Följ med på safari i äppellunden

Äppelträden står som på parad i långa led och visar stolt upp sina mörkröda frukter. Det är dags för äppelsafari på Rudenstams Bär & Frukt i Skärstadalen utmed Vätterns östra sluttningar.

Säg äppelträd och bilden av ett gammalt knotigt träd med en stor lummig krona dyker genast upp i huvudet. Men så ser det inte ut längre. Dagens äppelträd kan närmast jämföras med vinrankor där de står i långa raka led likt en allé. 

Det kallas för spaljéodling, berättar Sören Rudenstam som ska guida oss runt i dag. Han driver Rudenstams Bär & Frukt tillsammans med sin bror Staffan och deras respektive söner David och Jonas. Att binda upp träden med bambukäppar ger både bättre kvalitet och gör det lättare att plocka och sköta odlingen.

En tur med traktor

Vi är ett tiotal personer som sitter rygg mot rygg på träbänkar på vagnen som med hjälp av en traktor tar oss runt mellan odlingarna. Det är varmt ute, solen lyser och doften av äpple finns överallt. Med jämna mellanrum glimtar gula, orange eller röda blommor till mellan äppelkvistarna. Det är så kallade pollineringsträd, paradisäpplen som är goda att göra gelé på.

Färden går förbi päronodlingen och vi stannar till uppe på höjden. Långt därnere glimmar Vättern och det var på den sluttningen närmast vattnet som allt började en gång i tiden när de första äppelodlingarna planterades.

– Farfar satte vårt första träd 1942. Eftersom gränserna var stängda på grund av kriget fick de bra betalt för sin skörd och fruktplanteringarna började sakta krypa uppåt i dalsänkan, säger Sören.  Många såg dem som lite tokiga - det var ett stort steg att plantera fruktträd på åkermark – men i dag är vi nästan bara fruktodlare här i dalen.

Traktor

Kontrollerad frukt

Vi hoppar av vagnen och safarin fortsätter till fots in i sorteringshallen, där det står stora trälårar med äpplen som väntar på att bli must. Sören tar upp ett äpple och visar på en skåra i skalet – det är en frostskada. Som odlare gillar han inte frost och hagel eftersom det förstör skörden.

Innan ett äpple får säljas i butik måste det storlekssorteras och det får bara skilja högst fem millimeter mellan dem. På ett löpande band inne i sorteringsrummet rullar äpple efter äpple fram för att automatiskt sorteras in i rätt fack där personalen sedan gör ytterligare ett urval. Endast de finaste äpplena går vidare till försäljning, resten blir till must.

– Det ligger mycket arbete bakom innan de når butiken, säger Sören. Kontrollanterna kan analysera ett äpple från blomning till färdig frukt så det går inte att fuska.

I ett rum längre in pågår paketeringen av fruktkorgar. Varje vecka levererar Rudenstams ett par tusen korgar till arbetsplatser runtomkring.

– De innehåller vår egen frukt så långt som möjligt och sedan kompletterar vi med bananer, citrus, vindruvor och så vidare. Vi följer årstiderna för att få ett så gott sortiment som möjligt. Det är viktigt att välja rätt sort vid rätt tid, framför allt äpplen. Du ska känna när du biter i det att det här var riktigt gott!

Sören Rudenstam

Fler ben för företagaren

Skördesäsongen börjar i slutet av augusti och pågår fram till mitten av oktober. Förutom 12 olika äppelsorter odlar Rudenstams också päron, plommon, svarta och vita vinbär och inte minst jordgubbar som odlas i växthus. De första gubbarna säljs redan i maj och det brukar bli ett par skördar om året.

Som egen företagare gäller det att ständigt hitta fler ben att stå på. Inne i gårdsbutiken som öppnade 2008 är det full ruljangs. Hyllor och bord dignar av lokala produkter som får snålvattnet att rinna till i mungiporna. Här finns allt från nyskördade äpplen till grönsaker, ägg, choklad, korv, ost och fårskinn. Och självklart gårdens egna drycker. På en trätunna står det fullt med flaskor att avsmaka – must och cider gjorda på äpplen och nektar, saft och mousserande dryck av svarta och vita vinbär.

– Sedan ett år tillbaka har vi också ett eget gårdsmusteri där vi gör hantverksmust, säger Sören. Istället för att blanda olika sorters äpplen använder vi oss enbart av en sort vilket gör stor skillnad både i smak och färg. Tanken är att i takt med att de olika äppelsorterna kommer in i butiken ska de även finnas att köpa som must.

Det senaste tillskottet i verksamheten är caféet som öppnade i anslutning till butiken i oktober. Fullproppade med kunskap är det nu dags att avsluta dagen med en bit hemgjord äpplekaka och ett glas äppelmust.

– Intresset för det vi sysslar med har ökat enormt de senaste fem åren, vilket har gjort att det blivit mycket roligare att producera eftersom folk är så intresserade, säger Sören. Ju mer du kan berätta om varan desto mer intressant blir den att köpa. Vårt mål är att folk ska komma hit och veckohandla, kanske ta en fika i caféet och njuta av en stunds lugn och ro. Det är många som värdesätter att kunna få svenska äpplen året om och det är det vi kommer att överleva på. 

Reportaget är publicerat i Landshypotek Banks magasin Ett rikare liv: jun 2017

Hemligheten bakom äpplen året om

Numera finns det goda svenska äpplen att köpa året om i butikerna. Hemligheten är speciella lager med sänkt syrehalt i luften ("kontrollerad atmosfär", förkortat CA eller ULO, Ultra Low Oxygen). Här samlas äpplena i stora trälårar som sedan staplas på varandra och när lagret är fullt stängs dörren och syrehalten sänks till 1,5 procent. Det gör att mognadsprocessen stannar av. Tack vare dessa lager behöver man inte längre sälja ut hela skörden före jul, som tidigare varit regel.

Äpplen