Läs mer Äggproduktion. Hand lyfter upp ett ägg från rullbandet.
Svenska råvaror

6 saker du kanske inte visste om svensk äggproduktion

Visste du att svensken i genomsnitt äter ungefär ett ägg varannan dag eller att Sverige är nästintill helt självförsörjande på ägg? Vi har samlat fler äggfakta att briljera med runt påskboordet.

Läs mer Närbild på skål med kantareller
I svampskogen

Fem knep för att hitta nya svampställen

Att fråga någon om deras bästa svampställe är ofta en känslig fråga. Vi har därför här samlat några goda råd och knep för att du ska hitta ditt bästa svampställe i höst.

Läs mer
Mjölk

7 anledningar att välja svensk mjölk

Mjölk är både gott och innehåller en rad nyttigheter som protein, mineraler och vitaminer. Men det finns fler anledningar att dricka mjölk eller äta mejeriprodukter från Sverige. Här har vi sammanfattat sju av dem.

Läs mer
SVENSKA LIVSMEDEL

Det bästa argumentet för att välja svensk mat kan vara att den just är svensk

En stabil svensk livsmedelsproduktion är viktig för Sveriges försörjningsförmåga och vår krisberedskap. Men visste du att endast hälften av den mat vi äter har svenskt ursprung? Vi tittar närmare på hur förutsättningarna ser ut för att producera mer livsmedel och bjuder på några argument för varför vi borde bli bättre på att välja svenskproducerat.

Läs mer
Svenska råvaror

Därför ska du välja svensk gris

Julen väntar runt hörnet och för många är julskinkan en självklarhet på julbordet. Kanske har även du märkt av att den i år är dyrare än någonsin, fast är den verkligen det egentligen? Det finns många värden som inte syns för blotta ögat som är väl värda att betala lite extra för.

Läs mer
Svensk matproduktion

30 anledningar att välja svenska livsmedel till matbordet

Att de goda anledningarna att välja svenskproducerade råvaror och livsmedel är många vet du säkert redan. Här har vi samlat 30 anledningar att lyfta runt matbordet, på arbetsplatsen, i skolan eller med din lokala handlare. 

Läs mer
Svenska råvaror

Lär dig mer om jordgubbsodling i Sverige

Nästan 5 000 fotbollsplaner odlingsmark, C-vitaminbomber och extra smakrika bär. Ja, det finns mycket att veta om svenska jordgubbar och så här i midsommartid har vi samlat några lättsmälta fakta om det älskade bäret.

Läs mer Vildsvin i skogen
Vilt

7 fakta om viltkött

I Sverige har vi genom god viltvård, regelstyrd jakttradition och stor kunskap möjlighet att äta  bra viltkött. Faktum är att vi ofta bedöms vara bäst i världen sett till vår förmåga att ta tillvara på viltkött. Vi har här samlat sju fakta, om just råvaran viltkött.

Läs mer Två män i bassäng för landsbaserad fiskodling
Fisk och skaldjur

Sjömat – livsmedel som växer både till sjöss och på land

Fisk och skaldjur, eller sjömat som det gemensamma namnet för livsmedel från vatten är, utgör en stor del av människans livsmedelskonsumtion. Sedan 1960-talet har den totala konsumtionen fördubblats globalt. Samtidigt är varannan fisk som äts odlad. Vi dyker ner i var sjömaten kommer från.

Läs mer
Råvaror

Potatis - oavsett högtid eller vardag

Oavsett vilken årstid vi befinner oss i eller vilken högtid som firas så finns det en råvara som har lyckats nästla sig in för att utgöra en central del av våra tallrikar. Följ med på en djupdykning och lär dig mer om den älskade svenska potatisen.

Läs mer
Odling

Svenska råvaror i säsong under hösten

Att äta efter säsong är inte bara smart. Det är också ekonomiskt och bra för miljön. Dessutom smakar frukt och grönt som allra bäst när de är färska. Vi tipsar om några av alla de svenska råvaror som du framförallt kan njuta av nu under hösten.

Läs mer
Grönsaksproduktion

Naturliga förutsättningar för svensk grönsaksodling

Har du koll på hur grönsaksodlingen i Sverige ser ut? Vi har listat några fakta om hur den ser ut och som du kan dela med en vän nästa gång du njuter av just dina favoritråvaror.