Tips och artiklar

Läs mer
Odling

5 smarta odlingstips: Så lyckas du med din morotsodling

Morötter är en populär grönsak att både odla och äta. Här är fem tips för att lyckas odla dem hemma.

Läs mer
Svenska råvaror

6 saker du kanske inte visste om svensk äggproduktion

Visste du att svensken i genomsnitt äter ungefär ett ägg varannan dag eller att Sverige är nästintill helt självförsörjande på ägg? Vi har samlat fler äggfakta att briljera med runt påskboordet.

Till artikeln
Svenska råvaror

8 fakta om svensk mjölkproduktion

Hur många mjölkkor finns det i Sverige? Är det någon skillnad på olika typer av kor? Hur stor självförsörjningsgrad har Sverige på mjölk? Det är tre av alla frågor som får svar, när vi berättar mer om svensk mjölkproduktion.

Läs mer
Odling

Lär dig allt om den svenska pepparroten - vårens första primör

Vårens första primör är rik på c-vitaminer, sägs lindra feber och högt blodtryck – och har antibakteriella egenskaper.

Läs mer
Lantbrukspanelen

Hur mycket bryr vi oss om svensk matproduktion?

De behövs ett större engagemang för svensk livsmedelsproduktion. Det menar ett 100-tal större lantbruksföretagare som ingår i vår Lantbrukspanel.

Läs mer
Spannmålsskola

Få koll på spannmål

Vete, korn, havre och råg. Har du koll på våra vanligaste spannmålssorter?

Läs mer
Reportage

Kål - en mångsidig råvara

Kål - inte längre tråkig fattigmansmat utan nyttigt gourmetkäk. Men hur gör man där hemma för att det ska bli mer än bara kåldolmar och pizzasallad?

Läs mer
Reportage

Följ med på safari i äppellunden

Äppelträden står som på parad i långa led och visar stolt upp sina mörkröda frukter. Det är dags för äppelsafari på Rudenstams Bär & Frukt i Skärstadalen utmed Vätterns östra sluttningar.

Läs mer
Ostskola

Så enkelt gör du ost hemma

Att göra egen ost hemma är inte särskilt svårt, så länge du satsar på rätt typ av ost. Färskost är enklast att lyckas med, men lagrad färskost bör du undvika helt.

Läs mer
Reportage

Värmländsk algbonde med gröna fingrar

Efter att ha provodlat alger hemma i lägenheten köpte Ebba Olsson en gammal forskningsstation i Värmland. I dag odlar hon spirulina i stora bubblande bassänger och sätter den gröna algen på den svenska matkartan.

Läs mer
Trendspaning

Sätt svensk smak på tallriken

Under lång tid inspirerades vår matlagning av det franska köket, därefter stormade asiatiska och italienska influenser in i våra kök. Men nu har trenden vänt och våra svenska smaker har fått en renässans.

Läs mer
Reportage

Bladgrönt uppåt väggarna

Ljusgårda i Tibro är ett av flera nystartade företag som har satsat på så kallad hydroponisk odling där jord ersätts med vatten och näringslösning. Följ med in i de fuktiga odlingsrummen!