Naturliga förutsättningar för svensk grönsaksodling

I Sverige har vi naturligt goda förutsättningar för grönsaksodling med god tillgång på mark och vatten. Har du koll på hur grönsaksodlingen i Sverige ser ut? Vi har listat några fakta om hur den ser ut och som du kan dela med en vän nästa gång du njuter av just dina favoritråvaror.

Klimatet präglar odling och smak

Det svenska klimatet präglar odlingen i Sverige. Vi har naturligt en kall vinter som begränsar odlingen men samtidigt bidrar till ett minskat behov av växtskyddsmedel då skadetrycket från svamp och insekter minskar när temperaturerna sjunker. Samtidigt har vi ett klimat som under sommarhalvåret präglas av långa ljusa dagar och korta nätter och där temperaturen varierar kraftigt mellan dag och natt under vår och höst. Det här gör att frukterna innehåller mer syra och sötma vilket förhöjer smaken. Svenska frukter och bär smakar helt enkelt oftast lite mer.   

Odling på friland eller i växthus

Det finns två sätt att odla grönsaker – direkt på åkermarken det vill säga frilandsodling eller i växthus. Frilandsodlingen är den produktionsform som är vanligast och står för de största produktionsvolymerna. De vanligaste frilandsgrödorna som också odlas på majoriteten av de dryga 12 000 hektar som används till produktionen är potatis, jordgubbar, morot, äpple, lök och isbergssallat. De vanligaste grödorna som odlas i växthus är gurka, tomat och kryddväxter.

Gurka är en av de vanligaste grönsakerna att odla i växthus i Sverige.
Gurka är en av de vanligaste grönsakerna att odla i växthus i Sverige.

Skåne, Sveriges största grönsaksland

I de södra delarna av Sverige är växtperioden 100 dagar längre än i de norra delarna av Sverige. Av denna anledning så är det just i Skåne majoriteten av landets frilandsodlingar finns. Över 70 % av frilandsodlingen finns i Skåne. Andra geografiska områden som är stora producenter är Gotland, Kalmar, Västra Götaland, Blekinge och Halland. Växthusen är även de flest i Skåne men där är den geografiska spridningen över landet större.

Svenska grönsaker är rena

Reglerna för hur bekämpningsmedel i växtodlingen får användas är mycket strikta jämfört med andra länder. Det är till exempel förbjudet att behandla frukt och grönsaker med kemiska medel efter skörd för att förhindra angrepp av skadegörare. Dessutom är det inte tillåtet att desinficera åkermarken mot nematoder (maskar). Detta i kombination med de kalla vintrarna, vilket naturligt försvårar för skadedjur och svampar, ger en av de renaste produktionerna i EU.

Svenska råvaror finns året om

Nu under sommaren är tillgången på svenskproducerade grönsaker, bär och frukter som störst. Råvarorna som är i säsong just nu och skördas nu under juni är gurka, tomat, blomkål, pepparrot, rädisor, jordgubbar, färskpotatis, sallat, sallatslök och Pak Choi. Men det finns en hel del råvaror som alltid är i säsong och som du kan hålla utkik efter i butiken – lök, äpplen, rotfrukter, färska örter, groddar och betor. Tänk även på att kolla i frysdisken – där kan du hitta många smakrika råvaror som är i säsong oavsett tid på året.

Relaterade artiklar

Till artikeln Kor på äng

8 fakta om svensk mjölkproduktion

Till artikeln
Läs mer

Lantbruket och klimatet del 2 – Malin Indebetou

Läs mer
Läs mer Äggproduktion. Hand lyfter upp ett ägg från rullbandet.

6 saker du kanske inte visste om svensk äggproduktion

Läs mer