Landshypotek släpper rapport om synen på mat
Landshypotek Bank släpper del 3 i rapportserien “Mot 2030 – fem skördar kvar”. I rapporten djupdyker vi frågan om varför vi äter som vi gör, vår relation till mat och måltidens roll i våra liv.
I tre rapporter under året har Landshypotek sammanställt fakta och perspektiv på frågor som rör mat, matproduktion och hur händelser i vår omvärld påverkar våra förutsättningar att producera och konsumera mat.
I den tredje och sista rapporten ligger fokus på vår syn på mat.
– Jämfört med hur det har sett ut historiskt har vi som lever i Sverige idag ett ganska skevt förhållningssätt till mat. Vi tar för givet att vi kan äta vad vi vill och att det vi vill äta alltid finns tillgängligt i affären. Att äta färska jordgubbar under vinterhalvåret och att laga fredagsmiddagen på en enstaka styckningsdetalj är vardag för många, säger Malin Svedberg, agronom och hållbarhetsspecialist på Landshypotek Bank.
Vi inleder rapporten med en historisk tillbakablick för att förstå vår syn på maten och vilken roll den spelar för oss i vår vardag och våra liv. Vi möter en bonde som har lyckats minska sitt svinn så att det är näst intill obefintligt, träffar en måltidsforskare som berättar om måltidens roll i våra liv, och pratar med en omvärldsbevakare som ger oss spaningar om vad som kommer prägla vår syn på mat i framtiden.
När rapportserien inleddes var det fem skördar kvar till 2030, ett årtal som står i fokus för omfattande ansträngningar att nå en mer hållbar värld, med bakgrund i Agenda 2030 och de globala mål FN:s medlemsländer tagit fram och ställt sig bakom. När Landshypotek nu släpper den tredje och sista rapporten är det fyra skördar kvar till 2030.
– I de här rapporterna har vi försökt uppmärksamma hur valen vi gör i vår vardag påverkar oss människor, matproduktionen och samhället. Genom att göra medvetna val, inte minst i matbutiken, kan vi alla vara med och påverka vår gemensamma framtid. Jag hoppas att vi har bidragit till mer kunskap om hur en sund och hållbar matproduktion kan se ut, och att vi har gett inspiration till hur man kan själv kan bidra och påverka samhället vi lever i, säger Malin Svedberg.