Lantbruksenkät: Bättre betalt ger bättre insatser för biologisk mångfald
I morgon, den 22 maj, är det FN:s internationella dag för biologisk mångfald. Lantbruket är den enda sektor som kan skapa biologisk mångfald och har därför en avgörande roll i att bevara och stärka den. Bättre betalt för produkter som gynnar biologisk mångfald skulle ge lantbrukare större möjligheter att göra mer. Det visar en enkät som nu presenteras av Landshypotek Bank.
Redan idag måste svenska lantbrukare uppfylla långtgående krav och står för stora insatser för att värna den biologiska mångfalden i sina verksamheter. Det arbetet kräver kunskap, engagemang och resurser. Svenska lantbrukare är villiga att göra ännu mer för den biologiska mångfalden – men bättre betalt och förenklade ersättningssystem skulle öka kraften i det arbetet. Det visar en undersökning från Landshypotek Bank som presenteras i dag.
– Lantbrukarna står för stor miljönytta och utvecklar samtidigt brukningsmetoder för att både säkerställa livsmedelsproduktion och ansvarsfull förvaltning av den biologiska mångfalden. För att göra det ännu bättre krävs ökad lönsamhet, bättre betalt för produkterna och särskilda satsningar från samhället, säger Martin Kihlberg, hållbarhetschef på Landshypotek Bank.
Enkäten: Vad skulle få lantbrukare att satsa mer på biologisk mångfald i form av många naturtyper, artrikedom och genetisk variation? (Svarsalternativ: max två per respondent)
- 42 % – Bättre betalt för produkter med hänsyn till biologisk mångfald
- 35 % – Förenklad administration av ersättningar
- 31 % – Miljöersättningar för särskilda insatser
- 21 % – Arbetar redan aktivt med biologisk mångfald
Enkäten visar tydligt att ekonomiska incitament spelar en viktig roll för att motivera lantbrukare. Det stöds också av det faktum att det 1-åriga jordbruksstödet för blommiga åkrar i år har lockat rekordmånga ansökningar.
Finansieringen av jord- och skogsbrukets hållbarhetsomställning och arbete med biologisk mångfald är viktig för framtiden. Landshypotek Bank kommer att ta en aktiv roll, men mer krävs. EU har bl.a. antagit en ambitiös naturrestaureringsförordning som kommer att kosta betydande summor att uppnå och som inte enbart kan bäras av lantbrukaren. Svenska staten har ett särskilt ansvar för finansiering av naturrestaureringsåtgärder. Med ökade kostnader krävs ökade intäkter, vilket också understryker vikten av att konsumenterna är villiga att betala för svenskproducerade livsmedel.
Undersökningen med frågan "Vad skulle få lantbrukare att satsa mer på biologisk mångfald i form av många naturtyper, artrikedom och genetisk variation? “, genomfördes våren 2024 av Landshypotek Bank inom ramen för Sveriges Lantbruk/Landja med postenkät till 1 000 lantbruksföretagare och 553 svar, representativt för företag med >10 ha åker.
Fakta: Biologisk mångfald och lantbruk
Vad är biologisk mångfald?
Biologisk mångfald innebär variationer av arter, organismer och livsmiljöer. Många arter är beroende av varandra – när en art försvinner påverkas hela ekosystemet.
Jordbruket och skogsbruket är i stort sett de enda två sektorerna som kan skapa biologisk mångfald. Genom att bruka och ta hand om naturen kan biologisk mångfald både värnas och skapas. Med betande djur och lantbruk hålls landskapet öppet, skapas varierad natur och välkomnas arter
Konkreta insatser lantbrukare gör för biologisk mångfald
Från samhällets sida regleras insatser för biologisk mångfald genom ekonomiska incitament eller regulatoriska krav. Det finns redan idag lagkrav som svenska lantbrukare måste uppfylla för att värna om den biologiska mångfalden i sina verksamheter. Det handlar bland annat om att skapa kantzoner vid vattendrag eller att lämna död ved och högstubbar i skogen efter avverkning.
Utöver gällande lagkrav vidtar svenska lantbrukare ytterligare åtgärder, till exempel för att skapa blommande åkrar och fältkanter, öka mullhalten i jorden eller att skapa förutsättningar för en ökad biologisk mångfald i den växande skogen.
Men det finns alltid saker som kan bli bättre. Den biologiska mångfalden skulle stärkas ytterligare genom större variation i landskapet, genomtänkta växtföljder, reducerad jordbearbetning, minskad användning av kemikalier och andra insatser. Dessa åtgärder skulle gynnas av:
- Mer ekonomisk ersättning för miljönytta
- Förenklade regelverk och administration
- Ökad betalningsvilja hos konsumenter för hållbart producerade varor
Kontakta för ytterligare information
Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10, jonas.feinberg@landshypotek.se
Om Landshypotek
Landshypotek har varit i kraftig tillväxt de senaste åren, som ledande bank inom jord- och skogsutlåningen och som utmanarbank inom bolån och spara. Kunderna uppskattar den enkla och öppna banken med transparenta villkor inom bolån och spara, liksom den kundnära kompetensen och cirkulära affärsmodellen inom jord och skog. Med tydliga värderingar upplevs banken för allt fler kunder som ett starkt alternativ på bankmarknaden. Landshypotek grundades 1836. Banken ägs av jord- och skogsbrukskunderna, och verkar över hela landet.