
Vd har ordet: Fortsatta tillväxten är ett styrkebesked
Vi befinner oss i en tid av stor osäkerhet inom världspolitiken, vilket också sätter tydliga spår i den globala ekonomin. Just därför är denna halvårsrapport en viktig bekräftelse på vår styrka som bank. Här kommenterar vd Johan Ericson Landshypotek Banks resultat och utveckling.
Trots utmanande förutsättningar fortsätter vi att växa vår utlåning – om än i något lägre takt – och särskiljer oss genom att tydligt växa i en marknad som präglas av låg kundaktivitet. Vi står stabilt med god kapitalisering och stark likviditet. Våra lantbrukskunder ser stora och växande möjligheter att utveckla sina verksamheter, vilket inger hopp inför framtiden.
Vi har gått mot strömmen och lyckats växa mer än marknaden
Året inleddes starkt med tillväxt inom samtliga utlåningsaffärer. När vi i höstas öppnade upp för bolåneutlåning även till bostadsrätter mötte vi ett stort intresse från nya kunder och allt fler har fortsatt upptäcka oss som bolånebank. Marknadstillväxten för bolån har under delar av kvartalet legat kring historiskt låga två procent. Flera större banker har inte vuxit alls. I en marknad med låg kredittillväxt håller bankerna i de egna kunderna och marginalerna pressas.
Även inom utlåning till företagande på jord- och skogsfastigheter märks den avvaktande marknaden. Men som ledande bank fortsätter vi att växa även där. Under de senaste åren har vi stärkt vår redan stora marknadsandel och befäst vår position som den främsta banken för utlåning till jord och skog.
Tillväxt i utlåningen
Vår totala utlåning uppgår nu till 115,7 miljarder kronor – en ökning med drygt 10 miljarder jämfört med samma tid föregående år. Under det senaste kvartalet har vi vuxit med två miljarder, med tillväxt i utlåning till både jord- och skogsfastigheter och bostäder.
Efter en tuffare start på året ökade även inlåningen något under andra kvartalet, till en volym på 27,0 miljarder kronor. Vi följer därmed i stort vår långsiktiga plan för utlåningstillväxt – både inom varje affärsområde och totalt sett. I en marknad med avvaktande kunder krävs att vi är aktiva, synliga och visar våra styrkor som utmanare på bolånemarknaden och som det självklara valet för jord- och skogsbrukare.
Resultatet förbättras något jämfört med tidigare kvartal och motsvarande period föregående år. Kvartalsresultatet landade på 128 miljoner kronor, jämfört med 124 miljoner föregående kvartal. Halvårsresultatet uppgår till 252 miljoner kronor, mot 243 miljoner föregående år. Räntenettot steg till 283 miljoner kronor, från 277 miljoner föregående kvartal. Det samlade räntenettot för halvåret uppgår till 560 miljoner kronor, jämfört med 542 miljoner kronor samma period förra året.
Våra kostnader ökar marginellt och enligt plan, till 319 miljoner kronor för halvåret – en ökning med cirka 2,5 procent jämfört med föregående år. Kreditförlusterna är på en låg nivå och vi har inga nettoreserveringar eller förluster under detta kvartal.
Stabil grund för fortsättningen av året
Det är en utmanande tid med osäker omvärld, avvaktande marknader och pressade marginaler. Vi är ödmjuka inför framtiden, men står samtidigt på en stabil grund för resten av året. Vi har en tydlig ambition att fortsätta växa på våra marknader. Vi är aktiva, framåtlutade och strävar efter att utvecklas – för att kunna vara med i fler kunders satsningar och investeringar framöver.
Under kvartalet har vi lanserat flera förbättringar som gör oss effektivare och ger våra kunder en ännu bättre upplevelse. Bland annat har vi infört en ny, modern telefoni- och kundservicelösning, samt nya verktyg för utbetalning av lån och hantering av ärenden vid lösen och aviseringsperioder. Vi har fortsatt att utveckla vår interna digitala assistent och vår kundplattform, inklusive Internetbanken. Vår leveransförmåga inom digitala tjänster stärks successivt, vilket märks allt mer.
