På lördag går startskottet för årets viktigaste medlemsträffar – regionmötena!

Landshypoteks styrka på marknaden är den naturliga kopplingen till de gröna näringarna och närheten till de närmare 35 500 medlemmarna som är engagerade i att bo och driva verksamhet med en lantbruksenhet som grund. På lördag 25 mars inleds regionmötesveckan som pågår till och med 30 mars på elva orter runt om i landet. Här delas både information om utvecklingen i och runt Landshypotek, samt känslan och läget såväl nationellt som regionalt – och så röstas det i föreningsdemokratisk anda.

Till de elva regionmötena, från Umeå i norr till Höör i Skåne, har alla Landshypoteks medlemmar bjudits in för att samlas kring frågor som vi har gemensamt; om hur förutsättningarna för lantbruket och landsbygderna ser ut, liksom möjligheterna att finansiera verksamheter och andra investeringar på gårdar runt om i landet.

Tillfället att nätverka är också ett stort mervärde i sig. För tillsammans är vi starka och det finns så mycket uppbyggd kunskap och erfarenhet att dela oss emellan.

På regionmötena kommer vi även att prata mer om läget i Landshypotek och de gröna näringarna i stort samt summera 2022 och blicka framåt. Den föreslagna rekordstora utdelningen som klubbas på föreningsstämman 20 april kommer också att presenteras här. 

  – I tider av ovisshet är en tät dialog oss Landshypotekare emellan värdefullare än någonsin. Jag ser fram emot många givande samtal mellan våra medlemmar, föreningens regionala styrelseledamöter och bankens representanter som kommer att vara på plats, säger föreningens ordförande Per-Olof Hilmér som själv planerar att medverka på tre stycken av dem.

Valen i föreningen är en symbol och yttersta beviset för medlemmarnas inflytande

Att intresset för Landshypotek är stort märks även i att fler vill engagera sig som förtroendevalda. Till regionmötena föreslås sex nya ledamöter och två nya ordföranden väljas in i regionstyrelserna, som, tillsammans med de omvalda i respektive regionstyrelse, representerar medlemmarna i Landshypotek Ekonomisk Förening. De har alla mycket erfarenheter att bidra med i vårt nätverk; både som egenföretagare inom jord och skog och från andra uppdrag. En kort presentation av dem alla presenteras på hemsidan efter regionmötenas genomförande.

Datum och tider för samtliga regionmöten:

Lördag 25 mars

  • Region Småland m.fl provinser, startar kl. 10.00 på Hotell Tylösand
  • Region Mälarprovinserna, startar kl. 11.30 i Skokloster

Måndag 27 mars

  • Region Gotland, startar kl. 17.30 på Suderbys Herrgård

Tisdag 28 mars

  • Region Väst, startar på plats kl. 14.00 i Vara Konserthus och digitalt kl. 14.30
  • Region Gävle-Dala, startar kl. 16.00 på Järvzoo
  • Region Norr, startar kl. 17.00 på Scandic Syd i Umeå
  • Region Skåne, startar kl. 18.00 på Elisefarms Golf Club i Höör

Onsdag 29 mars

  • Region Östgöta, startar kl. 15.15 på Collegium i Linköping
  • Region Mitt, startar kl. 17.00 i Friluftsbyn Docksta
  • Region Örebro, startar kl. 17.00 i Frimis salonger

Torsdag 30 mars

  • Region Wermland, startar kl. 17.30 på Kristinehamn Conference Center 

Om Landshypotek Ekonomisk Förening

Landshypotek Ekonomisk Förening har runt 35 500 medlemmar som har bottenlån till jord och skog och gårdsboende i Landshypotek Bank och tillsammans äger banken. Föreningen främsta uppgift är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen och gör det framför allt genom att äga Landshypotek Bank. Den ekonomiska föreningen har sin bakgrund i hypoteksföreningarna som bildades i Skåne redan 1836 och sedan växte fram runt om i landet för att säkra kreditgivningen till det växande jord- och skogsbruket. Dess ursprungliga idé har överlevt toppar och dalar i ekonomin och näringarna i snart 200 år, men ständigt varit en central del av lantbrukets utveckling.

Den regionala indelningen, som föreningen fortfarande använder sig av, grundar sig i stort på den som 1800-talets fristående hypoteksföreningar etablerade. Dagens Landshypotek Ekonomisk Förening bildades 1995 då hypoteksföreningarna gick samman. För den operativa verksamheten bildades ett aktiebolag, Landshypotek AB. Det var en innovation i svensk finanshistoria och möjliggjordes genom en förändring av lagstiftningen där kooperativ verksamhet nu kunde bedrivas i helägda dotterbolag. Landshypotek AB blev 2013 Landshypotek Bank AB. Föreningen blev därmed ägare av en bank. Bärande i verksamheten är att överskottet går tillbaka till medlemmarna i Landshypotek Ekonomisk Förening och därmed till utvecklingen av det svenska jord- och skogsbruket och levande landsbygder.