Tips och artiklar

Läs mer Röjning i skogen
Skogliga tips

Dags att se över årets röjningsbehov

Hösten är ett bra tillfälle att se över röjningsbehovet i din skog. Att löven faller av förenklar arbetet och svalare väder gör att årstiden lämpar sig väl för röjning. Olle Nylund, kundansvarig på Landshypotek Bank med ett stort skogsintresse, delar med sig av sina bästa säsongtips.

Läs mer Maskin kör längs skogsväg och röjer i diket
Skogstips

Hösten = skördetid i skogen

Hösten är en bra tidpunkt att se över sina marker. Anders Nilsson, kundansvarig på Landshypotek i Östersund, delar med sig av några tips på skogliga åtgärder att tänka lite extra på just nu.

Läs mer Närbild på barrskog i sol
Skogstips

Så kan skogen nyttjas i en osäker tid

Olle Nylund, kundansvarig på Landshypotek, tipsar om vad du som skogsägare kan göra för nyttja din skog i en osäker tid och minska oron för hur likviditeten framöver kommer att bli.

Läs mer Man i orangea kläder sågar i fällt träd i skogen
Debatt

Banken som slåss för skogsbrukaren i EU

När nya EU-krav riskerar att slå undan fötterna för svenska skogsbrukare står Landshypotek Bank upp för sina kunder och bidrar till förståelse för att hantera komplexa regelverk.

Läs mer Porträtt av Martin Kihlberg
Regelverk

Läget i skogsdebatten – bra att känna till som skogsägare!

Landshypotek följer noga debatten kring de nya EU-regelverk som är på väg att tas
fram och kommer att påverka skogsbruket. Martin Kihlberg, bankens chefsjurist och hållbarhetschef, är väl insatt i frågorna och har vid flera tillfällen lyft hur de nya regelverken riskerar att få en negativ påverkan för privata skogsbrukare. Här beskriver han vad som är aktuellt just nu.

Läs mer
Skogstips

Våren är bästa tiden att inventera sin skog

På våren när alla lövträd är på väg att sätta blad är sikten som bäst och motivationen att gå igenom sin skog störst. Anders Nilsson, kundansvarig på Landshypotek Bank med Jämtland som arbetsområde, tipsar om säsongens bästa åtgärder.

Läs mer Flyg foto över barrskog med snö på marken
Skogstips

Påverkar skogsfastighetens storlek finansieringen?

På Landshypotek Bank får vi ibland frågor runt storleken på skogsfastigheten; både utifrån hur den påverkar finansieringen och om fastigheten är för liten att bedriva skogsproduktion på. Vår kundansvariga, Anders Nilsson, reder ut hur banken bedömer återbetalningsförmågan och ser på intäktsmöjligheterna – oberoende av markområdets antal hektar. 

Läs mer Person promenerar i grön skog
Skog

När det blåser i omvärlden står skogen stabilt

Den senaste tidens oro i omvärlden präglar samhället och världsekonomin. Men när bostadspriserna sjunker och börsen skakar står skogen stadigt. Allt fler ser skog som en god långsiktig investering.

Läs mer Blandning av äldre och yngre barrträd i skog
Skogstips

Hur påverkas en skogsfastighet ekonomiskt av barkborreangrepp?

Om en belånad skogsfastighet påverkas av kraftiga barkborreangrepp handlar frågeställningarna som banken tittar på framför allt om två saker; kassaflöde och fastighetsvärde. Landshypoteks  kundansvariga Carl Rådström och Olle Nylund berättar mer.

Läs mer Trädtoppar i kuperad skog
Skogstips

Skillnaden mellan skogens avkastningsvärde och priset för skogsmark har aldrig varit större

Värdeutvecklingen för skogsfastigheter har haft en fantastisk utveckling de senaste decennierna, men virkespriserna inte har korrelerat med den. Skillnaden mellan skogens avkastningsvärde och priset för skogsmark har aldrig varit större, vilket är viktigt att ta hänsyn till när man går i köpartankar.  

Läs mer Porträtt av Martin Kihlberg
Regelverk

Tre frågor till Martin Kihlberg om förslaget på nya regler för skogen

Europaparlamentets förslag på nya regler för skogen vill väl men landar fel i relation till den svenska skogen. Om det blir verklighet är risken att det kommer att bli väldigt svårt att finansiera svenskt skogsbruk. Vi fick en pratstund med Martin Kihlberg, chefsjurist och hållbarhetschef på Landshypotek Bank, som förklarar vad han ser för problem med förslaget som det nu är utformat.

Läs mer Solstrålar i barrskog
JAKT OCH VILTVÅRD

Nyfiken på jakt?

Kanske har du en kollega som tagit semester för en veckas älgjakt eller en granne som förberett hunden med långa cykelturer inför jaktsäsongen? I Sverige finns nära 300 000 registrerade jägare, och för många av dem stundar nu höstens älgjakt. Vi tar dig med och beskriver hur svensk älgjakt fungerar.