Så väljer du rätt gran i jul

Cirka tre miljoner julgranar kläs i Sverige varje år. Robertho Settergren, odlare och julgransälskare, vet hur hantverket att ta fram en fin julgran går till. Här lär han dig allt du behöver veta om julens prydnad nummer ett och hur du gör för att vara säker på att din gran är närodlad.

Det började egentligen med ett fiasko. En 15-årig Robertho Settergren gillade försäljning och när han såg julgranarna utanför ICA hemma i Tidaholm i december fick han en idé. Han frågade sina föräldrar om han kunde få testa att odla julgranar på en överbliven markbit och satte direkt igång med att plantera.

 – Men jag visste inte att julgranar behövde beskäras, så det blev inte så lyckat...

För även om vi gärna vill tro att vår vackra julgran har fått sin form av naturen stämmer det ganska sällan. En gran har nämligen mycket stark växtkraft och växer med cirka 50 procent per år. Utan omsorgsfull beskärning innebär det ganska snabbt en gles gran med halvmeter-höga luckor mellan varje grenpar, en egenskap som få uppskattar.

 – En gran som har vuxit fritt ser väldigt sällan ut som en julgran. Sätter du tusen granar på en åker och låter dem växa utan beskärning kanske cirka en tiondel ser ut som klassiska julgranar, men om du istället beskär ordentligt får du ut nästan 900. Så det är stor skillnad!

Utan beskärning ingen julgran

Även om de första plantorna som Robertho Settergren satte aldrig fick bli julgranar utan nu växer upp till skog gav han inte upp.

 – Julgranar är verkligen mitt favoritämne! Jag läste på och började experimentera, och även om det fortfarande är ett hobbyprojekt lägger jag nog en fjärdedel av min arbetstid varje år på mina två julgransodlingar.

Fastän all försäljning av naturliga orsaker främst sker under december är arbetet med att forma själva granarna betydligt mer utspritt över året.

 – Dels ska du plantera nytt, dels ska du varje år beskära alla granar som är äldre än tre till fyra år. Jag brukar gå omkring på planteringen på vårvintern och klippa toppskott med sekatör. Vid midsommartid tar jag ytterligare en runda för att klippa bort konkurrerande skott så att formen blir som kunderna vill ha den. Det är verkligen ett hantverk att ta fram en fin julgran.

Granar

Missa inte julgransdoften

Hos Robertho Settergren odlas framförallt vanlig rödgran, den sort som står för cirka 70-80 procent av alla julgranar som säljs i Sverige.

 – Rödgranen har den här klassiska grandoften som många förknippar med jul så den är mycket populär.

Resten av marknaden står framförallt kungsgranen för, en gran som passar bättre för allergiker på grund av att den inte doftar. Men kungsgran odlas nästan inte alls i Sverige utan den absoluta majoriteten importeras. För trots att Sverige är ett skogrikt land med en stor och gammal skogsindustri är Robertho Settergren en av ganska få kommersiella julgransodlare i Sverige. Totalt finns det bara cirka ett 50-tal odlare varav flertalet är småskaliga. Faktum är att Sverige importerar flera hundra tusen julgranar per år, främst från Danmark, eftersom vår egen produktion inte täcker efterfrågan.

 – Danmark har lite mer gynnsamma odlingsförhållanden, men vi skulle kunna ha en större julgransproduktion även i Sverige, särskilt idag när många vill ha sin gran så närproducerad som möjligt.

Julgranskula

Få en grön gran, i dubbel bemärkelse

Med ett ökat miljöintresse ökar efterfrågan på svenskt och närodlat, men om man inte har egen skog att gå ut och hugga i är det svårt att veta var granen faktiskt har vuxit. Robertho Settergrens bästa tips är att fråga försäljaren, men inte bara om var granen kommer ifrån utan också om hur färsk den är.

 – Ju färskare en julgran är, desto större chans att få en lång och fin relation med den.

Idag är det också många som väljer att inte bara gå till torget och köpa sin gran. Istället tar man med familjen och åker ut till julgransodlingen för att själv välja ut, hugga och plocka med sin gran hem. Flera julgransodlare i landet, bland annat Robertho Settergren, erbjuder den här typen av självplock, något som har vuxit kraftigt i popularitet de senaste åren.

 – Folk är trötta på att konsumera saker och vill ha upplevelser istället. Väljer du självplock får du ta med barnen ut i skogen, göra något tillsammans, dricka en kopp kaffe och äta en ostmacka ute i naturen. Du får inte bara en gran, du får en heldag, något som många uppskattar för att det känns mer genuint.

Reportaget är publicerat i Landshypotek Banks magasin Ett rikare liv: dec 2019

Så får du din gran att hålla länge

  1. Fråga säljaren hur färsk granen är. Ju kortare tid sen den höggs, desto större chans att den klarar sig länge.
  2. Kapa av tre till fyra centimeter längs ner innan du sätter granen i julgransfoten. Då får granen en färsk snittyta och kan dricka vatten mycket enklare än om snittytan har torkat.
  3. Ställ granen så svalt som möjligt, helst inte i närheten av ett element om det går att undvika. Ju varmare den står, desto mer vatten kräver den.
  4. Se till att granen alltid har vatten. De första dygnen kan det krävas att du fyller på ganska ofta om du har en liten klassisk julgransfot. Däremot behöver du varken slänga i kopparmynt eller en skvätt whiskey, utan vanligt vatten räcker gott.