7 frågor för att hushålla med jordens energiresurser

Att vara mån om sitt användande av jordens resurser så som att medvetet se över hushållets energianvändning är ofta också värdefullt för plånboken. Vi har samlat några frågor att ställa sig för att öka medvetenheten om hur du kan tänka mer energismart i vardagen. 

Drar TV:n el när du inte tittar?

Äldre teknik drar ofta mycket el även i stand by-läge och en plasma-tv drar ofta mer ström än andra typer av platt-tv. Ett grenuttag där du kan stänga av strömmen är ett enkelt sätt för att TV:n inte ska dra onödig el när den inte används.

Hur mycket rymmer tvättmaskinen?

Genom att fylla tvättmaskinen och hålla nere temperaturen går det att minska energiförbrukningen när du tvättar. Behöver du köpa en ny tvättmaskin eller andra vitvaror lönar det sig ofta både i plånboken och för jordens resurser att jämföra energimärkningarna och välja energisnåla alternativ. 

Hur kallt är det i frysen?

Rekommenderad temperatur i frysen är -18° och för kylen +6°. Genom att tina fryst mat i kylen och att låta matlådan från kvällens middag svalna innan du sätter in den i kylen kan kylan tas till vara och onödig uppvärmning minska.  

Timer till mysbelysningen?

För belysning i fönster kan timer vara bra alternativ för att styra när de behöver vara tända elller släckta. Framförallt om belysningen kräver äldre glödlampor. LED-lampor är ofta mer energisnåla än själva timern och en LED-lampa förbrukar ca 80 procent mindre el än en vanliga glödlampa. Hur lyser det hemma hos dig?

Hur länge behöver du duscha?

En dusch kräver ofta mindre vatten än ett bad, framförallt om du låter det vara avstängt när det inte behövs. Som exempelvis vid schamponering. Ett tankesätt som kan vara värdefullt att ta med sig även vid andra tillfällen då vattnet rinner – så som vid tandborstning eller handdiskning. 

Behövs motorvärmaren?

Det allra bästa är givetvis att ta cykeln eller att promenera till jobbet. Men behöver du ta bilen på vintern så låt temperaturen styra hur du använder din motorvärmare.

  • Vid varmare utomhustemperatur +10°: behövs den inte alls. 
  • Vid 0°: använd den max 1 timma.
  • Vid -15°: använd den ca 1,5 timma.

Hur energieffektivt är ditt hus?

Att göra hela sitt hus mer energieffektivt gör större effekt för både miljön och plånboken, men kräver ofta en investering. Några av de investeringar som kan vara värdefulla att kika lite närmare på är din värmekälla till huset, om dina fönster är isolerade eller om vinden kan få ett innertak. Dessa investeringar är oftast en god idé även för standarden på ditt hus inför en kommande försäljning och kan därför oftast även finansieras med ett tilläggslån på ditt befintliga bolån.

Relaterade artiklar

Läs mer Porträtt av Martin Kihlberg i skogen

Med hållbarhet på agendan sedan 1836

Läs mer
Läs mer Blå vattenkanna vattnar blommor utomhus

Vad är sparränta? Vi reder ut begreppen

Läs mer
Läs mer

En kort tillbakablick på svenskens boende

Läs mer