorer som KI:s barometer, som visar att näringslivet är positivt medan hushållens framtidstro har sjunkit. Tillverkningsindustrin ser ljusare på framtiden, medan tjänstesektorn är mer avvaktande. Detaljhandeln ser situationen som stabil, trots pessimistiska hushåll.

Åke Källström, ränteanalytiker på Landshypotek Bank, säger att det är svårt att göra prognoser för ekonomin när nya besked kommer dagligen från Vita huset. Om tullarna införs kommer inflationen att stiga, vilket kan leda till minskad efterfrågan om hushållen inte kompenseras genom skattesänkningar eller högre bidrag. Räntesänkningar är i så fall mer troliga än höjningar.