Den underbara smakresan – se alla filmer

Krögaren Pontus Frithioff och sommelier Mario E Moroni lever till vardags hektiska liv på sina restauranger i Stockholm. Men den dynamiska duon har inte bara en hektisk vardag gemensamt –  utan också ett väldigt stort intresse för mat, dryck och råvaror.

Tillsammans ger de sig därför ut på en resa genom Sverige. En smakresa med målet att komma närmare gårdarna som producerar maten på våra tallrikar, jaga insikter och härliga smakupplevelser.

Under resans gång besöker Pontus och Mario sex gårdar som producerar svenska råvaror av högsta kvalitet. Det träffar lantbrukare som bjuder på kunskaper och nya smaker. Överraskningar och skratt.

Här kan du i sex filmer följa den dynamiska duons resa genom Sverige.

Avsnitt 1 - I lökberget på Öland

I det första avsnittet av Den underbara smakresan besöker Pontus och Mario lantbrukaren Per Olsson och hans familj på Alvlösa gård på södra Öland. Här får de lära sig om lök, potatis och bönor. Dessutom får Mario klättra på ett gigantiskt lökberg, bestående av hela 500 ton lök, och Pontus får köra traktor för första gången.

Avsnitt 2 - Ljudet av morötter

I det andra avsnittet av Den underbara smakresan åker Pontus och Mario vidare till Berntorp i Blekinge för att träffa Kalle och Märta Johansson för att se familjens äppel- och morotsodlingar samt deras musteri. Pontus och Mario får lära sig allt och lite till om äppelplockning - och mycket mer!

Avsnitt 3 - Möt svenska mästarna i getost

I det tredje avsnittet av Den underbara smakresan reser Mario till ett getostmejeri i Blekinge. Mario träffar de svenska mästarna i getost, Boel och Lars Dahlberg på gården Orranäs, där han får lära sig att ysta ost och mata getter.

Avsnitt 4 - Krispig romansallad i Kristianstad

I avsnitt fyra av Den underbara smakresan är Pontus tillbaka och reser tillsammans med Mario vidare till Inge och Marcel på Marcellos farm strax utanför Kristianstad. På gården finns en biodynamisk odling där Pontus och Mario får lära sig mer om romansallad och pumpor, dessutom hoppar dom in i hagen för träffar korna.

Avsnitt 5 - Smaken sitter i skalet

I det femte avsnittet av Den underbara smakresan reser Pontus och Mario vidare till Österlen och Köpingsbergs vingård. Här får dom möta Otto Ottergren som tillverkar ett fantastiskt mousserande vin. Utan att avslöja för mycket kan vi berätta att Mario trivs som fisken i vattnet bland gårdens vinrankor.

Avsnitt 6 - Från rapsfält till butelj

I det sjätte och sista avsnittet av Den underbara smakresan åker Pontus och Mario till Gunnarshögs rapspresseri i Skåne, där får vi träffa Erik Nilsson och Anja Persson. Pontus och Mario får lära sig allt man behöver veta om raps och får dessutom chans att pressa egen rapsolja.

Pontus Frithiof

Pontus Frithiof är kock, krögare och entreprenör. Som 15-åring hamnade han i den legendariske krögaren Erik Lallerstedts kök och fick där lära sig grunderna i matlagning. Pontus kärlek till matlagning och råvaror går som en röd tråd genom hans olika restauranger och flera företag.

Pontus topp 3 bästa svenska råvaror:

Potatis: ”Potatis är en av våra roligaste råvaror då man kan göra så många olika saker med den. En underbar smakbärare som jag aldrig får nog av. Allra bäst är nypotatis med rört smör."

Grön sparris: ”Den svenska gröna sparrisen är fantastisk! Som sparrisälskare står den vita oftast högre i status, men den gröna är så mycket mer användbar. Grilla eller råstek! Gratinera med en god ost. Enorma möjligheter och kanske en av de vackraste grönsakerna likaså."

Morot: ”Denna underbara söta och krispiga rotsak ligger mig varmt om hjärtat. Här kan vi verkligen prata om användbarhet. En av mina vinterfavoriter är en morotssoppa med kokosmjölk och asiatiska smaker. Den är ljuvlig."

Mario E Moroni

Mario E Moroni är en färgstark mat- och vinälskare som arbetar som chefssommelier för Pontus Frithiofs alla matrelaterade verksamheter. Han älskar att laga mat, men insåg tidigt att restaurangkök inte var en plats för honom. Istället utbildade han sig till sommelier och har sedan dess växt fram till en av branschens främsta.

Marios topp 3 bästa svenska råvaror:

Tomat: ”Jag odlar mina egna tomater och älskar att tomater likt potatis har olika användningsområden. Jag kokar min egen tomatsås och ketchup varje höst och det ger mig stor tillfredställelse då det markerar slutet på en odlingssäsong.”

Kyckling: "Kyckling som är uppfödd på ett genuint hantverksmässigt sätt kan ge fantastiska matupplevelser. Jag älskar kyckling för att man kan kasta in den hel i ugnen med bara lite örter och smör för att sedan dela maten vid bordet."

Smör: ”Allting som man gör med smör blir godare.”

Om Den underbara smakresan

Med Den underbara smakresan vill Landshypotek Bank sätta svenska råvaror och grunden för vår svenska mat i fokus. Vi vill inspirera och få fler att upptäcka lyckan i att skörda från eget land. 

Det känns som att intresset för mat aldrig har varit större. Inte minst för svensk mat och svenska råvaror. Det Sverige vi idag upplever och svensk mat möjliggörs av duktiga landsbygdsföretagare.

Den underbara smakresan är vårt sätt att dela med oss av våra kunders erfarenhet och kunskap om odling och svenska råvaror.

Relaterade artiklar

Läs mer

Hitta rätt med lilla köttskolan

Läs mer
Läs mer

Kål - en mångsidig råvara

Läs mer
Läs mer

Hur mycket bryr vi oss om svensk matproduktion?

Läs mer