Politisk osäkerhet ger ekonomisk osäkerhet och avvaktande marknader
Den politiska osäkerheten i världen påverkar ekonomin kraftigt. Bland konsumenter och aktörer märks en tydlig avvaktan och låg vilja att investera och konsumera. Med svagare tillväxtutsikter har centralbankerna återupptagit räntesänkningar. Trots att inflationen fortfarande ligger över målet – och riskerar att stiga med aviserade tullar – är bedömningen att den svaga efterfrågan håller inflationen i schack.
Även Sverige visar tecken på svag ekonomisk utveckling. Inflationstrycket har minskat och prognosen är att inflationen ligger nära målet vid årets slut. Riksbanken sänkte räntan i juni och öppnade för ytterligare en sänkning under året.
Landshypotek står tryggt även i en turbulent omvärld. Den direkta påverkan av osäkerheten i omvärlden är begränsad. Vi är väl kapitaliserade och har mycket god likviditet. Vår upplåning, via inlåning från allmänheten är stabil, och våra emissioner visar att efterfrågan på våra säkerställda obligationer är fortsatt god. Våra korta beslutsvägar är en styrka när omvärlden förändras snabbt. Vi har agerat snabbt och effektivt – till gagn för både oss och våra kunder.
De korta 3-månadersräntorna för kund har sjunkit under våren. Även bundna räntor har gått ned, särskilt på kortare bindningstider, där marknaden tydligt förväntar sig ytterligare räntesänkningar. Allt fler kunder väljer kortare räntebindningstider.
Kunderna påverkas – men optimism hos jord- och skogsbrukare
Vi följer kundernas och marknadens agerande noga och analyserar konsekvenser av exempelvis införda tullar. Den ekonomiska turbulensen påverkar våra kunder, men vi ser inga tecken på kreditutmaningar till följd av det. Under vintern reserverade vi för något högre kreditförluster, men nu har vi noll i resultatpåverkan av kreditförluster detta kvartal. Över tid är våra kreditförluster marginella och kopplade till enskilda engagemang – utan tydlig koppling till makroutvecklingen.
Inom jord- och skogsbruket ser framtiden ljus ut. Skogsägare möter fortsatt god konjunktur för skogsprodukter, med stabil efterfrågan och höga priser. Det tillfälligt höjda rotavdraget väntas öka den inhemska efterfrågan på trävaror. Den goda konjunkturen har hållit i sig ovanligt länge för skogsägare, vilket stärkt kassaflöden och möjliggjort investeringar och tillköp. Lägre räntor bidrar till en positiv framtidstro. Samtidigt finns det faktorer som dämpar utsikterna – framför allt osäkerheten kring kommande regleringar på EU- och nationell nivå, särskilt inom miljö- och artskyddsområdet.
För växtodlarna är våren viktig under verksamhetsåret. Årets insatser har gjorts i ett läge där marginalerna pressas av fallande spannmålspriser på världsmarknaden och stigande gödselpriser. Med mer ansträngda ekonomiska förutsättningar görs noggranna avvägningar kring varje insats. Långvarig torka och svag markfuktighet skapade oro för skörden, men med regnet har förutsättningarna förbättrats.
Marknaden för animalieprodukter har hittills inte påverkats nämnvärt av handelskonflikter, men osäkerheten är stor. Samtidigt är efterfrågan på svenskproducerat fortsatt stark. Under våren har konsumenter emellanåt mötts av tomma butikshyllor när produktionen inte kunnat möta efterfrågan. Det finns en tydlig framtidstro inom svensk mjölk- och köttproduktion.
Behov och vilja att investera – nyckeln är lönsamheten
Osäkerheten i omvärlden tycks inte bromsa satsningar inom lantbruket i samma utsträckning som på konsument- och bolånemarknaden. Den starka konjunkturen bland skogsägare och animalieproducenter gör att fler både reinvesterar och planerar större nyinvesteringar. Målet är att effektivisera produktionen, ta tillvara ny teknik för att möta klimatförändringar, minska klimatpåverkan och hantera ojämna vattenflöden. Klimatförändringarna och det globala läget gör att fler vill stärka sin motståndskraft – något som märks i det rekordstora intresset för investeringsstöd till robust primärproduktion.
