Vy över åkrar i Östergötland

2023 års hållbarhetsrapport är här, vad säger den och vad tar vi med oss in i 2024?

På Landshypotek är hållbarhet integrerat i själva affärsmodellen och den kooperativa ägarformen säkerställer och ställer krav på långsiktighet, engagemang och medansvar för att driva och utveckla banken. Tillsammans med årsredovisningen publiceras även hållbarhetsrapporten som redogör för hur vi arbetar med och ser på hållbarhet. För oss på Landshypotek handlar det om allt ifrån en sund och hållbar kreditgivning, riskmedvetenhet och ansvarsfull upplåning till etiskt agerade, medarbetarkultur och arbetsvillkor.

Hållbarhet är ett brett område som involverar och påverkar många delar av verksamheten. Martin Kihlberg, hållbarhetschef på Landshypotek Bank, beskriver vad som har varit kännetecknade för bankens hållbarhetsarbete under 2023 och vad som kommer att ha särskilt fokus under 2024. 

Hållbarhet, vad är det för oss på Landshypotek Bank?

  – Hållbarhet är verkligen allt. Men någonstans kokar det ner i förståelsen för att vi som verksamhet på olika sätt påverkar vår omvärld – planeten, ekosystem, människor och samhället i stort. Och med den förståelsen kommer ett ansvar att minska våra negativa avtryck och öka vår positiva påverkan. 

Vilka har de stora aktiviteterna inom hållbarhetsområdet varit under 2023?

  – Något som vi har lagt mycket tid och tankekraft på under året har varit att analysera bankens finansierade utsläpp. Vi har kartlagt vilken påverkan vår utlåningsportfölj har på klimatet för att öka förståelsen för hur det ser ut idag, bankens ”baseline”, och var de stora utsläppen (och upptagen) kommer ifrån. De första beräkningarna visar att bankens utlåningsportfölj faktiskt har ett positivt avtryck. Med den här analysen i ryggen är det nu enklare för oss att sätta upp mer konkreta mål och aktiviteter för att tillsammans med våra kunder minska påverkan på klimatet, utan att minska produktionen av livsmedel och skoglig råvara.

  – Under året har vi också fortsatt arbetet med implementeringen av FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet som vi skrev under 2022. Arbetet med att förbereda oss på de nya hållbarhetsrapporteringskraven som följer av CSRD har också påbörjats. Här är vi glada att ligga något efter våra kollegor på storbankerna som ska påbörja rapporteringen redan till årsredovisningen 2024. Som en något mindre bankaktör börjar vi rapportera först om två år. Med det sagt så är det ett stort jobb som ligger framför oss under 2024 och 2025 för att göra oss redo. 

Är det något annat du som hållbarhetschef särskilt tar med dig från 2023?

  – Under våren gjorde vi en refinansiering av bankens första gröna säkerställda obligation med en volym på sex miljarder kronor. Intresset på marknaden var väldigt stort, vilket var fantastiskt kul att se. Det visar både att det finns ett fortsatt stort intresse för gröna format och att våra obligationer, som i sin helhet finansierar ett hållbart skogsbruk, efterfrågas i stor utsträckning. Jag tror till och med att vi kan ha satt rekord i så kallat ”greenium”, det vill säga den rabatt vi fick för det gröna formatet jämfört med vanliga obligationer. 

Vad kommer att vara i fokus under 2024?

  – För oss i hållbarhetsteamet specifikt fortsätter arbetet med CSRD där vi först och främst fokuserar på den dubbla väsentlighetsanalys som lägger grunden framåt. Det är ett arbete som kommer att involvera många medarbetare i banken, men även externa parter för att säkerställa att vi prioriterar rätt områden där vi har en stor påverkan, men också finansiella risker och möjligheter. Det ska bli spännande att se vad vi landar i. Vi kommer även att göra en ny analys av klimatrelaterade risker i vår utlåningsportfölj tillsammans med SMHI. Det är verkligen tydligt att hållbarhetsfrågorna numera tar allt mer mark och präglar bankernas riskhantering på ett helt nytt sätt jämfört med för bara några år sedan.

 

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete?

Ta del av Landshypotek Banks Hållbarhetsrapport 2023 (pdf) och filmen där Martin Kihlberg och hans kollegor i hållbarhetsteamet, Joshua Prentice och Malin Svedberg, berättar om vad som präglat året och händer framöver inom hållbarhetsområdet.