Tips och artiklar

Läs mer
Skogliga tips och råd

Påverkar skogsfastighetens storlek finansieringen?

På Landshypotek Bank får vi ibland frågor runt storleken på skogsfastigheten; både utifrån hur den påverkar finansieringen och om fastigheten är för liten att bedriva skogsproduktion på. Vår kundansvariga, Anders Nilsson, reder ut hur banken bedömer återbetalningsförmågan och ser på intäktsmöjligheterna – oberoende av markområdets antal hektar. 

Läs mer
Skog

När det blåser i omvärlden står skogen stabilt

Den senaste tidens oro i omvärlden präglar samhället och världsekonomin.
Men när bostadspriserna sjunker och börsen skakar står skogen stadigt. Allt fler
ser skog som en god långsiktig investering.

Läs mer
Skogliga råd

Hur påverkas en skogsfastighet ekonomiskt av barkborreangrepp?

Om en belånad skogsfastighet påverkas av kraftiga barkborreangrepp handlar frågeställningarna som banken tittar på framför allt om två saker; kassaflöde och fastighetsvärde. Landshypoteks  kundansvariga Carl Rådström och Olle Nylund berättar mer.

Läs mer
Skogliga råd

Skillnaden mellan skogens avkastningsvärde och priset för skogsmark har aldrig varit större

Värdeutvecklingen för skogsfastigheter har haft en fantastisk utveckling de senaste decennierna, men virkespriserna inte har korrelerat med den. Skillnaden mellan skogens avkastningsvärde och priset för skogsmark har aldrig varit större, vilket är viktigt att ta hänsyn till när man går i köpartankar.  

Läs mer
Regelverk

Tre frågor till Martin Kihlberg om förslaget på nya regler för skogen

Europaparlamentets förslag på nya regler för skogen vill väl men landar fel i relation till den svenska skogen. Om det blir verklighet är risken att det kommer att bli väldigt svårt att finansiera svenskt skogsbruk. Vi fick en pratstund med Martin Kihlberg, chefsjurist och hållbarhetschef på Landshypotek Bank, som förklarar vad han ser för problem med förslaget som det nu är utformat.

Läs mer
JAKT OCH VILTVÅRD

Nyfiken på jakt?

Kanske har du en kollega som tagit semester för en veckas älgjakt eller en granne som förberett hunden med långa cykelturer inför jaktsäsongen? I Sverige finns nära 300 000 registrerade jägare, och för många av dem stundar nu höstens älgjakt. Vi tar dig med och beskriver hur svensk älgjakt fungerar.

Läs mer
Tips för skogsägare!

Produktionshöjande skogsåtgärder i sensommar- och hösttider

Simon Edberg, kundansvarig på Landshypotek Bank, tipsar dig som skogsägare om sensommaren och höstens smartaste skötselåtgärder för att höja tillväxten i skogen.

Läs mer
Skog

För att låna ut till skogsägare måste man förstå skog

En livscykel som kan vara över 100 år och ett ojämnt kassaflöde under tiden. Som bank för skogsägare har Landshypotek en förståelse för skogens unika förutsättningar. Möt Per Lindblad, vd, och Emma Zeigler, förtroendevald i föreningen.

Läs mer
Tips för skogsägare

Skogsbilvägar, en framtida investering!

Att bygga och underhålla en skogsbilväg är inte bara värdefullt för skogsskötsel. Det gynnar även friluftslivet. Och när skogsbilvägen väl är byggd kommer du att inse vilken nytta den gör. Anders Nilsson, skogsägande kundansvarig på Landshypoteks, tipsar om de bästa vägvalen.

Läs mer Avverkning av skog
Tips för skogsägare

Värt att tänka på inför säsongens skogsskötsel

Våren är en bra tid att se över vad som kan behöva åtgärdas på din skogsfastighet. Anders Nilsson, kundansvarig på Landshypotek, tipsar om att prioritera insatserna efter när i tiden de behöver göras och att det är hög tid att beställa skogsplantor för årets planteringar och lägga ut röjningsuppdrag så att det hinns med denna säsong.   

Läs mer
Tips & råd

Skogstips i vår- och deklarationstid

Som vanligt när våren nalkas är det en del saker att tänka på för dig som skogsägare. En är att ha koll på eventuella granbarkborreangrepp i din skog. En annan är att planera för plantering och röjning. Och så närmar sig deklarationstider.

Läs mer Gren med barr
Tips för skogsägare

Så kan skogens värde påverkas av stigande inflation och räntehöjningar

Skogen ses som en inflationsskyddad realtillgång som inte korrelerar med börsens svängningar. Därför kan skog vara en god tillgång för att sprida riskerna i dina investeringar. Här beskrivs hur stigande inflation och räntor kan påverka dina skogstillgångar.