Läs mer Martin Kihlberg, hållbahetschef, Landshypotek Bank

Svenska skogarna attraktiva i EU – just därför bör du rösta!

Aldrig tidigare har så mycket lagstiftning som berör våra svenska skogar kommit från EU. Skogen har blivit högintressant i Bryssel. Det är en stor anledning till att särskilt du som skogsägare bör engagera dig i EU-parlamentsvalet som hålls 9 juni.

Läs mer Skog i vinterlandskap
Skogspolitik

Fortsatt stor osäkerhet för privata skogsägare till följd av EU-regelverk

Under 2023 har EU antagit ett flertal olika regelverk som har relevans för skogen. Trots att de rättsliga pusselbitarna är på plats återstår fortfarande många frågetecken för hur de nya regelverken kommer att påverka det svenska skogsbruket och dig som privat skogsägare.  

Läs mer Man promenerar i skogen med barn på axlarna
Att äga skog

Allt fler upptäcker möjligheterna med skogen

I en skakig ekonomi och en rörig omvärld står skogen stadigt kvar. Skogsfastigheters värde har stått bra över tid och allt fler ser skogen som en långsiktigt trygg investering med god avkastning. Ett ägande som dessutom innebär att du blir en del av den hållbara omställningen och kan nyttja alla härliga rekreationsvärdena som kommer med skogen.

Läs mer Röjning i skogen
Skogliga tips

Dags att se över årets röjningsbehov

Hösten är ett bra tillfälle att se över röjningsbehovet i din skog. Att löven faller av förenklar arbetet och svalare väder gör att årstiden lämpar sig väl för röjning. Olle Nylund, kundansvarig på Landshypotek Bank med ett stort skogsintresse, delar med sig av sina bästa säsongtips.

Läs mer Maskin kör längs skogsväg och röjer i diket
Skogstips

Hösten = skördetid i skogen

Hösten är en bra tidpunkt att se över sina marker. Anders Nilsson, kundansvarig på Landshypotek i Östersund, delar med sig av några tips på skogliga åtgärder att tänka lite extra på just nu.

Läs mer Närbild på barrskog i sol
Skogstips

Så kan skogen nyttjas i en osäker tid

Olle Nylund, kundansvarig på Landshypotek, tipsar om vad du som skogsägare kan göra för nyttja din skog i en osäker tid och minska oron för hur likviditeten framöver kommer att bli.

Läs mer Man i orangea kläder sågar i fällt träd i skogen
Debatt

Banken som slåss för skogsbrukaren i EU

När nya EU-krav riskerar att slå undan fötterna för svenska skogsbrukare står Landshypotek Bank upp för sina kunder och bidrar till förståelse för att hantera komplexa regelverk.

Läs mer Porträtt av Martin Kihlberg
Regelverk

Läget i skogsdebatten – bra att känna till som skogsägare!

Landshypotek följer noga debatten kring de nya EU-regelverk som är på väg att tas
fram och kommer att påverka skogsbruket. Martin Kihlberg, bankens chefsjurist och hållbarhetschef, är väl insatt i frågorna och har vid flera tillfällen lyft hur de nya regelverken riskerar att få en negativ påverkan för privata skogsbrukare. Här beskriver han vad som är aktuellt just nu.

Läs mer
Skogstips

Våren är bästa tiden att inventera sin skog

På våren när alla lövträd är på väg att sätta blad är sikten som bäst och motivationen att gå igenom sin skog störst. Anders Nilsson, kundansvarig på Landshypotek Bank med Jämtland som arbetsområde, tipsar om säsongens bästa åtgärder.

Läs mer Flygbild över Öreälven, Västerbotten
Skogstips

Påverkar skogsfastighetens storlek finansieringen?

En vanlig fundering är hur en skogsfastighets storlek påverkar finansieringen och om fastigheten är för liten att bedriva skogsproduktion på. I den här artikeln reder vi ut några frågetecken.

Läs mer Person promenerar i grön skog
Skog

När det blåser i omvärlden står skogen stabilt

Den senaste tidens oro i omvärlden präglar samhället och världsekonomin. Men när bostadspriserna sjunker och börsen skakar står skogen stadigt. Allt fler ser skog som en god långsiktig investering.

Läs mer Blandning av äldre och yngre barrträd i skog
Skogstips

Hur påverkas en skogsfastighet ekonomiskt av barkborreangrepp?

Om en belånad skogsfastighet påverkas av kraftiga barkborreangrepp handlar frågeställningarna som banken tittar på framför allt om två saker; kassaflöde och fastighetsvärde. Landshypoteks  kundansvariga Carl Rådström och Olle Nylund berättar mer.