Landsbygdens framtid tema på Landshypoteks regionmöten

Hur påverkar världsekonomin den enskilde bonden? Tips på lyckade generationsskiften. Smakupplevelse som affärsidé. Det är några av ämnena när medlemmarna i Landshypotek möts till regionmöten med temat landsbygdens framtid. Årets regionmöten startar i Skåne i morgon.

Om årets regionmöten är en representativ temperaturmätare så handlar landsbygdens framtid om generationsskiften, förädling och mat, och hur jord- och skogsbrukaren kan stärka sig på de internationellt beroende marknaderna. Tio träffar arrangeras runt om i landet.

Regionmötena är också en möjlighet att ta del av utvecklingen i den egna banken. Landshypotek Bank är i snabb utveckling. En ny digital bank för sparare öppnade i februari. Varumärket har förändrats och den egna banken har stärkt sitt erbjudande och för framtiden. VD Kjell Hedman berättar om utvecklingen, bl.a. vid mötet på Marsvinsholm slott i morgon.

  • Nordeas chefsekonom Annika Winsth gästar Karlstad och talar om den makroekonomiska utvecklingen 17 mars. Santhe Dahl, Koncernchef Vida AB lyfter samma ämne i Nässjö 18 mars och Andreas Wallström, Nordea, Örebro18 mars.
  • Om generationsskifte talar Urban Rydin (LRF konsult) i Ystad i morgon 13 mars, Kristian Strandell (Areal) i Vara 17 mars, samt Gunnar Axelsson (LRF Konsult) och Kristian Gustafsson, lantbrukare, på Gotland 20 mars. 
  • Fredrik von Essen, Skokloster Egendom, talar på hemmaplan, i Skokloster, om att förädla svenska råvaror till himmelska smakupplevelser 22 mars. Helena och Peter Andersson berättar vid samma möte historien bakom företaget Renbiten som utsågs till Sveriges skönaste gård i Dalarna. I Torsta, Ås 20 mars, berättar Sören Lundgren som driver familjeföretaget Fågelbergets Gårdschark om Jämtländsk köttförädling.
  • I Järvsö 24 mars kommer Jonas Olinder, biobränsleansvarig på Mellanskog, berätta om utvecklingen på biobränslemarknaden och hur utvecklingen ser ut framåt. På samma möte pratar Daniel Leanders, fastighetsmäklare på LRF konsult, om det aktuella läget på fastighetsmarknaden.
  • I Linköping 19 mars berättar antikvarie Ralph Edenheim, författare och tidigare kulturchef på Skansen om färgsättning på byggnader från 1000-talet till nutid.

Från Landshypotek Bank kompletterar Björn Ordell, ekonomi- och finanschef, talarna i Karlstad och Örebro genom att diskutera makroekonomiska betydelsen för Landshypotek Bank och kunderna. Helena Silvander, kreditchef och jurymedlem i Sveriges skönaste gårdar, pratar om utvecklat jord- och skogsbruksföretagande i Skokloster. I Vara uppmärksammas särskilt Landshypotek Banks nya varumärke genom marknadschef Annika Vangstad.
  

Dagar och tider Regionmöte 2014:
Landsbygdens framtid: Skåne 13/3, Marsvinsholms slott, Ystad kl.12.00
Älvsborg 17/3 Vara Konserthus, Vara kl.15.00
Wermland 17/3 Karlstad CCC, Karlstad kl.17.45
Småland 18/3 Träcentrum, Nässjö kl.15.00
Örebro 18/3 Scandic Grand, Örebro kl.17.45
Östgöta 19/3 Universitetet Collegium, Linköping kl.18.00
Norrland 20/3 Torsta, Ås kl.17.30
Gotland 20/3 Levide Bygdegård, Levide kl.18.00
Mälarprov. 22/3 Skoklosters Värdshus, Skokloster kl. 10.30
Gävle Dala 24/3 Hotel Järvsöbaden, Järvsö kl.17.45