Så stor klimateffekt har Landshypoteks gröna obligationer
Landshypoteks gröna obligationer finansierar hållbart skogsbruk, förnybar energi och energieffektiva byggnader runt om i Sverige. Obligationerna bygger på närmare 2 700 skogsfastigheter och omfattar en upplåning på 11,5 miljarder kronor. Vad betyder obligationerna för klimatet? Det redovisas i bankens effektrapport, som presenteras idag.
I “Effektrapportering: Gröna obligationer”, som är bankens sjunde effektrapport och som primärt görs för investerare, redovisas effekten av obligationerna som emitterades 2019/2020 och 2023. Landshypotek var 2018 pionjär genom att emittera en grön säkerställd obligation i svenska kronor som uteslutande finansierar hållbart svenskt skogsbruk
– Effektrapporteringen är en viktig återkoppling till investerare och andra på kapitalmarknaden om klimatnyttan som möjliggörs genom våra gröna obligationer. Men vi hoppas också kunna bidra till att fler förstår hur viktiga familjeskogsbrukaren och de svenska skogarna är för klimatet och för att nå Sveriges klimatmålsättningar. Finansieringen med gröna obligationer möjliggör för familjeskogsbrukaren att fortsätta utveckla att bruka och förvalta sina skogar på bästa sätt för klimatet, något som är avgörande för oss alla, säger Martin Kihlberg, hållbarhetschef på Landshypotek Bank.
Landshypoteks finansiering genom de gröna obligationerna omfattar närmare 2 700 fastigheter, med en sammanlagd tillgångsmassa på 540 000 hektar, ungefär motsvarande ytan Gotland, Öland, Stockholm och Göteborg tillsammans, och en emitterad volym på 11,5 miljarder kronor. Skogsfastigheterna finns i 238 av landets 291 kommuner.
Under det senaste året har dessa skogsfastigheter sammantaget bidragit till ett koldioxidupptag samt att ersätta andra fossila material med en samlad klimatpåverkan på 2,5 miljoner ton koldioxid. Som jämförelse omfattade Sveriges totala utsläpp 44,4 miljoner ton koldioxid år 2023. För varje 1 miljon kronor som investerats i Landshypoteks gröna obligationer har cirka 220 ton koldioxid lagrats in och undvikits.
Landshypotek Bank går nu vidare för att utveckla de gröna obligationerna och öka andelen grön upplåning i banken.
– Vi siktar på att inkludera fler kategorier i kommande ramverk, såsom jordbruk. Vi vill aktivt stödja Sveriges lantbrukare genom en konkurrenskraftig finansiering och göra jordbruket till en större del av den gröna omställningen i samhället. Bidraget till samhällets omställning sker redan varje dag ute på gårdarna, men som vi aktivt vill formalisera och möjliggöra för kapitalmarknaden att vara en del av, säger Martin Kihlberg.
Effektrapporten sammanfattar också hur det gångna året varit för den svenska skogen och det svenska familjeskogsbruket.
Rapporten bifogas (pdf).
Kontakta för ytterligare information
Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10, jonas.feinberg@landshypotek.se
Om Landshypotek
Landshypotek har varit i kraftig tillväxt de senaste åren, som ledande bank inom jord- och skogsutlåningen och som utmanarbank inom bolån och spara. Kunderna uppskattar den enkla och öppna banken med transparenta villkor inom bolån och spara, liksom den kundnära kompetensen och cirkulära affärsmodellen inom jord och skog. Med tydliga värderingar upplevs banken för allt fler kunder som ett starkt alternativ på bankmarknaden. Landshypotek grundades 1836. Banken ägs av jord- och skogsbrukskunderna, och verkar över hela landet.