Flygfoto över barrskog i snölandskap

Påverkar skogsfastighetens storlek finansieringen?

En vanlig fundering är hur en skogsfastighets storlek påverkar finansieringen och om fastigheten är för liten att bedriva skogsproduktion på. I den här artikeln reder vi ut några frågetecken. Bland annat hur banken bedömer återbetalningsförmågan och ser på intäktsmöjligheterna – oberoende av markområdets antal hektar. 

Intresset för att äga skog är stort och fortsätter att öka. Större möjligheter att jobba på distans har tillsammans med ett stort intresse för jakt, fiske och friluftsliv gjort skogen till en attraktiv plats för allt fler. Samtidigt är den för många också en trygg långsiktig investering.

På Landshypotek Bank har vi finansierat skog i snart 200 år. Det har gett oss en särskild förståelse i allt som har med skog och mark att göra – även det som inte syns i siffror och kalkyler. Det är givetvis så att grundregeln är att oavsett finansieringsförfrågan så bedöms den individuellt. Utifrån återbetalningsförmågan. Men, det finns några generella saker att ha med sig. 

Finansiera din skogsfastighet

Varje skogsfastighet är unik

Sett till kassaflödet har skogen ofta större betydelse i förhållande till övriga intäkter på stora skogsfastigheter. På en mindre skogsfastigheter kan andra intäkter vara av större värde; som stuguthyrning, jakt och fiske eller annan kringturism för att nämna några exempel. I en tid med höga energipriser kan möjligheten att ta ut egen ved även vara värdefullt och att göra saker på sin egen mark ligger i tiden.

Men ingen regel utan undantag såklart. Varje fastighet är unik utifrån sina befintliga förutsättningar och sin potential gällande möjligheterna att generera stabila kassaflöden.

Vi på uppmuntrar skogsägare att göra en budget för tänkta skogsköp och kommande verksamhetsår i befintlig verksamhet. Det för att lättare identifiera potentiella intäktskällor och kostnadsposter relaterat till fastigheten som går att skruva på. Detta underlättar också dialogen med banken som komplettering till boksluten och hjälper till att fatta affärsmässigt framåtriktade beslut.

Skog – en långsiktig investering

Löptiden på lån för skogsinvesteringar kan vara upp mot 40 år. Långsiktigheten bygger på att vi har förståelse för i verksamheten, de utmaningar som du som skogsägare kan tänkas ha och det som kanske inte syns i en traditionell resultaträkning – som skogens tillgång och utvecklingspotential.

Det unika med skogen är fotosyntesen som hela tiden driver tillväxten vid sidan av marknadstillväxten. Men det syns ju inte i siffrorna, utan är ett exempel på vad vi på Landshypotek vet genom vår erfarenhet och kunskap.

Sett till skogsbruksplanen kan man förenklat säga att ungskogar är balansräkningen och den skog som kan avverkas är resultaträkningen. Samtidigt händer det hela tiden saker i skogen som påverkar både värdet och kassaflödet; som stormar, bränder och skadeinsekter. Men också utanför skogen, som i räntemarknaden. 

Då kan det vara avgörande att ha en bank som du kan alltid kan höra av dig till för att diskutera din skogsfastighets förutsättningar och hur den kan påverka finansieringen, liksom vilken utveckling du kan förvänta dig på räntemarknaderna framöver. Och om du går i köptankar eller ska ta över en gård kan du också alltid vända dig till oss. Vi förstår dig. 

Så kan du tänka vid avstyckning

Har du tänkt att avstycka en del av marken är det Lantmäteriet som bedömer om man får stycka ifrån en del med ny fastighetsbeteckning. De bedömer både den markbit som styckas ifrån, men även den del av fastigheten som blir kvar om de godkänner. Hänsyn tas till så väl arealer som bonitet och åldersfördelning. I södra Sverige med bättre bördighet än norra Sverige kan arealen var mindre.

 Om en del av fastigheten styckas ifrån och regleras till en granne kan det även gå att stycka av mindre delar, men då bedömer man även det kvarvarande arealen på fastigheten man styckar av ifrån. Och det är viktigt att man då kontaktar Lantmäteriet för att få svar.

Relaterade artiklar

Läs mer Landsbygd med hus och åkrar, Omne i Ångermanland

Byta bank för gården? Vi guidar

Läs mer
Läs mer Person promenerar i grön skog

När det blåser i omvärlden står skogen stabilt

Läs mer
Läs mer Blandning av äldre och yngre barrträd i skog

Hur påverkas en skogsfastighet ekonomiskt av barkborreangrepp?

Läs mer