Positiv känsla kring vårbruket i stora delar av landet – men oro för torka
Hur det går för vårbruket har stor betydelse för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsförsörjning. I flera delar av landet har gynnsamt väder inför och under sådden bidragit till en sammantaget positiv lägesbild. Men särskilt i södra Sverige finns nu en oro för att det är för torrt i markerna.
I egenskap av en av jordbruksårets största milstolpar är vårbruket förenat med både stor förväntan och anspänning. Det är mycket som står på spel – för såväl varje enskild lantbruksföretagare som för svensk livsmedelsproduktion i stort.
Landshypotek har pejlat läget och även gjort nedslag runt om i landet. I Skåne, Gotland, Örebro, Östergötland, Sörmland, Uppland och Gävleborg har gynnsamt väder inför och under sådd bidraget till en sammantaget positiv lägesbild.
– 2000-talets tidigaste vårbruk skapar goda förutsättningar! Jorden har rett sig fint på många håll och vårvinterfrosten ser ut att i år inte lyckats skada grödorna. Många lantbrukare är fyllda med tillförsikt, säger Lars-Johan Merin, lantbrukare i Fellingsbro i region Örebro och förtroende i Landshypotek Ekonomisk Förening.
En bra start på växtodlingsåret med tidigt vårbruk skapar goda förutsättningar.
– Många faktorer styr det finansiella utfallet inom jordbruket men man brukar säga att det till ungefär hälften påverkas av årsmånen, det vill säga vädret. En tidig vår skapar längre tid för grödorna att gro och växa till sig, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering på Landshypotek Bank.
Ett tidigt och bra vårbruk är också psykologiskt viktigt. Det ger en positiv känsla och råg i ryggen för att satsa framåt.
– Vårbruket har inte bara en stor påverkan på årets försörjning för både samhälle och lantbrukare. Det påverkar också den längre tanken – motivationen och förutsättningarna för investeringar och beslut. En god start på odlingsåret är goda nyheter för både lantbrukare och konsumenter i dessa oroliga tider, säger Stefan Malmström.
Nu väntar många på regn
Nu när sådden är klar i stora delar av landet väntar många lantbrukare på regn. Särskilt i södra Sverige finns en oro för att det är för torrt i markerna.
– När grödorna väl är sådda och satta är det viktigt med lagom nederbörd. Särskilt i södra Sverige där växtodlingssäsongen har kommit längre väntar många på regn i de torra områdena, säger Stefan Malmström.
Årets vårbruk – tendenser och observationer
- Tidigare. I stora delar av landet är vårbruket och vårsådden i år ungefär en månad tidigare än normalt, p.g.a. att vädret varit torrare och varmare. Känslan bland lantbrukare runtom i Sverige är att det har gått bra med själva vårbruket. Men särskilt i södra Sverige finns nu oro på grund av den begränsade nederbörden som har lett till torra marker. Detta kan hämma grödornas tillväxt och de låga grundvattennivåerna kan skapa problem över tid.
- Skörden 2024 var betydligt bättre än året innan. Detta som en följd av mer gynnsamma väderförhållanden. Samtidigt var det en stor variation både i volym och kvalitet.
- Osäkert världsläge med handelskrig. Ett globalt tullkrig initierat av Trump-administrationen skapar osäkerhet inom jordbrukssektorn vad gäller både insats- och avsalupriser samt handelsvägar.
Bilaga: Sammanställningen om vårbruket bifogas (pdf).
För ytterligare kommentarer och information:
Jonas Feinberg, presskontakt, 070-349 24 10
Om Landshypotek
Landshypotek har varit i kraftig tillväxt de senaste åren, som ledande bank inom jord- och skogsutlåningen och som utmanarbank inom bolån och spara. Kunderna uppskattar den enkla och öppna banken med transparenta villkor inom bolån och spara, liksom den kundnära kompetensen och cirkulära affärsmodellen inom jord och skog. Med tydliga värderingar upplevs banken för allt fler kunder som ett starkt alternativ på bankmarknaden. Landshypotek grundades 1836. Banken ägs av jord- och skogsbrukskunderna, och verkar över hela landet.