
Skogsägare ser möjligheter med den fortsatt goda konjunkturen
Priserna på skogsfastigheter är stabila, räntorna har sjunkit och virket ger fortsatt bra betalt. Därför kan det vara köpläge av skog just nu. En sak att ha koll på är dock vilka effekter de aviserade amerikanske importtullarna kan få på sikt för svensk skogsnäring och svenska skogsägare.
Den goda konjunkturen har hållit i sig ovanligt länge för skogsägarna, vilket har gjort att kassorna stärkts och investeringar, eller tillköp, kunnat göras. Sjunkande räntor bidrar också till att känslan framåt är positiv.
Virkespriserna är fortsatt höga, samtidigt som skogsmarkspriserna har stabiliserats och vänt uppåt. Det innebär att köpare i dagsläget får mycket skog för pengarna och att det i vissa fall går att finansiera en stor del av köpeskillingen för skogsfastigheten med avverkningen. Därför är också skogsfastigheter med mycket slutavverkningsmogen skog mest eftertraktade.
– Det som möjligen kan dämpa utsikterna och viljan att investera är relaterat till den osäkerhet och de risker som finns kring regleringar på EU- och Sverigenivå runt miljön och artskyddet, samt handelspolitiken.
Det menar Agneta Hjellström på Landshypotek som bland annat arbetar med att analysera risker kopplade till de produktionsinriktningar som bankens jord- och skogsbrukande kunder är verksamma inom.
I en nyligen publicerad spaning kring jord- och skogsbrukets utveckling under andra kvartalet har hon även tittat på hur USA:s tilläggstullar kan påverka skogsnäringen framöver. För tillsammans med bland annat skogsbolagen levererar landets privata skogsägare timmer, massaved och flis till den svenska skogsindustrin som sammantaget står för nio procent av landets samlade exportvärde för varor 2024 – där sex procent av den samlade exporten av träprodukter, massa och papper har haft destination USA.
– Trots den osäkerhet som finns kring handelspolitiken och den viktiga exportmarknaden, som också påverkats av en starkare krona, har effekten på efterfrågan och priset på virke hittills varit begränsad. Samtidigt är ovissheten stor kring vilka effekter tullarna kan få på sikt för svensk skogsnäring och svenska skogsägare, menar Agneta.
För tilläggstullarna på tio procent är trävaror undantagna idag, men tullarna för övriga produkter kan försämra konkurrenskraften för svensk skogsindustri och efterfrågan på skogsråvara.
Agneta påpekar att det ändå finns en god fallhöjd då utbudet, såväl nationellt som internationellt, är lågt.
– Efterfrågan är fortsatt god och priserna ligger stabilt på en hög nivå. Det tillfälligt höjda rotavdraget väntas också öka den nationella efterfrågan på trävaror.
Vad ska man tänka på när man ska låna till skog, och vad tittar banken på?
Skog ses ofta som en långsiktig och stabil investering för den som vill bruka och förvalta den. Men att äga skog handlar inte bara om ekonomi utan även om livsstil. Egen skog innebär också tillgång till en fristad där man kan koppla bort vardagen; med möjligheter till jakt, svamp- och bärplockning, eller bara en stunds stillhet och tystnad.
Det gör att det finns många aspekter att beakta när du vill finansiera ditt skogsköp. På landshypotek.se kan du ta del av fler råd och tips inför köpet av en skogsfastighet och hur det kan finansieras.
Lycka till med skogsägandet eller skogsköpet!
Vill du investera i skog?
Som jord- och skogsbrukarnas bank vet vi allt som är värt att veta om skog – och lite till. Tillsammans hjälps vi åt att ta nästa steg, oavsett om du redan har ett stort bestånd eller planerar att köpa skog för första gången.
Låna till skog