Från A till Ö – så tar du hand om din skörd

Hösten är skördetid och det är dags att fylla skafferi, kyl och frys inför vintern. Här är de bästa tipsen för att ta tillvara grönsaker, frukt och bär – oavsett om du odlar själv eller handlar på en härlig skördemarknad.

Att hålla skördefest har en lång tradition i Sverige. Under medeltiden var det till och med en lika stor högtid som jul och midsommar. I augusti eller september, när skörden var bärgad och förråden välfyllda, firades det med mängder av mat och dryck. I år har tyvärr många skördefester fått ställas in, men det finns mycket lokalodlat att handla i affärerna och direkt på gårdarna.

Fyll förråden med närproducerat

Oavsett om du handlar via en REKO-ring, besöker Bondens marknad, fyller kassen med råvaror från lokala producenter på torget eller har odlat själv vill du naturligtvis ta tillvara skörden på bästa sätt. Och det krävs inga avancerade husmorskonster för att förädla och förvara rätt. 

Skördandets alfabet

Här har vi samlat några tips från A-Ö på vad du kan göra för att få njuta av skörden hela vintern. Mer inspiration hittar du i böcker, på receptsajter eller sociala medier – sök och vi kan lova att du finner en uppsjö av inspiration.

Aubergine: Äggplantan är känslig för kyla, men om du först tillagar den går den alldeles utmärkt att frysa in och spara.

Blåbär: Det svåraste kan nästan vara att begränsa sig när det gäller blåbärsskörden. Sylta, safta, gör gelé eller marmelad – eller varför inte bara frysa in och ta fram dem när du blir sugen på att baka blåbärspaj?

Chilipeppar: För att förlänga den skördade chilins livslängd kan du torka den i ugnen. Därefter kan du mala den eller göra chiliflakes att använda i matlagningen ända fram till sommaren.
Dill: Precis som persilja, gräslök och basilika är dill en kryddväxt som lämpar sig bättre att frysa in än att torka.

Enbär: Kan torkas för att användas som krydda i till exempel höstens mustiga viltgrytor. Enbär kan du också göra egen saft eller sylt på – och till och med eget gin.

Fläder: Fläderbären ska inte ätas råa, men det finns många olika sätt att förädla såväl bären som blommorna. Du kan till exempel göra saft, cider, gelé eller örtte.

Gurka: Det bästa sättet att ta tillvara en stor gurkskörd är att syra den eller göra en ättikslag, krydda efter smak och lägga in gurkan.

Hallon: Saft, sylt, marmelad, gelé, likör – hallonens användningsområden är nästintill oändliga. Du kan också frysa in bären i lagom stora portionspåsar. Hallonens blad kan du torka och använda som te.

Ingefära: Färsk ingefära kan du till exempel göra saft på, eller kandera och äta som godis. Den nyttiga knölen kan också torkas för att sedan användas till te eller som krydda i matlagningen.

Jordgubbar: Om du inte väljer att göra sylt eller saft av dina jordgubbar går de utmärkt att frysa in. Skiva och sockra dem lät innan frysning för bästa hållbarhet.

Kål: Alla kålsorter passar bra att frysa in eller torka i ugn efter lätt förvällning.

Lingon: Gör din egen lingonsylt, lingondricka eller frys in lingonen – de klarar sig bra utan att sockras innan.

Morot: Varva morötterna med sand i hinkar och ställ dem svalt, gärna i en jordkällare, så håller de länge. Du kan också frysa in morötterna, om du först skivar och sedan förväller dem.

Nypon: Torka nyponen i ugnen och gör eget nyponpulver, eller gör puré att frysa in. Perfekt när du behöver en c-vitaminkick!

Oregano: Oregano och flera andra örter kan med fördel torkas, antingen utspridda på tidningspapper eller i små buketter som hängs upp och ner.

Potatis: Vinterlagras i en sval, mörk källare. Bäst blir det om du startar inlagringsprocessen genom att först låta potatisen sårläka på tidningspapper i ett mörkt rum med rumstemperatur.

Rödlök: Såväl röd som gul lök kan hålla sig hela vintern som de är om de förvaras torrt och svalt. Du kan också pickla rödlöken, eller hacka och frysa in gul lök – bara att lägga i stekpannan direkt från frysen när du ska laga mat.

Svarta vinbär: Frys in bären eller gör saft, gelé eller marmelad – den klassiska smaken är aldrig fel.

Tomat: Om du inte gör sås, puré eller din egen ketchup kan du frysas in tomaterna precis som de är, det vill säga hela.

Vitlök: Om du låter vitlöken torka på en varm, torr plats i ett par veckor efter skörden så klarar den sig i rumstemperatur flera månader. Vitlök kan också frysas in, antingen hel eller hackad.

Yuzu: Yuzu och andra citrusfrukter som lime och citron går att frysa in, ett tips är att skiva eller klyfta dem innan. Det går också bra att frysa rivet skal – eller varför inte göra egen lemonad?

Zucchini: Går bra att torka, men du kan också välja att tillaga och purea zucchinin för att sedan frysa in den. Då kan den tas fram och användas till soppor eller grytor när som helst.

Åkerbär: De goda åkerbären passar utmärkt att göra sylt, saft eller likör på. Precis som andra bär går de också bra att frysa in.

Äpplen: Gör äppelmos, must eller torka till nyttiga chips. Äpplen går också bra att frysa in efter att de kärnats ut och klyftats. Eftersom de tappar sin krispighet i frysen passar de bäst till mos, paj eller matlagning. Äpplen kan också lagras länge på en torr och sval, men frostfri, plats.

Örter: Citronmeliss, dragon, rosmarin, salvia och timjan är några av många örter som behåller smaken bra även när de torkas. Ett tips är att göra dina egna kryddblandningar efter torkningen – perfekt att lägga i fina burkar och ge bort i present.

Smaklig spis!

Relaterade artiklar

Läs mer

Kål - en mångsidig råvara

Läs mer
Läs mer

Hitta rätt med lilla köttskolan

Läs mer
Läs mer

Hur mycket bryr vi oss om svensk matproduktion?

Läs mer