Kallt dopp ger hälsosam kropp

Att bada i iskallt vatten kanske inte känns så lockade. Men faktum är att den stressreaktion som kroppen får av det kalla vattnet ger oss bättre minne, ökad energi och bättre sömn. Dessutom blir vi lyckligare.

Temperaturen kryper ned mot minus tjugo grader. Dagens blåvita skymning omsluter isens tysta vidder. Bryggstegen leder ned i den svarta vaken av iskallt vatten. Kanske ta sig ett litet dopp? Ja, om du frågar Tiina Enquist, vinterbadare och engagerad i föreningen Mörkret och kylans glada vänner i Skellefteå. 

– Om det är mycket i sinnet och man är stressad då är det som om man dränker allt i vaken. Och när man går upp fylls man av energi och lycka, säger hon.

Faktum är att kalla bad sätter igång en rad hälsosamma effekter i kroppen. Det har forskning på Oulu universitet i Finland visat. I en studie undersökte forskarna drygt 70 vinterbadare och hur de mådde före och efter en fyra månaders lång period av vinterbadning. Deltagarna uppgav att de blev piggare, fick bättre minne, bättre humör och minskade spänningar efter att ha vinterbadat under perioden. De som led av reumatism och fibromyalgi fick dessutom lindrad smärta. 

Snabb stark stress

När hela kroppen utsätts för intensiv kyla får den en stressreaktion som gör att stresshormoner och signalsubstanser utsöndras. I försök där råttor och marsvin har utsatts för kyla har det visat sig att de får ökad utsöndring av serotonin, noradrenalin och dopamin.

Så, entusiaster som i alla tider hävdat vinterbadets nyttighet har nu alla fått vatten på sin kvarn. Tiina Engvist är inget undantag. Hon beskriver sig som ”året om-badare” både med och utan bastu. Bastun har hon mest för att värma upp sig efter själva doppet.

– Faktum är att man inte ska gå direkt från bastun till vattnet, då blir temperaturskillnaden för stor. Det bästa är att värma upp kroppen innan doppet genom att röra på sig. Om man bastar är det bra att kyla ned kroppen lite innan doppet, säger hon. 

Tredje gången gillt

Tiina Engvist råder nybörjaren att testa minst tre gånger. 

– Första gången är man lite rädd och peppad av själva händelsen och kan känna eufori bara av att ha klarat av det. Andra gången tänker man, hu det här var ju kallt, först tredje gången vet man om man tycker om det eller inte, säger hon.

Trots att Tiina är van måste hon alltid övervinna sig själv lite varje gång innan hon går ned i det kalla vattnet. Det blir en sorts mental träning på samma gång som det blir en sorts mindfulness.

– Man är helt där man är, tillägger hon. 

Att tänka på inför vinterbadet

  • Förbered dig mentalt, vill jag detta eller inte? Om du vill, gör det! Det är bara kallt vatten.
  • Nästan alla klarar att vinterbada. Men du behöver vara hjärtfrisk. Ett bra riktmärke är om du klarar av att gå upp för en trappa utan att bli jättepåverkad.
  • Var minst två. Händer något kan man hjälpas åt. Största risken med vinterbadning är att halka på isen. Dessutom är fötterna stumma och okänsliga efter badet.

Artikeln är tidigare publicerad i nyhetsbrevet Ett brev för ett rikare liv i dec 2017

Relaterade artiklar

Läs mer

Sparka dig i form i vinter

Läs mer