Två landsbygdsföretagare från Västra Götaland i final i Landshypotek Banks gårdstävling

Landshypotek Bank lyfter för andra året i rad fram landsbygdens företagare i tävlingen Din gård, din möjlighet. 67 gårdar från norr till söder deltog med sina affärsidéer i årets tävlingheat. Nu är sex av dem i final, varav två är från Västra Götaland; Angorakaninuppfödaren från Strömstad som väckt nytt liv i Bohus Stickning och mjölkgården i Munkedal som förser bohuskusten med lokalproducerad yoghurt. Folkets röster avgör vem som tar hem segern. 

Det sjuder av liv på landsbygden. Företagare inom de gröna näringarna ger nya möjligheter för mat, turism, energi och upplevelser – såväl lokalt som regionalt. En bredd av inspirerande verksamheter medverkar i Din gård-tävlingen; allt från mjölkgårdar till köttproducenter, växtodlare, gårdsmejerier, hästupplevelser, social verksamhet och kaninuppfödare. Juryn hade ett svårt val att välja ut sex bidrag till finalen. Gårdarnas affärsidéer har bedömts utifrån de förutsättningar som gården och marken ger, har en tydlig kundgrupp, potential till stärkt lönsamhet för gården, är långsiktigt hållbar och bidrar till ett rikare liv på landet.

– Det är roligt att se så många olika affärsidéer växa fram på landsbygden. Det finns en stark drivkraft att utveckla sin verksamhet vidare. Det märks att många gårdar arbetar för att minska mellanleden och komma närmare konsumenten, säger Margareta Lindahl, rörelsechef för distriktsorganisationen på Landshypotek Bank och en av juryns tre medlemmar. 

Två av finalisterna är från Västra Götaland; AngoraGarnet och Bohusmjölk

Så här lyder juryns motivering till finalplatserna.

Under varumärket Bohusmjölk är mjölkgården Hogen en del i trenden mot egen förädling, närhet och diversifiering. Yoghurt är en produkt med stor marknad och potential och fler produkter är på gång ut i livsmedelsaffärerna mellan Strömstad och Stenungsund.
Se bidraget här

AngoraGarnet är ett företag som visar att produktmarknadsföring - med hela kedjan från garn till design, mönstertradition och tillverkning - är efterfrågat både nationellt och internationellt. Med kärlek till sina kaniner och omsorg om sitt företagande i varje detalj har Pernille med hjälp av sin man byggt upp en framgångsrik gårdsverksamhet, steg för steg.
Se bidraget här

Om Din gård-tävlingen

  • I tävlingen Din gård, din möjlighet är alla landsbygdsföretagare välkomna att visa upp sin gård och utveckling genom att ladda upp en enkel beskrivning och bilder på landshypotek.se/dinmojlighet.
    Se samtliga bidrag här 
  • 67 gårdar ställde upp i tävlingen. Allmänheten kunde rösta på sina gårdsfavoriter fr.o.m. 14 oktober – 30 november. Närmare 18 000 röster kom in totalt.
  • Juryn valde ut fem finalister bland de 50 bidragen med flest röster och ett wildcard bland alla tävlande. Juryn består av Margareta Lindahl, rörelsechef över distriktsorganisationen på Landshypotek Bank, Per Hansson, generalsekreterare på NKJ och verksam på Internationella Handelshögskolan i Jönköping (JIBS) m.m. samt Terese Bengard, verksamhetschef för organisationen Hela Sverige ska leva
  • De sex finalisterna presenterades på tävlingssajten 9 december. Rösterna var då nollställda från grundomgången och en ny röstomgång för att kora vinnaren drog därmed igång. Sista dagen att rösta på sin finalistfavorit är 15 januari 2017.
  • Folkets röster utser segraren. Det bidraget med flest röster vinner förstapriset på 50 000 kronor och kostnadsfri affärskonsultation för att utveckla sin verksamhet vidare, näst flest röster vinner 2:a priset o.s.v. Tävlingsvinnaren presenteras 20 januari 2017.

För ytterligare information och kommentarer:
Tomas Uddin, Marknads- och kommunikationschef på Landshypotek Bank, 070-299 24 08

Landshypotek Bank är Sveriges nionde största bank med uppgift att tillhandahålla konkurrenskraftig finansiering till Sveriges jord- och skogsägare. Banken har även konkurrenskraftigt sparande för alla. Landshypotek Bank har närmare 160 medarbetare på 19 orter i Sverige. 

Se även landshypotek.se