Tips och artiklar

Läs mer Vildsvin i skogen
Vilt

7 fakta om viltkött

I Sverige har vi genom god viltvård, regelstyrd jakttradition och stor kunskap möjlighet att äta  bra viltkött. Faktum är att vi ofta bedöms vara bäst i världen sett till vår förmåga att ta tillvara på viltkött. Vi har här samlat sju fakta, om just råvaran viltkött.

Läs mer Två män i bassäng för landsbaserad fiskodling
Fisk och skaldjur

Sjömat – livsmedel som växer både till sjöss och på land

Fisk och skaldjur, eller sjömat som det gemensamma namnet för livsmedel från vatten är, utgör en stor del av människans livsmedelskonsumtion. Sedan 1960-talet har den totala konsumtionen fördubblats globalt. Samtidigt är varannan fisk som äts odlad. Efterfrågan har ökat samtidigt som de vilda bestånden stundom varit överfiskade. Akvakultur är ett sätt att möta den ökade efterfrågan.

Läs mer
Råvaror

Potatis - oavsett högtid eller vardag

Oavsett vilken årstid vi befinner oss i eller vilken högtid som firas så finns det en råvara som har lyckats nästla sig in för att utgöra en central del av våra tallrikar. Följ med på en djupdykning och lär dig mer om den älskade svenska potatisen.

Läs mer
Odling

Svenska råvaror i säsong under hösten

Att äta efter säsong är inte bara smart. Det är också ekonomiskt och bra för miljön. Dessutom smakar frukt och grönt som allra bäst när de är färska. Vi tipsar om några av alla de svenska råvaror som du framförallt kan njuta av nu under hösten.

Läs mer Närbild på skål med kantareller
I svampskogen

Knepen för att hitta nya svampställen

Att fråga någon om deras bästa svampställe är ofta en känslig fråga. Vi har därför här samlat några goda råd och knep för att du ska hitta ditt bästa svampställe i höst.

Läs mer
Grönsaksproduktion

Naturliga förutsättningar för svensk grönsaksodling

Har du koll på hur grönsaksodlingen i Sverige ser ut? Vi har listat några fakta om hur den ser ut och som du kan dela med en vän nästa gång du njuter av just dina favoritråvaror.

Läs mer
Odling

5 smarta odlingstips: Så lyckas du med din morotsodling

Morötter är en populär grönsak att både odla och äta. Här är fem tips för att lyckas odla dem hemma.

Läs mer
Svenska råvaror

6 saker du kanske inte visste om svensk äggproduktion

Visste du att svensken i genomsnitt äter ungefär ett ägg varannan dag eller att Sverige är nästintill helt självförsörjande på ägg? Vi har samlat fler äggfakta att briljera med runt påskboordet.

Till artikeln
Svenska råvaror

8 fakta om svensk mjölkproduktion

Hur många mjölkkor finns det i Sverige? Är det någon skillnad på olika typer av kor? Hur stor självförsörjningsgrad har Sverige på mjölk? Det är tre av alla frågor som får svar, när vi berättar mer om svensk mjölkproduktion.

Läs mer
Odling

Lär dig allt om den svenska pepparroten - vårens första primör

Vårens första primör är rik på c-vitaminer, sägs lindra feber och högt blodtryck – och har antibakteriella egenskaper.

Läs mer
Lantbrukspanelen

Hur mycket bryr vi oss om svensk matproduktion?

De behövs ett större engagemang för svensk livsmedelsproduktion. Det menar ett 100-tal större lantbruksföretagare som ingår i vår Lantbrukspanel.

Läs mer
Spannmålsskolan

Lär dig mer om spannmålsodling

Vete, korn, havre och råg. Har du koll på våra vanligaste spannmålssorter?