Bladgrönt uppåt väggarna

De flesta associerar odling till vidsträckta fält som plöjs och skördas efter årstidens växlingar. Eller till trädgårdslandet hemma. Men en växande trend är stadsnära inomhusodling. Ljusgårda i Tibro är ett av flera nystartade företag som har satsat på så kallad hydroponisk odling där jord ersätts med vatten och näringslösning. Följ med in i de fuktiga odlingsrummen!

Det är inte bara intresset för att odla på nya sätt som ökar utan också intresset för att odla på annorlunda platser. Det odlas både på bredden och höjden, i garage och fabriker. Bland storstadsodlare har det blivit populärt att odla grönsaker utan jord. Tekniken kallas hydroponisk odling – växterna odlas alltså i vatten.

Ljusgårda, som är ett svenskt start-up-företag, har byggt upp en hydroodling i en gammal industrilokal i Tibro. Idén föddes i bastun av några Tibrokillar. En av dem hade sett ett klipp på Youtube om hydroponisk odling och undrade om det verkligen kunde fungera. De bestämde sig för att haka på trenden, som startat i USA, och började testodla hemma i garaget.

– Jag kom in i bilden när det var dags att skala upp odlingen. Ingen av oss hade någon tidigare erfarenhet av att odla men vi såg till att rekrytera medarbetare med gröna fingrar, berättar Andreas Wilhelmsson, som tidigare jobbat inom IT-branschen men nu är vd för Ljusgårda.

Andreas Wilhelmsson

Andreas Wilhelmsson

Fördelen med hydroponisk inomhusodling är att den inte är beroende av väder och vind och inte heller kräver stora landytor eller enorma mängder vatten. Odlingen sker i och för sig i vatten, men det cirkulerar och återanvänds. Det gör att det går att odla grönsaker och kryddor med hög kvalitet året om.

– I Sverige importeras nästan 80 procent av allt frukt och grönt. Vissa delar av året finns det svensk sallad och örter så att det räcker ute i handeln, men under vintern ökar importen. 

Vi vill förse Sverige med svenska grönsaker året om. Det finns både miljömässiga och smakmässiga vinster med det. Dessutom ligger det i den nationella strategin att vi ska bli mer självförsörjande.

Ljusgårda levererar sedan några månader tillbaka pinfärsk ruccola till butiker i närområdet. Tanken är att även bygga ut sortimentet med machesallad och mixsallad.

– Vi kan odla allt som växer på stjälk, men som inte är för tungt. Just nu testodlar vi jordgubbar i vårt labb.

Växer i vertikala torn

Hos Ljusgårda styrs allt som är viktigt för odlingen via surfplattor, som till exempel ljus, näring, vattenmängd, vind, luftfuktighet och temperatur.

– Växterna odlas i en sluten och optimal miljö, vilket gör att vi inte behöver använda några bekämpningsmedel. Däremot kräver odlingen stora mängder el. Vi använder hundra procent förnyelsebar el och är den enda inomhusodling som blivit klimatcertifierad av Svenskt Sigill, säger Andreas stolt.

Hur går då odlingen till? Jo, fröna sätts i poddar, som är något större än en vinkork i storlek. De första två dagarna får de stå i ett mörkt, fuktigt rum medan fröna spricker, därefter flyttas de blivande plantorna till ett frörum där de får växa sig några centimeter höga. Efter det sätts de i minibassänger där rötterna får växa sig långa under vatten och åtta dagar senare förflyttas de till slutstationen – tornrummet där de växer vidare i vertikala torn gjorda av fyrkantiga plastbehållare med öppning på längden. Värmen i odlingsrummen kommer från LED-lamporna på 600 Watt vardera, som står för belysningen.

– Varje torn utgör en egen zon och bevattnas med vatten som cirkulerar och renas efter varje användning. I och med det är risken att få in ohyra väldigt liten, skulle det hända är det bara ett torn som blir drabbat, inte hela skörden.

Odling på väggen

Skördas samma dag

Efter två veckor i tornrummet är ruccolan redo att skördas. Varje planta ger fem skördar. I dagsläget levererar Ljusgårda cirka 2 000 förpackningar ruccola i veckan till några butiker i närheten. Och man räknar med att skörden kommer öka med 50 till 100 procent per månad. Om två år tror Ljusgårda att skörden kan uppgå till 1 000 ton om året.

– Vi var inte alls beredda på att det skulle vara en sådan stor efterfrågan. De butiker vi levererar ruccola till har tredubblat sin försäljning. Så i stället för att utöka till fler butiker har vi fått leverera mer till de befintliga. Jag tror det beror på att konsumenterna vill ha svenskt på tallriken. Och det är en stor smakskillnad. Den italienska ruccolan besprutas, kyls inför transporten för att sedan tvättas och packas i Sverige. Vi skördar för hand och levererar till butik några timmar senare.

Publicerad i Landshypotek Banks magasin Ett rikare liv: mar 2019

Så gör du för att odla hydroponiskt hemma

Att odla i vatten har många vinster. Du kan plantera växterna tätare då de inte utvecklar ett lika stort rotsystem som när du odlar i jord. Du kan skörda året runt och får också större skördar i och med att växterna får vatten och näring regelbundet. Det som är enklast att odla i vatten är olika sorters sallad, men även örter som basilika, persilja och dill. Fröna ska först förodlas i rotningskuber. När växten har blivit några centimeter hög är det dags att flytta över den över till ett hydroponiskt system. Det finns ett antal olika att välja på för hemmaodlaren.

För att växterna ska trivas krävs att de förutom vatten får en lagom dos näring och tillräckligt med ljus. Från sådd till skörd tar det cirka tre veckor och du brukar kunna skörda under flera månader. Vill du veta mer? Läs boken Hydroponisk odling - Köksträdgård utan jord som är en bra guide för hemmaodlaren.

Relaterade artiklar

Läs mer

Kål - en mångsidig råvara

Läs mer
Läs mer

Värmländsk algbonde med gröna fingrar

Läs mer
Läs mer

Så enkelt gör du ost hemma

Läs mer