Träd i skogen

Är det köpläge för skogsfastigheter?

Det är full fart i skogen och virkespriserna når nya rekordnivåer i hela landet. Innebär det köpläge för skogsfastigheter just nu? Anders Nilsson, kundansvarig på Landshypotek Bank i Östersund och skogsägare, menar att det är mycket som tyder på det. Samtidigt har det relativt höga ränteläget och en stor osäkerhet runt artskyddsfrågan bidragit till att marknaden har spretat lite det senaste året. 

Stigande räntor – och alla frågetecken runt hur artskyddet kommer att påverka skogbrukandet framöver – är troligen de enskilt största orsakerna till att marknaden för skogsfastigheter har gått i olika riktningar under 2024. Lokalt har utbudet också varit stort. Det gör att marknaden på sina håll har blivit mer mättad. 

  – Där tillgången på skogsfastigheter till salu är större, och budgivarna färre, har säljare och köpare inte alltid mötts prismässigt. Det har gett lägre priser, men på vissa fastigheter har slutbudet landat på tidigare nivåer, säger Anders Nilsson.

Skogsfastigheter med en hög andel avverkningsbar skog har varit mera lättsålda på grund av de höga priserna på timmer och massa. Samtidigt är osäkerheten kring vad tillämpningen av artskyddet kommer att innebära i praktiken större för denna typ av fastigheter.  

   – Konsekvenserna av artskyddsförordningen påverkar ju främst avverkningsbar skog och de budgivare som ska delfinansiera köpet med avverkning. I dagsläget är det högst oklart hur ett eventuellt avslag på en avverkningsanmälan kommer att ersättas. Förhoppningsvis kan den pågående skogsutredningen ge en klarare bild av vad som ska gälla.   

Tillväxtfastigheter med stor andel yngre gallring, samt röjningsskogar, har varit mera trögsålda och gått till lägre priser. Även stora kapitalkrävande fastigheter har haft det svårare att hitta köpare.  

Om det är en trend som kommer hålla i sig de närmaste åren är inte lätt att svara på menar Anders.

   – Fortsatt bra virkespriser och fastighetspriser på en jämförelsevis ”rimlig” nivå gör att läget för att köpa skogsfastigheter ändå ser ljusare ut just nu. Med mer förutsägbara och lägre räntor kan marknaden stabiliseras.

En faktor som har stor påverkan på virkesprisernas utveckling är om den ryska marknaden skulle släppas fri igen vid ett fredsavtal. Vissa sågverk stänger idag periodvis då det är svårt med lönsamheten på sågade produkter och att det på sina håll råder timmerbrist. 

    – För dig som är skogsägare, eller blivande skogsägare, är nog det viktigaste medskicket att säkerställa en stark kassa i företaget när priserna på timmer och massa ligger på en bra nivå. Tillsammans med en välskött skog, där gallringar och röjningar planeras och genomförs i tid, ökar möjligheten till lönsamhet och tillväxt såväl idag som på sikt.  

 

Det påverkar räntemarknadsutvecklingen framöver

Det ekonomiska läget i världen är just nu mycket osäkert på grund av de handelsrestriktioner som införs. Vi vet inte heller hur omfattande restriktionerna i slutändan kommer att bli eftersom förhandlingar pågår. De långsiktiga effekterna är därför näst intill omöjliga att förutspå. Tydligt är ändå att både företag och hushåll har blivit mer pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen.

Osäkerheten leden naturligt till att både investeringar och konsumtion dämpas, vilket har en negativ påverkan på tillväxten. Högre tullar kommer att leda till högre priser och därmed stigande inflation. Den stora frågan blir hur centralbanker balanserar detta. Ser man igenom de högre priserna, och att en dämpad tillväxt i en förlängning kommer att ge sjunkande inflationstryck, eller håller man hårt på inflationsmålet? Marknaden lutar nu åt att det är den dämpade tillväxten som kommer att styra och har prisat in fortsatt räntesänkningar. För svensk del räknar man med ytterligare två sänkningar under året.

Räntemarknadsspaningen är sammanställd av Landshypotek Banks ränteanalytiker Åke Källström 30 april 2025.  

Relaterade artiklar

Läs mer Martin Kihlberg

Ett positivt klimatavtryck – tack vare skogsägarna

Läs mer
Läs mer Cecilia och Viktoria

Skogsägaren: "Jag är bara en liten del av trädets långa omloppstid"

Läs mer
Läs mer Joacim Ingelsson

Skogen som arena – orienteringssporten om tillgången till skogen som någon annan äger

Läs mer