"Jag bor till hundra procent där jag vill bo"

Med passion för höga berg och glesbygd, skidåkaren Lotten Rapp 28 år, har rest och tävlat jorden runt men enligt henne finns det ingen plats som slår hennes hem; Fränsta.

Lotten Rapp som är en av de främsta kvinnliga friåkarna i världen har ett starkt engagemang för sin hembygd som speglas inte minst på sociala medier – vi ställde frågan: Har du valt ditt boende med hjärtat?

– Jag har verkligen valt mitt boende med hjärtat. Jag har haft förmånen att välja det mesta med passion och hjärta. Jag bor till hundra procent där jag vill bo, där jag vill vara och med vem jag vill vara tillsammans med. På grund av skidåkningen har jag bott på många olika platser världen över men det är en cool känsla att känna att man har hittat rätt, berättar Lotten som är uppvuxen fem kilometer utanför Fränsta.

Lyxigt att bo på landet utan bil

Lotten bor idag tillsammans med sin sambo Per-Magnus i en lägenhet centralt i byn Fränsta som har invånarantalet 1000 personer och ligger i Ånge kommun i Medelpad.

– Vi bor i ett gammalt hus och trivs bra, men letar efter ett eget hus att bo i. Här där vi bor nu kan man gå till det mesta, simhallen, affären eller sjön. När man bor utanför Fränsta blir man så beroende av bil. Jag tycker det känns lyxigt att kunna bo på landet utan att behöva använda bil.

Lotten berättar att under uppväxten blev det mycket skjutsande med bil för hennes föräldrar då de var tre systrar som höll på med olika idrotter.

– Det var mycket träningar och tävlingar att köra till för våra föräldrar som var väldigt engagerade. Man fick ta bilen till allt. Jag körde min första slalomtävling när jag var två år gammal. Jag var ingen talang utan bara envis och så har det varit hela tiden. Jag har tränat och tävlat otroligt mycket och på grund av min envishet har jag lyckats bli en av de bästa i världen på min sport. Det beror på ”det finska arvet” säger mamma, berättar Lotten och skrattar.

Lotten rehabiliteras just nu efter en hjärnskakning hon fick när hon tävlade i Les Arcs i början på 2017. Det var 2010 som hon tävlade sin första friåkningstävling på elitnivå i Kanada.

– Då var jag helt grön och kämpat med flera olika sommarjobb för att kunna ta mig dit, det gick ju bra och året därefter behövde jag inte sommarjobba lika mycket.

Varför blev det friåkning?

– Att få välja helt fritt var jag ska köra passar mig bra. Det jag gillar med friåkning är att det är en väldigt kamratlig och familjär stämning bland dem som åker. Som professionell friåkare arbetar man som egen företagare vilket passar mig bra. Jag anställer själv min mentala coach, min skidtränare osv.

Skulle du kunna tänka dig att bo i en storstad?

– Nej aldrig i livet! Jag får ingen inspiration i stadsmiljö. Många säger när de pratar om landsbygden att ”vad gör folk där?” Men det är så jag känner för staden. Här där jag bor finns det äventyr och saker att hitta på varje dag. Du träffar människor du känner. Jag tror att människor är mindre ensamma här. Här är alla en kändis.

Lotten Rapp

Hur ser utvecklingen ut för landsbygden tycker du?

– Det stänger butiker i Fränsta men vi människor som bor här brinner för den här platsen. Jag har ändå en känsla av att det går åt rätt håll för landsbygden. Att det inte finns några kvalificerade jobb är en myt. Med tekniken och om folk får hjälp att hitta rätt jobb ute i landet kommer fler att kunna flytta.

Lotten är engagerad i Glesbygdskollektivet.

– Vi var många som satt och jobbade hemifrån men startade då tillsammans en kreativ mötesplats där vi alla brinner för den här bygden. Vi hjälper varandra. Vi ger varandra jobb genom att tipsa och föra samman tjänster med de som behöver.

Lotten berättar att hon har släktforskat och att hennes mammas släkt har bott och trivts i Fränsta sedan 1600-talet.

– Jag känner starkt att mina rötter finns här. Jag har många släktingar här och det är dörrar man inte behöver knacka på utan bara att gå in. Jag har fått sett många fina berg runt om i världen, men naturen runt om Fränsta är otroligt vacker, inte som en norsk fjord men bergen, dalgången och älven ja det här stället är väldigt mäktigt för mig.

Publicerad: 1 mars 2018

Friåkning

Att tävla i friåkning går till så att en vecka innan start får den tävlande en bild på berget där de ska åka och sedan får åkaren själv välja vilken linje den ska köra ner. Fyra domare bedömer hur åkaren klarar att hantera åkningen nerför

Relaterade artiklar

Läs mer

Synen på bostad skiljer sig i landet

Läs mer
Läs mer

Sparka dig i form i vinter

Läs mer