Tre spaningar om maten 2030

Frida Jonson Joleby, omvärldsbevakare och journalist, listar tre saker som kommer att prägla vår syn på maten den närmsta tiden. 

1. Från vad till hur

Alger, odlat kött och insekter lyfts ofta fram när man pratar om framtidens mat – men ett stort skifte som sker nu är hur vi producerar maten. Det syns inte på tallriken, men bakom kulisserna kan produktionen vara fossilfri, vegobiffen gjord av restströmmar som annars gått till spillo och spannmålen odlad på ett sätt som boostar mikrolivet i jorden och ökar kolinlagringen.

Samtidigt ökar trycket på förändring från andra håll. Debatten om ultraprocessad mat driver på efterfrågan på renare produkter och i takt med att klimatförändringarna påverkar näringsvärdet i våra grödor får frågan om matens näringsinnehåll – och hur den påverkas av odlingssätt och hur lätt kroppen kan ta upp den – allt större betydelse.

2. Lokal ekonomi och smak

Att leva ett långt liv är viktigt, men att leva länge med hälsan i behåll har blivit ännu mer prioriterat. Det gör att tarmhälsa och att äta varierat står i fokus. Från att tänka protein eller fibrer riktas blickarna mot mångfald på tallriken. Att äta många olika arter gynnar både vår hälsa och tarmflora, som älskar mångfald, men också odlingslandskapets biologiska mångfald. Biologen Alexandre Antonelli berättade i sitt sommarprat att han alltid har minst 10 arter på tallriken per måltid. Det går alltid att lägga till några nötter, lite persilja och gräslök eller en extra rotfrukt. Eller varför inte göra morgongröten av en blandning av råg-, havre och dinkelflingor? Ett smart sätt som främjar både den egna hälsan och planetens.

3. Äta för hälsa och mångfald

Smaken på en ost formas av platsen den kommer ifrån så som jordmån, klimat och landskap, det som kallas terroir, men också om korna ätit gräs eller spannmål och vilket hantverk som ligger bakom. Intresset för lokala smaker växer och gastronomi pekas även ut som viktig i livsmedelsstrategin. I gårdsbutiker, lokala rekoringar och på plattformar som Mylla och Gårdens finns mat med tydlig identitet och smakrikedom, en kontrast till handelns egna anonyma varumärken. När vi väljer lokal mat stannar dessutom en större del av matkronan i regionen och hos den som faktiskt producerar maten. Särskilt betydelsefullt i tider som dessa att ha robusta, lokala ekonomier.

Intervju med Frida Jonson Joleby är gjord i samband med rapport 3 i serien ”Mot 2030 – fem skördar kvar”, publicerad i december 2025. 

Ta del av hela rapporten här

Varför gör en bank en rapport om mat?

Lantbrukarna är hjärtat i den svenska matproduktionen. Vi på Landshypotek har finansierat Sveriges lantbrukare i snart 200 år och har därmed rötterna i landets lantbruk. Vi tycker det är viktigt att bruka naturens resurser på ett långsiktigt bra sätt och vill öka medvetenheten om hur våra val påverkar utvecklingen. I tre rapporter djupdyker vi i frågor som rör mat, matproduktion och hur händelser i vår omvärld påverkar förutsättningarna att producera och konsumera mat.

Vi hoppas att detta kan bidra till en ökad förståelse kring hur en sund och hållbar matproduktion kan se ut, och ge dig som konsument verktyg för att göra aktiva val. Tillsammans kan vi påverka utvecklingen.

Relaterade artiklar

Intervju med forskare på FOI Ägg, mjölk och konservburkar uppställda på ett bord

Kris och mat, ​hur fungerar det?

Intervju med forskare på FOI
Intervju med Carl Gudmundsson, vd på Kryger Carl står i ett blommande rapsfält

”Vi förvaltar ett oerhört stort kolförråd och jobbar hårt för att öka inlagringen”​

Intervju med Carl Gudmundsson, vd på Kryger
Intervju med beteendeekonomen Evelina Evelina Gunnarsson sitter på en stol intill en vägg

Vad styr våra val i matbutiken? Beteendeekonomen förklarar

Intervju med beteendeekonomen Evelina