
Skogsägare i regelstormens öga
Vid ett seminarium som arrangerades idag av Föreningen Skogen och Landshypotek Bank lyftes flera aktuella frågor för Sveriges skogsägare. I fokus var de regelverk som styr skogsbruket, ibland åt olika håll, vilket skapar oro och osäkerhet. En viktig slutsats var att den modell för skogsägande som vi har i Sverige är unik och värd att vårda.
Landshypotek Bank och Föreningen Skogen bjöd in till ett gemensamt seminarium om svenskt skogsbruk. Rubriken var ”Geopolitik, handelskrig och konkurrenskraft – hur påverkas svenska skogsägare av nya internationella tongångar?”.
Moderatorn Martin Kihlberg, till vardags hållbarhetschef på Landshypotek Bank, introducerade panelen som bestod av Daniel Bäckström, riksdagsledamot (C), Christofer Fjellner, ordförande i Miljömålsberedningen (M) samt Jessica Nordin, hållbarhetschef på Södra. Diskussionen kretsade främst kring alla de EU-regler som finns och som är på gång och som påverkar svenskt skogsbruk.
Utmanande
Panelen var ganska överens om att dessa regelverk är utmanande. Den svåra frågan är emellertid hur vi från svensk sida bäst kan påverka dessa regler i för oss mer positiv riktning. En ännu svårare fråga är hur en enskild skogsägare ska förhålla sig när det är oklart vad som kommer att gälla framöver.
Christofer Fjellner upplevde att tongångarna på EU-nivå ändå har skiftat på senare tid. Det är en något större lyhördhet och det finns en viss insikt om att regelverken inte riktigt fungerar. Framför allt LULUCF-förordningen ansåg han vara direkt orimlig. Han menar att det finns något fundamentalt feltänkt i att försöka reglera naturen och biologiska – det går inte.
Jessica Nordin pekade på det oförutsägbara läget, både kring olika regelverk och internationell handel, och att det skapar stor oro för skogsägare. Paradoxalt nog menar hon att detta samtidigt skapar en grund för en kraftsamling på EU-nivå.
Daniel Bäckström, som själv är skogsägare, uttryckte att det säkerhetspolitiska läget är ett stort bekymmer, skapar oro, vilket leder till att investeringarna minskar. Långsiktigt ser han ändå möjligheter i det att skogsnäringens betydelse ökar.
Dragkamp om skogen
Historiskt har det alltid funnits en dragkamp om skogen och dess värden, menade Christofer Fjellner. Till detta kommer idag EU:s allt större intresse för skogen och där är perspektivet helt annorlunda än i Sverige, vilket leder till en krock mellan olika synsätt. Sverige har länge haft en hög tillit till skogsägarna, medan EU vill reglera och styra.
Det här yttrar sig idag i regelverk som inte tar hänsyn till Sveriges skogsägare. Nämnda LULUCF-förordning, idén att använda skogen som kolsänka samt artskyddsförordningen är alla regelverk som skapar osäkerhet och utmaningar för skogsägarna.
Panelen beskrev hur EU-processen går till, där Sveriges röst ofta hamnar iskymundan. Uppdraget för svenska Miljömålsberedningen är nu at se över de svenska etappmålen till 2030, så att de bättre överensstämmer med EU-politiken och styr Sverige i rätt riktning för att nå det långsiktiga målet om nettonollutsläpp senast år 2045.
Christofer Fjellner som är ny ordförande för Miljömålsberedningen var tydlig med att detta uppdrag framför allt är ett ”städjobb” och att det inte kommer resultera i några revolutionerande åtgärder – däremot ses målen över, vilket kan vara av stor betydelse.
Hoppfullt för framtiden
Trots det oroliga geopolitiska läget och de motstridiga regelverken finns det ett framtidshopp bland panelisterna. Sveriges sätt att äga och bruka skog lyfts fram som ett föredöme och något som bör exporteras till resten av EU för att bidra till en klimatpolitik som gynnar alla.
Jessica Nordin betonade avslutningsvis Sveriges bidrag till EU:s klimatmål. Christofer Fjellner menade att det krävs en långsiktig politik på området och att vi borde bli bättre på att berätta om det svenska skogsbrukets unika modell med många enskilda ägare som arbetar ihop. Han lyfte fram att Sverige har just en unik modell för skogen som andra länder borde lära sig av – en modell som borde gå lika mycket på export som svensk skogsråvara.
Daniel Bäckström tryckte i sin avslutning på det nära och småskaliga i Sverige, vikten av att organisera sig, fördjupa sina kunskaper och att skapa ett tryck mot politiken.
– Orolig, men det finns en aura av hopp, sammanfattade Föreningen Skogens generalsekreterare Johan Larsson seminariet.
Toppbild, från vänster: Johan Larsson, generalsekreterare för Föreningen Skogen, Daniel Bäckström, riksdagsledamot (C), ordförande i Miljömålsberedningen (M), Jessica Nordin, hållbarhetschef på Södra samt Martin Kihlberg, hållbarhetschef på Landshypotek Bank.