Potatis – oavsett högtid eller vardag

Oavsett vilken årstid vi befinner oss i eller vilken högtid som firas så finns det en råvara som har lyckats nästla sig in för att utgöra en central del av våra tallrikar. Följ med på en djupdykning och lär dig mer om den älskade svenska potatisen.

Potatisen spelar en viktig roll i den svenska husmanskosten och utgör ofta en central del under många av de svenska högtiderna. Den är ett givet inslag under påskmåltiden, till sillen på midsommar, till surströmmingspremiären eller i en klassisk Janssons Frestelse på julbordet.

Potatis i mängder

I Sverige är vi duktiga på att odla potatis. Fler än 100 olika sorters matpotatisar odlas från norr till söder, även om majoriteten av den skördade potatisen återfinns i landets södra delar. Självförsörjningsgraden för potatis i Sverige är 70%, vilket är betydligt högre än den sammanlagda siffran för alla livsmedel som vi konsumerar i Sverige, som ligger på 50%.

Totalt skördades 542 500 ton matpotatis i Sverige under 2020. Idag odlas potatis på ca 20 000 hektar runt om i landet och i början av 1900-talet odlades potatis på ca 150 000 hektar. Samtidigt har skördenivåerna per hektar ökat från ca 10 000 kg per hektar till ca 30 000 kg per hektar. Summerat: vi odlar mindre arealer, tar större hektarskördar men tar lägre totalskördar idag jämfört med början av 1900-talet. Potatisen har helt enkelt fått konkurrens av andra livsmedel så som ris, pasta och grönsaker.

Potatis under årets alla årstider

Potatisen sätts i rader under april och maj, exakt när beror på de geografiska förutsättningarna och när värmen kommer. Potatisen börjar nämligen inte växa förrän temperaturen har nått 7-8 grader. Sätts potatisen i backen för tidigt finns en stor risk att den utsätts för sjukdomsangrepp. Från det att potatisen sätts i backen till första skörd tar det ca 3 månader. Den allra första potatisen, färskpotatisen, tas dock tidigare än så och skördas när bladen fortfarande är gröna. Drygt en tiondel av all potatis i Sverige skördas som färskpotatis och resterande del är så kallad höst- och vinterpotatis. Den skördas under september och oktober för att sedan lagras i kyllager till dess att den konsumeras. Men innan den hamnar i våra hem skickas den till ett packeri som tvättar och förpackar den.

Alströmer eller Rudbeck?

Det är Jonas Alströmer som har blivit känd som den person som tog potatisen till Sverige när han började odla potatis på sin gård utanför Alingsås under 1700-talet. Men faktum är att det var en man vid namn Olaus Rudbeck som var först då han redan 1655 började odla potatis i sin anlagda Botaniska trädgård i Uppsala. Där och då odlades den i första hand som en prydnadsväxt och kanske är det just därför han har fått stå i skymundan för Alströmer som var den som insåg jordknölens värdefulla näringsinnehåll och odlingsmöjligheter.

Svensk Matpotatiskontroll (SMAK) definierar potatis i fyra kategorier:

Primörpotatis: potatis som förgrotts och odlas under plast- eller vävtäckning och skördas med grön blast och skal som inte är moget.

Färskpotatis: potatis som fördas före fullständig mognad för försäljning direkt efter upptagning. Skalet kan lätt avlägsnas.

Sommarpotatis: potatis som skördars skalmogen och som är avsedd för försäljning direkt efter skörd.

Vinterpotatis: potatis som mognat och bildat fast skal och är lämplig för lagring innan försäljning.

Relaterade artiklar

Läs mer

Odlingskalender – året runt med ett trädgårdsland

Läs mer
Läs mer Gult hus i vinterlandsskap

Det kan finnas 1000-lappar att spara årligen på ditt bolån

Läs mer
Läs mer Sommarstuga

Att tänka på, när du ska köpa fritidshus

Läs mer