Tips och artiklar

Läs mer
Effektiviseringar

Så effektiviserar lantbrukarna för att klara det nya kostnadsläget 2023

Trots kraftigt stigande kostnader och en världsekonomi som präglas av stor oro blev 2022 generellt ett bra år för Sveriges lantbruksföretagare. Men under året som ligger framför oss kommer kostnadsläget och de höjda räntorna att bli än mer påtagliga.

Läs mer
Uthyrning

Uthyrning av lokaler på fastigheten – vad ska man tänka på?

Har du också ett hus eller en ekonomibyggnad på gården som står tom och oanvänd? Då kan uthyrning vara en smart idé.  Att hyra ut lokaler på sin lantbruksfastighet kan vara ett bra sätt att få extra intäkter från gården. Men se till att ha koll på avtal och försäkringar innan du kör igång.

Läs mer
Orolig omvärld

Vi lantbrukare måste vara pålästa och noggranna i allt vi gör

Henrik Brinte är växtodlare i Skåne. För honom, liksom för andra i branschen handlar det nu om att göra noggranna kalkyler på vad som lönar sig. Kilo per hektar är det som räknas.

Läs mer
Lantbrukare i en orolig tid

Kontakten med kollegor är viktig i oroliga tider

Elof Nilsson är lantbrukare på Gotland där han driver två lantbruksföretag. Han har tidigare beskrivit sina erfarenheter från torkan 2018 och ser att det finns likheter, men även skillnader, i den osäkra omvärldssituation vi nu har.

Läs mer
Framtidsspaning

Ökad självständighet avgörande för lantbrukarna

Helena Hansson är professor i nationalekonomi på SLU, med inriktning mot lantbrukssektorn. Hon driver forskningsprojekt om hållbara livsmedelssystem och hur olika beteenden påverkar resultat.

Läs mer
Energiinvesteringar

Höjda elpriser får fler lantbrukare att satsa på solceller

När oron ökar i världen och elpriserna skjuter i höjden ökar också intresset för att blir mer självförsörjande på el. Ellen Wallskog, kundansvarig på Landshypotek i Skara, ser ett stort intresse för investeringar i solceller bland sina lantbrukskunder.

Läs mer
Generationsskifte

Finansiering främsta nålsögat för nästa generations lantbrukare

Runt 100 000 hektar åkermark byter ägare varje år. Grovt räknat landar kostnaderna för att finansiera alla ägarbyten på drygt 5 miljarder årligen. Det är en utmaning för unga lantbrukare.

Läs mer
Energiproduktion

Investera i energiproduktion?

Inom lantbruket har investeringar i solceller, biogas och vind länge varit aktuellt, men det senaste årets branta utveckling för el- och energipriser har gjort investeringarna ännu hetare. Erik Benjaminsson, kundansvarig på Landshypotek i Jönköping, listar vanliga investeringar i energilösningar på gårdarna och hur man kan tänka om man vill haka på energitåget.  

Läs mer
Mässor

Tillbakablick från Elmia Lantbruk

Vad roligt det var att träffa så många Landshypotekare och andra inom näringarna på Elmia Lantbruk – den stora fackmässan för alla med ett intresse i lantbruksföretagande, djurhållning och gårdsliv. För dig som inte var på plats eller hann lyssna på livesamtalen som hölls i vår monter om ränte- och marknadsläget och framtidens lantbruk och nästa generation bönder kan du se dem i efterhand här. 

Läs mer
Politik

Fyra viktigaste politiska frågorna enligt lantbrukarna

Det är bara några dagar kvar till valet och den oroliga tid vi befinner oss i har gjort att livsmedelsförsörjning och landsbygdsfrågor står högt upp på den politiska dagordningen. Men vilka är de viktigaste politiska frågorna enligt lantbrukarna själva? Vi har sammanfattat resultatet från undersökningar som vi gjort de senaste fyra åren.

Läs mer
I Landshypotekland

Möt våra regionchefer – och de geografiska marknader de ansvarar för

På Landshypotek Bank är utlåning till gårdar, jord och skog hjärtat i banken. Möt våra regionchefer Andreas, Anna, Helena och Johan som samlar och leder våra kunniga kundansvariga som möter dig som kund inom jord och skog. 

Läs mer
Lantbruksåret

Med hösten kommer många beslut för lantbruksföretagaren

Som alltid vid denna tid på året är det många val som ska göras i lantbruksföretaget. Spannmål ska säljas och inköp ska göras. Nästa års skörd ska sås och avverkningarna ska planeras. Men med tanke på var vi står idag är effekten av valen kanske större än vanligt. Vi tog en kaffe med Stefan Malmström, affärschef på Landshypotek Bank, och bad honom lista några saker för dig som lantbruksföretagare att tänka lite särskilt på i dessa något osäkra tider.