Hästbonde från Västerbotten vinnare av gårdstävling

Landshypotek Bank lyfter för andra året i rad fram landsbygdens företagare i tävlingen Din gård, din möjlighet. 67 gårdar från norr till söder deltog med sina affärsidéer i årets tävlingsheat. Sex av dem gick vidare till final och över 12 000 hjälpte till att rösta fram vinnaren – bidraget Hästbonden från Backfors Gård som vill inspirera andra att använda mer hästkrafter i jord- och skogsbruket. 

Det sjuder av liv på landsbygden. Företagare inom de gröna näringarna ger nya möjligheter för mat, turism, energi och upplevelser - såväl lokalt som regionalt. En bredd av inspirerande verksamheter medverkade i Din gård-tävlingen; allt från mjölkgårdar till köttproducenter, växtodlare, gårdsmejerier, social verksamhet, hästupplevelser och kaninuppfödare. Juryn hade ett svårt val att välja ut sex bidrag till finalen. Vem av dem som skulle ta hem segern avgjordes av folkets röster.

Över 12 000 personer engagerade sig och röstade på sin favoritgård. Hästbonden travade raskt ifrån de andra och vann med över 2 000 röster i marginal framför en annan Västerbottengård som kom på andra plats, Åbrånets Limousin, som byggt upp ett välbesökt utflykts- och konferensmål utanför Umeå. På tredje plats kom AngoraGarnet som väckt liv i Bohusstickningen och vars mönster och garner, producerade från gårdens 300 angorakaniner, säljs även internationellt.   

– Vi är såklart överlyckliga över segern. Genom att medverka i Din gård-tävlingen har vi kunnat marknadsföra oss i ett bredare sammanhang och berätta om det vi drivs av – vår starka övertygelse, stolthet och drivkraft i att bidra till att använda hästen mer som arbetsredskap i framtiden på ett nytt modernt sätt. Vi vill visa på ett mer hållbart sätt att bruka jord och skog, säger Jonas Nordlund på Backfors Gård. 

Jonas och hans fru driver gården och verksamheten tillsammans sedan 2007. De lever som de lär och sköter allt arbete i och kring gården med häst till exempel gör de inomgårdskörning, skottar snö, jordbrukskör och skogsarbete med hästarna.

– Det är roligt att se så många olika affärsidéer växa fram på landsbygden. Det finns en stark drivkraft att utveckla sin verksamhet vidare, säger Margareta Lindahl, rörelsechef för distriktsorganisationen på Landshypotek Bank och en av juryns tre medlemmar. 

Förstapriset i tävlingen är 50 000 kronor och 10 timmar kostnadsfri affärskonsultation för att utveckla sin verksamhet vidare.

Se alla de vinnande bidragen på www.landshypotek.se/dinmojlighet

För ytterligare information och kommentarer:
Tomas Uddin, Marknads- och kommunikationschef på Landshypotek Bank

Landshypotek Bank är Sveriges nionde största bank med uppgift att tillhandahålla konkurrenskraftig finansiering till Sveriges jord- och skogsägare. Banken har även konkurrenskraftigt sparande för alla. Landshypotek Bank har närmare 160 medarbetare på 19 orter i Sverige. 
Se även landshypotek.se