Rebecca och Niklas Ringborg står framför sin pumpavärld

Halloweenpumpor och självplock fick familjegården att växa

När Rebecca och Niklas Ringborg tog över Thorslunda gård 2019 var det början på en förändringsresa. Gården, där Rebecca själv vuxit upp, hade ett befintligt driftsbolag – men paret såg potentialen att utveckla något nytt. Idag driver de självplock av en rad olika bär och grönsaker – med stort fokus på upplevelsen.

När generationsskiftet var klart började Niklas och Rebecca att göra om ekonomibyggnader till en lantlig företagspark, för att öka intäkterna på gården. Nästa steg var ett försiktigt test med jordgubbar på 0,1 hektar. Det var startskottet för självplocksverksamheten. Idag sträcker sig säsongen från jordgubbar i juni till höstens pumpor på totalt 15 hektar.

– Det fanns ju ingenting här från början – bara beteshagar och en del odlingsmark som var utarrenderad. Nu är det självplock, café och ett helt besöksmål med runt 120 000 besökare varje säsong, säger Niklas.

Det hade tidigare varit frilandsodling på markerna, med vatten draget till de olika åkrarna, vilket gjorde det möjligt för Niklas och Rebecca att komma igång med jordgubbarna. Tillgången till vatten har varit jätteviktig för att kunna bygga upp verksamheten. Idag odlar de både jordgubbar, hallon, björnbär, tomat, blåbär, blommor, majs och pumpor. 

Mer än bara bär

För Rebecca och Niklas handlar självplock inte främst om att sälja produkter. Det är upplevelsen som står i centrum – att besökare får vara med, se, känna och delta. Till pumpasäsongen har de byggt upp en halmlabyrint för barnen med tillhörande fågelskrämmor och en levande häxa.

– För oss har det varit viktigt att tänka att vi inte bara producerar ett bär, en frukt eller en gröda, utan även fokusera på upplevelsen. Det finns en anledning att besökarna vill åka ut hit, och det är inte bara att köpa hem en pumpa, säger Rebecca.

Ständig utveckling

Att driva självplock kräver mycket, både i planering och bemanning. Under sommaren har de upp till 20 säsongsanställda, och verksamheten kräver ständig utveckling för att hålla intresset vid liv.

– Vi märker att vi hela tiden måste utveckla oss för att besökarna ska vilja komma tillbaka – nya produkter, nya sätt att göra saker. Det är superviktigt, säger Rebecca.

Arbetsintensivt i perioder

Att driva självplock innebär en del annorlunda arbete mot vad andra lantbrukare är vana vid. I synnerhet när det även finns ett café med servering på gården.

– Det är en viss skillnad, till exempel att hantera kunder, ibland väldigt många besökare på en gång. Sen är det väldigt arbetsintensivt i vissa perioder, berättar Niklas.

När vi träffar Niklas och Rebecca har de precis haft en helg med rekordmycket besökare, så många att de var tvungna att uppmana sina följare i sociala medier att vända om ifall man var på väg att åka dit. Det var för fullt.

– Det finns ju en charm med att ha besökare på gården, men det har också nackdelar. Det är krävande att det är ett helt halvår med människor här så nära där vi bor och verkar. Det är viktigt att det funkar för alla som bor i närheten också, berättar Rebecca.

Äger flera gårdar

Paret har förutom generationsskiftet på Thorslunda även nyligen tagit över två skogsfastigheter i Valdemarsvik från Niklas familj. De betonar vikten av att processen får ta tid och att alla inblandade känner sig delaktiga i ägarskiftet.

– Grunden i båda våra familjer är att vi alla har väldigt bra relation, och fokus är att vi ska fortsätta ha en bra relation. Så det har varit viktigt att det känns bra för alla, säger Rebecca.

Tankar om framtiden

Verksamheten på Thorslunda har vuxit snabbt sedan Niklas och Rebecca tog över, och de är sugna på att fortsätta utvecklas i samma takt.

– Vi har ju nästan fördubblat varje år de senaste fem åren. Och jag tror vi kommer fortsätta så. Sen får vi se om det sker här eller om vi vill bygga upp något mer någon annanstans, berättar Niklas.

Till andra som funderar på självplock eller upplevelsebaserat lantbruk har de ett tydligt råd:

– Tänk inte bara på produkten – tänk på upplevelsen. Det är den som gör att folk kommer tillbaka, avslutar Rebecca.

Favoritpumpan att odla?

Många pumpasorter går bra att odla hemma. En riktigt dekorativ och charmig sort som ger många små pumpor är 'Jill be Little' – en riktig favorit hos oss!

När det gäller halloweenpumpor gillar vi särskilt sorten 'Flynn'. Den har en vackert rund form, ett hårt orange skal och ett snyggt skaft – dessutom håller den sig fin länge.

 

Att tänka på när man odlar pumpa?

När du odlar pumpa – ge gärna mycket näring och vatten, och var noga med att skydda plantorna från frost, både i början och slutet av säsongen.

 

Vad lagar ni helst av pumpa?

Vår favorit bland pumparätter är utan tvekan den krämiga pumpasoppan som serveras i vårt gårdscafé!

Relaterade artiklar

Länk Carl och Anna-Karin står bland sina nyplanterade äppelträd

Byggde upp äppelgård från grunden: ”Hur svårt kan det vara?”

Länk

Småländsk chark och starkt ledarskap – möt systrarna i korvfabriken

Länk Person med får på äng med bondgård i bakgrunden.

Svenska lantbrukare vill öka produktionen – men stöter på hinder