Efterfrågan på välskötta och välarronderade fastigheter är fortsatt stabil, och trenden förstärks ytterligare av de lägre räntenivåerna. Mer återhållsamma är lantbrukare med stor andel växtodling, särskilt i delar av landet där två svaga skördeår ligger bakom dem. Samtidigt ser vi ett växande intresse bland växtodlare att diversifiera sin verksamhet – exempelvis genom att på sikt satsa på någon form av animalieproduktion.
Sammantaget behöver lantbruket öka investeringstakten – både för att kunna producera mer och för att genomföra den nödvändiga omställningen till ett ännu mer hållbart jordbruk. Nyckeln till detta är ökad lönsamhet. Det underströks tydligt i nya utredningen om jordförvärvslagen, Sysselsättning och boende på landsbygden (SOU 2025:82), där slutsatsen var att förbättrad lönsamhet är avgörande för generationsskiften och andra ägarskiften. Det är ett återkommande tema i utredningar om lantbrukets framtid: nyckeln är lönsamhet.
Vi tar med oss vår styrka för framtida strategi
Vår styrka i denna osäkra tid tar vi med oss när vi nu arbetar vidare med strategin för Landshypoteks nästa steg. Vi är en snart 200-årig bank – trygg och stabil, men samtidigt full av energi och framåtlutad. Vi ser fram emot att fortsätta växa i alla våra affärer och vara med våra kunder i deras satsningar och investeringar. Vi kommer att fortsätta utveckla vårt kunderbjudande – både på kort och lång sikt – ta vara på vår unika affärsmodell och ytterligare stärka kundvärdet.
Johan Ericson
Vd Landshypotek Bank
Vd har ordet är hämtat ur Landshypotek Banks delårsrapport för andra kvartalet 2025 (pdf)
Fem viktiga händelser under kvartalet
Gemensamt arbete mot bedrägerier
Landshypotek deltog i det bankgemensamma initiativet Svårlurad – en informationskampanj mot bedrägerier som samordnas av Svenska Bankföreningen. Parallellt har vi utvecklat flera egna tjänster för att stärka skyddet mot bedrägerier, bland annat funktioner som gör det möjligt för kunder att fördröja sina betalningar. Bedrägerier är ett växande samhällsproblem, och vi arbetar aktivt – tillsammans med andra banker – för att motverka dem.
Utdelning på 207 miljoner kronor till medlemmarna
Vid föreningsstämman i Landshypotek Ekonomisk Förening beslutades om en utdelning på 207 miljoner kronor till medlemmarna – våra kunder som lånar till jord- och skogsfastigheter. Det är den näst högsta utdelningen i bankens historia och ett tydligt bevis på värdet av vår kooperativa modell. Utdelningen betalades ut under maj månad.
Fortsatt sjunkande räntor och konkurrenskraftiga villkor
Efter räntetoppen vintern 2024 har både reporäntan och marknadsräntorna fortsatt att sjunka under 2025. Landshypotek har därför sänkt kundräntorna vid flera tillfällen – både för lån inom jord och skog samt för bolån. De snitträntor som redovisas av samtliga bolåneaktörer visar att vi fortsatt erbjuder konkurrenskraftiga villkor.
Starka klimatresultat från gröna obligationer
Landshypoteks gröna obligationer finansierar hållbart skogsbruk över hela Sverige – med en tillgångsmassa på 540 000 hektar, motsvarande ytan av Gotland, Öland, Stockholm och Göteborg tillsammans. Den emitterade volymen på 11,5 miljarder kronor har bidragit till ett koldioxidupptag och substitutionseffekter motsvarande cirka 2,5 miljoner ton koldioxid. Enligt vår effektrapport innebär varje investerad miljon i gröna obligationer att cirka 220 ton koldioxid lagras in eller undviks.
Aktiv närvaro i branschen och samhället
Försommaren markerade starten på mässäsongen. Under juni deltog vi i Elmia Wood och Borgeby Fältdagar – viktiga mötesplatser för jord- och skogsbruket. Vi var också närvarande under Almedalsveckan,m där vi lyfte frågor om lantbrukets framtid och behovet av ökad konkurrens på bankmarknaden. Vår närvaro visar vårt engagemang för både kund och samhälle.