6 saker du kanske inte visste om svensk äggproduktion

Vi är nog många som ser ägg som livsmedel och ett givet inslag i vardagen och under högtider. I genomsnitt äter svensken ungefär ett ägg varannan dag. Ägg är ett av få livsmedel som vi i Sverige är nästintill helt självförsörjande på. Hela 97,5 procent av alla ägg som konsumeras i Sverige är producerade i Sverige. Men hur ser produktionen egentligen ut?  

1. Fyra olika produktionssystem

Det finns fyra olika produktionssystem som är godkända för äggproduktion i Sverige. Det är ekologisk produktion, frigående utomhus, frigående inomhus och inredd bur. De olika systemen skiljer sig åt och alla har sina för-och nackdelar. Det som är gemensamt för alla värphöns oavsett vilket system de är en del av är att de får foder som är GMO-fritt och utan syntetiska färgämnen.

2. Det finns 8,5 miljoner värphöns i Sverige

Det finns ca 8,5 miljoner värphöns i Sverige och den absoluta majoriteten av värphönsen finns på ett hundratal lantbruksföretag med stora produktionsanläggningar. Medelstorleken på en besättning i Sverige 2020 var ca 3 400 höns. De flesta äggproducenter finns i södra delarna i Sverige. Flest värphöns finns i Östergötlands län, Kalmar län och Skåne län. Anledning till att äggproduktion återfinns i slättbygder är tillgång till åkermark för produktion av foder. 

3. Äggets färg beror på hönans fjädrar

Varför äggen har olika färg beror på att hönsen har olika färg. De absolut flesta värphöns, ungefär 95 procent, i Sverige är vita och därför att det allra vanligast med vita ägg. Färgen på skalet påverkar dock inte innehållet, även om äggulan kan variera något i färg beroende på värphönsens fodersammansättning. Att ägg dessutom kan variera i storlek beror på värphönsen – yngre hönor värper mindre ägg. Visste du att alla ägg oavsett storlek innehåller lika mycket kalcium? Det innebär att större ägg ofta har tunnare skal och är därför mer ömtåliga vid hantering.

4. Hönan värper sina första ägg vid 18 veckors ålder

När hönan är ca 16 veckor gammal flyttar den från uppfödningsmiljön till produktionsstallet där den vänjs in under drygt 2 veckor i den nya miljön. När hönan är ca 18 veckor är hon könsmogen och börjar värpa sina första ägg. Vid 25-30 veckors ålder är den i sin mest produktiva fas och värper nästan ett ägg per dag. När hönan är ca 75 veckor har produktiviteten gått ner och skalstyrkan minskat. Då är det dags för slakt och en ny generation värphöns att ta plats i stallet.

5. Hönan är en effektiv energiomvandlare

För varje ägg som hönan producerar behöver hon äta ungefär dubbelt så mycket foder. Det gör hönan till en väldigt effektiv energiomvandlare. Höns är allätare och ska ha fri tillgång till foder och vatten i sin miljö. Får de ett välbalanserat foder som täcker deras behov av näringsämnen så anpassar de sin konsumtion och håller sig till drygt 100 gram foder per dag.

6. Salmonellafri produktion i Sverige

Tack vare omfattande kontrollprogram för salmonella inom äggproduktionen i Sverige så kan vara helt trygg när du provsmakar smeten till din sockerkaka eller äter ett rått ägg till din råbiff. Och det är faktiskt unikt. Det är bara Sverige, Finland och Danmark i EU som garanterar helt salmonellafri äggproduktion.

Summering

  • Det finns fyra olika produktionssystem för äggproduktion i Sverige.
  • 95 % av alla värphöns i Sverige är vita. Resten är bruna.
  • Det finns ca 8,5 miljoner värphöns i Sverige.
  • Alla hönsägg, oavsett storlek, innehåller samma mängd kalcium.
  • En höna producerar som mest ägg vid 25-30 veckors ålder, och värper då nästan ett ägg per dag.  
  • En höna, som får ett välbalanserat foder äter ca 100 gram foder per dag.
Till artikeln

8 fakta om svensk mjölkproduktion

Till artikeln
Läs mer

Lär dig mer om spannmålsodling

Läs mer
Läs mer

Hur mycket bryr vi oss om svensk matproduktion?

Läs mer