Carl och Anna-Karin står bland sina nyplanterade äppelträd

Byggde upp en äppelgård från grunden: ”Hur svårt kan det vara?”

På Envalla gård utanför Skänninge har Carl och Anna-Karin Selling förverkligat sin dröm om ett liv på landet – med äppelodling, musteri och en vision om att bidra till ett mer hållbart matsystem.

– Det är brist på svenska äpplen idag. Så då tänkte vi: varför inte prova odla egna? berättar Carl.

Låna till gård: Vi förstår din verksamhet

Efter att ha letat en längre tid förälskade sig paret Selling i Envalla gård utanför Skänninge i Östergötland. De köpte gården 2019 och började fundera på vad de skulle göra med ytorna runt huset, som vid köpet var täckta med sly.

– Eftersom vi hållit på med äpplen tidigare tänkte vi: hur svårt kan det vara? berättar Anna-Karin.

Vill lära sig mer

Äppelodling visade sig vara både utmanande och lärorikt. Parets första och lite naiva inställning utvecklades snart till ödmjukhet för yrket och en stark vilja att lära mer.

– Vi insåg snabbt både våra begränsningar och hur mycket det finns att lära inom området. En intensivodling som det här är kräver sitt arbete med beskäring, uppbindning, markberedning, växtskydd och gödsling, berättar Anna-Karin.

– Vi lär oss nya saker varje dag och är absolut inte fullärda än. Vi är med olika nätverk där vi delar erfarenheter. Det är mycket att sätta sig in i, men det är också väldigt roligt, fyller Carl i.

Verksamhet på flera ben

Med 2 700 äppelträd och ett gårdsmusteri har paret byggt upp ett småskaligt företag. Idag producerar de alkoholfria måltidsdrycker och erbjuder mustning åt villahushåll. Under 2024 mustade de hela 16 ton äpplen. Att kunna hjälpa familjer i området att musta äpplen är något som ligger paret varmt om hjärtat.

– Väldigt mycket trädgårdsfrukt blir avfall. Vi har haft personer som hört av sig till oss och bett om hjälp, de säger att de inte vill köra ut mer frukt i skogen. Om man slänger frukt i skogen kan det dra till sig vildsvin, rådjur och sniglar. Att istället kunna ta till vara den frukt man har blir ju även en stolthet för familjerna, berättar Carl.

Låg försörjningsgrad på äpplen i Sverige

Trots att vi i Sverige har bra förutsättningar för att odla äpplen importeras tre fjärdjedelar av de äpplen vi köper i affären från andra länder. Det här var också en drivkraft för Carl och Anna-Karin att våga satsa på sin äppelodling.

I framtiden, när deras nyplanterade träd vuxit till sig och kan producera fler äpplen, planerar de även att kunna leverera bordsfrukt till offentlig miljö – exempelvis förskolor och äldreomsorg.

Ett samspel med naturen

På gården produceras även honung och strax intill äppelodlingen står några bikupor. Bina spelar en viktig roll för äpplena.

– En av de mest spännande sakerna med detta är att det är ett sådant samspel med naturen. Du måste ha rätt klimat och inga frostnätter under blomningen. Och du behöver pollinerande insekter, berättar Carl.

Entreprenörskap med hjärta

Både Carl och Anna-Karin har andra jobb vid sidan om och driver gården på kvällar och helger. Ibland under högsäsongen jobbar de även nattetid för att hinna med allt. Det är ett livsval som kräver engagemang – men också ger mycket tillbaka.

– Gården tar upp vår fritid, så är det. Men vi ser det här som en långsiktig investering, berättar Carl.

För den som drömmer om ett liknande liv har Anna-Karin ett tydligt råd:

– Tänk inte för mycket – våga prova! Det är faktiskt bra att vi inte visste allt från början. För hade vi inte tänkt ”hur svårt kan det vara” hade vi aldrig vågat ta det här klivet.

Vad är favoritäpplet?

Carl: Santana, eftersom det är ett äpple som alla kan njuta av då det är allergivänligt. Och det är gott!

Anna-Karin: Ingrid Marie. Det är en klassiker, och väldigt gott att musta!

 

Bästa äppeltipset?

Carl: Våga använd frukt i mat mer! I Sverige är vi dåliga på det. Äppelmust är väldigt gott att ha i pulled pork till exempel.

Relaterade artiklar

Länk

Småländsk chark och starkt ledarskap – möt systrarna i korvfabriken

Länk

Två kollegor med passion för hästar och landsbygdskunder

Länk Cecilia Schultz står med armarna i kors framför en lantbruksmaskin

”Man måste veta vad man pratar om – annars blir man överkörd”