Hand som rör vid nysådda växter i plantbrätte

Din insats ger dig mer av Landshypotek

Landshypoteks unika affärsmodell ger dig som medlem flera förmåner. En är möjligheten att påverka hur stor del av den årliga vinstutdelningen du får genom att investera i din egen bank.  I
internetbanken ser du hur stort investeringsutrymme du har.

Som medlem är du ägare av en bank vars främsta uppgift är att erbjuda goda finansiella villkor och bidra till ett rikare liv på landet. Medlemmarnas insatskapital är en viktig byggsten i stabiliteten och en konkurrensfördel gentemot andra banker.

– Genom era årliga tillskott av insatskapital, som vid årsskiftet uppgick till närmare 2 miljarder, har Landshypotek det kapital som behövs för att stärka oss för framtiden och nästa generation jord- och skogsbrukare som en dag ska ta över. Det känns tryggt både för oss och vår bank, säger Per-Olof Hilmér, ordförande i Landshypotek Ekonomisk Föreing.

De senaste tio åren har utdelningen gett en avkastning på mellan 8–12 procent på insatskapitalet. Under samma period har närmare två miljarder kronor betalats ut  i form av utdelning.

Så gör du för att öka din insats!

Nu kan du som har investeringsutrymme upp till fyra procent av ditt totala lånebelopp i banken fylla på ditt insatskapital. 

  • Logga in i internetbanken med ditt BankID.
  • Välj ”Investera” i menyn. Du ser då ditt insatskapital och ditt utrymme att investera.
  • Klicka på knappen ”Investera nu”. Ange beloppet som du vill investera från ditt Medlemskonto eller Sparkonto i Landshypotek till ditt Insatskapital. Vill du föra över kapital från ett konto i annan bank? För först över det till ditt Sparkonto i Landshypotek och därifrån till ditt Insatskapital.
  • Signera överföringen med ditt BankID. Du har nu ökat din insats med motsvarande belopp på överföringen.
  • För att insatskapitalet ska vara utdelningsgrundande ska beloppet vara bokat på ditt Insatskapital senast den sista bankdagen i december. Insatskapitalet per 31 december är det som är utdelningsgrundande för kommande års utdelning.

Guiden "Så gör du för att investera" visar även hur du ökar din insats på egen hand steg-för-steg.

Att tänka på!

Insatskapital är bundet riskkapital* i Landshypotek Ekonomisk Förening och återbetalning regleras av gällande stadgar för Föreningen och regelverk för karenstid vid lösen av lån. Insatskapital per den 31 december utgör grund för utdelning efter beslut av den årliga föreningsstämman. Årlig utdelning är ej garanterad och insatskapitalet omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Insatskapitalet är bundet under lånets löptid och återbetalning sker i enlighet med föreningens stadgar. 

Läs mer om villkoren för att investera i Landshypotek här 

Relaterade artiklar

Läs mer Hand gräver i jorden intill små nyutslagna plantor.

Tack för era insatser!

Läs mer
Läs mer

Nu kommer utdelningen!

Läs mer
Läs mer

Ordförande Per-Olof Hilmér om 2022

Läs mer