Vy över ett fält och blå himmel

Mot 2030 – fem skördar kvar

2030 är ett årtal i fokus för att nå en mer hållbar värld. En grundförutsättning för att nå dit är att vi har tillgång till bra mat, vilket vi alla är med och styr genom våra val – i så väl vardag som matbutik.

Varför gör en bank en rapport om mat?

Vi på Landshypotek har finansierat Sveriges lantbrukare i snart 200 år och har därmed rötterna i landets lantbruk. Vi tycker det är viktigt att bruka naturens resurser på ett långsiktigt bra sätt och vill öka medvetenheten om hur våra val påverkar utvecklingen. I tre rapporter under våren kommer vi att djupdyka i frågor som rör mat, matproduktion och hur händelser i vår omvärld påverkar förutsättningarna att producera och konsumera mat.

Vi hoppas att detta kan bidra till en ökad förståelse kring hur en sund och hållbar matproduktion kan se ut, och ge dig som konsument verktyg för att göra aktiva val.

Ta del av rapporterna som pdf

Varför ska vi producera mer mat?

Vi blir fler och fler människor på jorden. Fler tar sig ur fattigdom vilket också ändrar våra levnadsval och matpreferenser. Att vi kan producera mat är något som är helt nödvändigt för att vårt samhälle ska fungera. I såväl vanlig tid som under kris och krig.

Klimatförändringarna och förlust av biologisk mångfald och andra ekosystemtjänster är några av våra mest kritiska och globala risker. Matproduktionen har en stor påverkan på de båda. Men, vi får inte glömma bort att produktionen av mat i sin grund handlar om att använda naturliga och biologiska processer – där fotosyntesen utgör grunden. Här finns det stora potentialer att utforska även ur ett klimatperspektiv.

Vi vet att klimatförändringarna kommer med ett mer extremt väder. Samtidigt kommer troligtvis Sverige att få bättre förutsättningar i ett förändrat klimat, jämfört med andra platser. Så när andra platser drabbas hårt av klimatförändringar har vi i Sverige ett ansvar att producera mer mat. ​

Ungefär varannan tugga som äts i Sverige är svenskproducerad, resten är importerad. Kan vi producera mer mat? Det kan vi.

Malin Svedberg
Malin Svedberg Hållbarhetsspecialist
Malin Brättemark
Är mat dyrt?

Väljer svenskt i affären

– Jag tillhör den konsumentskara som inte tycker maten är dyr eftersom bra råvaror erbjuder inte bara en måltid utan även öppna landskap, biologisk mångfald och arbetstillfällen. En måltid som tillverkas av rena bra råvaror är näringsrik, mättande och prisvärd. För mig är det självklart att välja svenskt för vårt lands bästa.

Malin Brättemark
Lantbrukare

Ulf Mazur
Är mat dyrt?

Vill ha mer transparens

– Sverige är delat. Ja, för 1/4  av hushållen så innebär ökade matkostnader med 25 procent att man har behövt låna eller ta av sparkapital för att köpa mat senaste 6 månaderna. Jag hade önskat mer transparens mellan butiker, men också att man som konsument förstår vart pengarna tar vägen i hela kedjan, "från jord till bord”.

Ulf Mazur
VD Matpriskollen

Matkostnadsparadoxen

De senaste åren av högre inflation, turbulent omvärld och höjda produktionskostnader har fått det mesta att bli dyrare, så även maten. I rapporten ”Fakta om maten: Är maten dyr i Sverige?” (Svensk dagligvaruhandel, 2024) framgår det att svensk mat har blivit dyrare, men samma trend syns i hela EU. Om vi jämför oss med våra närmsta grannar i Norden har den svenska prisnivån faktiskt varit lägst.

Oavsett så bidrar inflation till att konsumentens plånbok ”krymper”, köpkraften är negativ och pengarna räcker helt enkelt till mindre. Samtidigt visar rapporten ”Fakta om maten: Större kaka, men mindre bit” (Svensk dagligvaruhandel, 2024) att svenskarnas köpkraft de senaste åren har ökat men att en allt mindre andel av sin totala konsumtion läggs på livsmedel. 

Vi lägger allt mindre pengar på mat

I början av 1900-talet uppgick livsmedelsutgifterna (inkl. alkoholfria drycker) för ett svenskt hushåll till 44 % av de totala inkomsterna. 1952 var samma siffra 33 %, 1980 på 20 % och idag lägger vi inte mer än 13 % av våra inkomster på livsmedel. Så ja mat har blivit dyrare, men mat är egentligen inte dyrt om vi sätter det i perspektiv till annat vi betalar för. Diagram som visar hur stor andel av vår inkomst vi lägger på mat. Staplarna visar: Början av 1900-talet: 44%, 1952: 33%, 1980: 20%, idag: 13%.

 

Länk Ett fält med gula lökar som ligger i rader
Mat och klimat

Hur ser framtiden ut för den svenska matproduktionen?

All konsumtion påverkar klimatet och maten är inget undantag. Många platser runt om i världen upplever redan idag större variationer i väder vilket påverkar möjligheten att producera mat. 

Länk En man står i ett rapsfält
Intervju

”Vi förvaltar ett stort kolförråd och jobbar hårt för att öka inlagringen”​

Vi tog ett samtal med Carl Gudmundsson, som är en av Sveriges växtodlare och vd på Kryger för att prata om hans syn på matproduktion, klimatutmaningarna och framtiden.

Länk Rotfrukter och grönsaker uppskurna på ett bord
Bli svinnsmart

9 tips för att minska matsvinnet i ditt hem

Genom att minska matsvinnet kan vi både spara pengar, bevara resurser och bidra till en mer hållbar framtid. Här är några praktiska tips för att minska matsvinnet i ditt hem.